Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2019 11:13

Ο Nash, το Nevanlinna, η Τεχνητή Νοημοσύνη και ο Κωστής

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

kdaskalakisΟ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, σε μια  συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιώργο Καρουζάκη, ειδικά για την ιστοσελίδα της ομάδας ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ, αναφέρεται στη λύση του «Γρίφου του Nash», την Τεχνητή Νοημοσύνη και την προσωπική του πορεία.

 Αφορμή για τη συνέντευξη ήταν η πρόσφατη βράβευσή του με την ύψιστη επιστημονική διάκριση, το Rolf Nevanlinna Prize, για τη συμβολή του στα μαθηματικά των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η είδηση της βράβευσης του 38χρονου επιστήμονα ανακοινώθηκε στην έναρξη του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Μαθηματικών (IMU) στο Ρίο της Βραζιλίας ( Αύγουστος του 2018). Η διάκρισή του ξεχωρίζει, επίσης, ως η μεγαλύτερη διεθνής επιτυχία Έλληνα μαθηματικού και τιμά την ικανότητά του να εξηγεί βασικά ερωτήματα στη Θεωρία Παιγνίων και στη Μηχανική Μάθηση.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, απόφοιτος του ΕΜΠ και με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ, έγινε διεθνώς γνωστός στα 24 του χρόνια όταν κατάφερε να λύσει τον «Γρίφο Nash», ένα πρόβλημα της Θεωρίας Παιγνίων που έθεσε ο νομπελίστας Τζον Φορμπς Νας και παρέμενε άλυτο επί 60 χρόνια. Ο Δασκαλάκης, μαζί με τους επιστήμονες Χρίστο Παπαδημητρίου και Paul Goldberg διαπίστωσαν ότι για κάποια πολύπλοκα συστήματα η εύρεση του σημείου ισορροπίας, κατά τον Νας, είναι υπολογιστικά ανέφικτη.

Στη συνέντευξη αναφέρεται στο νεανικό του επίτευγμα, μιλά για την πρόσφατη βράβευσή του, την Τεχνητή Νοημοσύνη, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και την πρωτοβουλία του να σχεδιάσει στην Ελλάδα ένα επιστημονικό κέντρο με παγκόσμια εμβέλεια, γύρω από το οποίο θα υπάρξει μια σφαίρα επιχειρηματικότητας. Ένα ελκυστικό κέντρο για νεαρούς επιστήμονες οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με την επιστημονική έρευνα στη χώρα μας.

Επιμέλεια βίντεο : Παναγιώτης Γιαννόπουλος  και Γιώργος Καρουζάκης.

 

Διαβάστηκε 262 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Νοεμβρίου 2019 16:57
Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση