Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 19:06

Οι σκιές της βούλησης. Για πόση ελευθερία είμαστε ικανοί;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

PaxinosΟ Γιώργος Παξινός εξετάζει το θέμα της ελευθερίας της συνείδησης από την σκοπιά των νευροεπιστημών, απαντώντας στα αιώνια ερωτήματα των φιλοσόφων μέχρι σήμερα. 
Πόσο ελεύθερη είναι η βούληση μας; Σκεπτόμαστε και αποφασίζουμε ή έχουμε αποφασίσει και μετά σκεπτόμαστε; Πόσο υπεύθυνος για τις πράξεις του είναι ο κατηγορούμενος; Μπορούμε να αγαπάμε αυτόν που μας έβλαψε; Γιατί ο ερωτευμένος μπορεί να βάλει τέλος στην ζωή του;

Ο Γιώργος Παξινός είναι καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Neuroscience Research Australia του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ. Γεννήθηκε το 1944 στη Λεύκη Ιθάκης. Οι επιστημονικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν μακριά από την Ελλάδα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Berkeley στην Καλιφόρνια και μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά. Έπειτα πέρασε ένα μεταδιδακτορικό έτος στο Yale.
Από το 1973 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Νew South Wales στο Σίδνεϊ, όπου και διαμένει διατηρώντας όμως επαφή και με τα καλύτερα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών και της Βασιλικής Εταιρείας της Νέας Νότιας Ουαλίας και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει δύο παιδιά, τον Alexi και τον Yvette.
Έχει εντοπίσει 90 πυρήνες (περιοχές) στον εγκέφαλο των αρουραίων και του ανθρώπου. Συγκρίνοντας τους αρουραίους και τους ανθρώπους, έχει εντοπίσει 61 ομόλογους πυρήνες. Επίσης έχει εντοπίσει 180 πυρήνες και ομολογίες στα πουλιά. Ήταν ο πρώτος που δημιούργησε ένα αξιόπιστο στερεοταξικό χώρο για τον εγκέφαλο των αρουραίων, των ποντικών και των πρωτευόντων (ανώτερων) θηλαστικών - παράγοντας που τροφοδοτεί την έκρηξη στην έρευνα για τη νευροεπιστήμη από τη δεκαετία του 1980. Έχει αναπτύξει την πρώτη ολοκληρωμένη ονοματολογία και οντολογία για τον εγκέφαλο, που καλύπτει ανθρώπους, πουλιά και αναπτυσσόμενα θηλαστικά.

Διαβάστηκε 111 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019 19:20
Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση