Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 16:43

Μικρόβια και κουτσομπολιό : πως σχετίζονται

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

nikolas-xristakis-620x330Τα ανθρώπινα δίκτυα φτιάχνουν δομές που ξεπερνούν τις ιδιότητες των επιμέρους ατόμων που το συναποτελούν. Αποκτούν δικά τους χαρακτηριστικά που αναδύονται από την πολυπλοκότητα.

Πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ανθρώπινα δίκτυα για να προβλέψουμε επιδημίες, μόδες, εκλογικές συμπεριφορές, τάσεις παχυσαρκίας, εξάπλωση συναισθημάτων κ.α.

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Νικόλας Χρηστάκης απαντάει στα παραπάνω.

Ο Νίκολας Χρηστάκης είναι ένας κοινωνιολόγος και γιατρός γνωστός για την έρευνά του στα κοινωνικά δίκτυα και στους κοινωνικούς, οικονομικούς, βιολογικούς και εξελικτικούς παράγοντες της συμπεριφοράς, της υγείας και της μακροζωίας. Είναι καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale, όπου διευθύνει το Εργαστήριο Ανθρώπινης Φύσης. Είναι επίσης συν-διευθυντής του Ινστιτούτου Eπιστήμης Δικτύων του Yale.

Ο Χρηστάκης χρησιμοποιεί ποσοτικές μεθόδους (π.χ. μαθηματικά μοντέλα, στατιστικές αναλύσεις και πειράματα). Το έργο του επικεντρώνεται στην επιστήμη των δικτύων και στη βιοεπιστήμη και περιλαμβάνει επίσης την εξελικτική βιολογία, την κοινωνιοβιολογία, τη γενετική της συμπεριφοράς, την επιδημιολογία, τη δημογραφία και την κοινωνιολογία.

Το 2009, συμπεριελήφθη στον κατάλογο των 100 πιο σημαντικών ανθρώπων στον κόσμο, του περιοδικού Time. Το 2009 και το 2010, συμπεριελήφθη από το περιοδικό Foreign Policy στον κατάλογο των κορυφαίων στοχαστών παγκοσμίως.

Κυκλοφορούν στην Ελλάδα τα βιβλία του : α) “Συνδεδεμένοι” και  β) “Προσχέδιο : Οι εξελικτικές ρίζες μιας καλής κοινωνίας” και τα δύο από τις εκδόσεις ΚΑΤΟΠΤΡΟ.

 

Διαβάστηκε 258 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019 16:53
Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση