Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019 18:24

Το ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης για τη Novartis με ελληνικούς υπότιτλους (Video)

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

avgi2Αφού τόσο καιρό τα ελληνικά κανάλια, προπύργια της υψηλής κι αντικειμενικής δημοσιογραφίας, δεν εδέησαν να ρίξουν φως στην υπόθεση novartis ανέλαβε το έργο αυτό ένα δημόσιο ελβετικό κανάλι. Σημειωτέον οι Ελβετοί πήραν αυτή την πρωτοβουλία διότι η novartis είναι δικιά τους φαρμακοβιομηχανία και γι'αυτό είχαν κάθε λόγο να το κάνουν.  Τώρα μπορείτε να δείτε σε βίντεο το ντοκιμαντέρ των Ελβετών δημοσιογράφων με ελληνικούς υπότιτλους.

Μιλάμε για το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της ελβετικής δημόσιας τηλεόρασης RSI για το σκάνδαλο Novartis.

Η προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαρία Ροσέλι και της δημοσιογραφικής της ομάδας με τίτλο «La strategia» («Η στρατηγική») βάζει σκληρές ερωτήσεις σε όλους αυτούς που υποστήριζαν ότι η υπόθεση Novartis ήταν μια καλοστημένη σκευωρία από την κυβέρνηση Σύριζα. 

Το ντοκιμαντέρ (1:17:58)είναι πραγματικά αποκαλυπτικό. Καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις εξελίξεις στις ΗΠΑ καθώς ακολουθεί τους προστατευόμενους μάρτυρες στο αρχηγείο του FBI στη Νέα Υόρκη όπου μετέβησαν για να καταθέσουν, ενώ αμέσως μετά παραχωρούν συνέντευξη στους δημοσιογράφους του ντοκιμαντέρ. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως η καταγεγραμμένη σε βίντεο ομιλία του Κωνσταντίνου Φρουζή σε στελέχη της Novartis, αφού εκεί αποτυπώνεται βήμα προς βήμα η καλοσχεδιασμένη στρατηγική της εταιρείας για να υποκινεί τις κινήσεις των πολιτικών προϊσταμένων του υπουργείου Υγείας.

Στο βίντεο ο Φρουζής οµολογεί κυνικά τη σχέση του µε υπουργούς και τον ρόλο που έπαιξαν στο σκάνδαλο λέγοντας: «Είµαστε από τους πρώτους που γνωρίζουν τι θα συµβεί στο υπουργείο. Είναι τα ίδια πρόσωπα που εµπλέκονται που µας πληροφόρησαν πριν πάρουν αποφάσεις. Μας πληροφορούν ακόµη και για τα επόµενα βήµατά τους και µε αυτό τον τρόπο µπορούµε να επηρεάσουµε προκαταβολικά».

Επί του πιεστηρίου: Σε κίνηση που μπορεί να  θα οδηγήσει σε διευκόλυνση τις έρευνες Βουλής και Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά την ενοχοποίηση πολιτικών, προέβησαν σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που ερευνούν αν υπήρξε και πως στήθηκε σκευωρία κατά πολιτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο αντεισαγγελείς Ευ.Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης, πέραν του ότι αποστέλλουν όλες τις καταθέσεις που έχουν πάρει στην Προανακριτική, απέστειλαν έγγραφο στις αμερικανικές αρχές με ενδιαφέροντα ερωτήματα.

Αν οι λεγόμενοι προστατευόμενοι μάρτυρες -τρεις αρχικά- που στήριξαν τις κατηγορίες κατά πολιτικών έχουν εξεταστεί και στις ΗΠΑ στο πλαίσιο των εκεί ερευνών για την Novartis, έχουν πάρει χρήματα σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο η αν προσδοκούν να πάρουν, αν κι άλλοι έχουν εξεταστεί και τί έχουν πει.

Αν αποδειχθεί ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, πλην Νίκου Μανιαδάκη που αποχαρακτηρίστηκε από προστατευόμενος με δική του πρωτοβουλία, έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ με αντικείμενο χρηματικό αντάλλαγμα η προσδοκία ανταλλάγματος τότε δεν μπορεί να είναι στη χώρα μας σε καθεστώς προστασίας και θα πρέπει να αποχαρακτηριστούν, δηλαδή να καταθέσουν ως μάρτυρες είτε στη δικαιοσύνη είτε στην Προανακριτική.

Σε μία τέτοια περίπτωση η διερεύνηση της υπόθεσης για τους πολιτικούς και δικαστικούς χειρισμούς της υπόθεσης θα διευκολυνθεί σοβαρά και η έρευνα Βουλής και Δικαιοσύνης θα ρίξει φώς σε σκοτεινά σημεία της υπόθεσης.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2019 18:32

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση