Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 17:53

Η υποψήφια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στον Πειραιά Διαμάντω Μανωλάκου για την κατασκευή νέων προβλητών κρουαζιερόπλοιων στην Πειραϊκή

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

kke1Φίλοι και σύντροφοι

Το ΚΚΕ και η λαϊκή συσπείρωση με αυτή την εκδήλωση θέλει  να συμβάλει  όχι μόνο στην ενημέρωση για τις εξελίξεις στην επέκταση της κρουαζιέρας, αλλά  και στην  ανάγκη της συνέχισης της δράσης και μετά τις εκλογές, ενάντια σε ότι είναι σε βάρος της περιοχής μας, στον καλύτερο συντονισμό, για να μπορούμε να το αντιπαλέψουμε πιο αποτελεσματικά.

Εξαρχής θέλουμε να θυμίσουμε  ότι η παραχώρηση-ιδιωτικοποίηση και του υπόλοιπη τμήματος του λιμανιού, δηλαδή  του ΟΛΠ, έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργό Ναυτιλίας τον Θόδωρο Δρίτσα,  επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Το Λιμάνι της Αγωνίας».

Την ιδιωτικοποίηση την ψήφισαν όλα τα άλλα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ. Περιείχε και το αναπτυξιακό πρόγραμμα ή  master plan -όπως το ονομάζουν- της COSCO για τον ΟΛΠ.  Στις υποχρεωτικές λοιπόν επενδύσεις, συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία επέκτασης  των θέσεων  πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων μήκους έως 350 μέτρα και των απαραίτητων υποδομών για την υποδοχή ρεύματος και εγκατάσταση ρευματοδότησης πλοίων.

Το τι σημαίνει αυτό το ξέρετε και έχει γραφτεί πολλές φορές και στον τύπο. Οι 4 νέες θέσεις για τα κρουαζιερόπλοια-γίγαντες, κρουαζιερόπλοια-ουρανοξύστες (χωρητικότητας έως 5000 άτομα) σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην Πειραϊκή μπροστά στη Σχολή Δοκίμων και για να γίνει αυτό χρειάζεται μια τεράστια επιχωμάτωση 200 στρεμμάτων σε α’ φάση, που αντιστοιχεί σε μπαζώματα των 7,5 εκατ. κυβικών μέτρων που θα φτάσουν ως τον Σταυρό.

Μάλιστα αυτό το τερατούργημα έχει εξασφαλισμένη επιδότηση από το ΕΣΠΑ με 113 εκατ. ευρώ, που προκήρυξε η Περιφέρεια Αττικής. Το ποσό αυτό έχει ενταχθεί στον πενταετή αναπτυξιακό σχεδιασμό της COSCO. Αυτό εννοούμε όταν λέμε λεφτά έχουν για τις ανάγκες του κεφαλαίου, όχι όμως για τις ανάγκες του λαού (πόροι ΕΕ που δίνονται-ευρωεκλογές , που τα δίνει κυβέρνηση και Περιφέρεια-Δήμος= κόκκινο σε όλες τις κάλπες).

Ο σχεδιασμός λοιπόν είναι να μετατρέψουν την Πειραϊκή σε αποβάθρα για κρουαζιερόπλοια, με σοβαρές και μη αναστρέψιμες καταστροφικές επιπτώσεις. Ποιες είναι αυτές:

1.  Θα αλλοιώσουν  με τρόπο μη αναστρέψιμο την ακτογραμμή και το τοπίο της Πειραϊκής Ακτής, καταστρέφοντας το φυσικό και αρχαιολογικό τοπίο που είναι πηγή ανάσας  για τους κατοίκους της αλλά και τους  επισκέπτες.

2.  Θα υπάρξει  πρόσθετη κυκλοφοριακή επιβάρυνση από τα φορτηγά τροφοδοσίας των πλοίων και τα πούλμαν που μεταφέρουν τουρίστες, όταν ήδη η πόλη έχει επιβαρυμένο οδικό δίκτυο. Την ίδια στιγμή, το μετρό δεν επεκτάθηκε προς  το 1ο διαμέρισμα που έχει και τα 2 νοσοκομεία, αλλά έμεινε στο δημοτικό θέατρο, παρά τις εισηγήσεις που ξέρουμε ότι υπήρξαν και θα μείωναν τη χρήση αυτοκινήτου κατά 60% σύμφωνα με τις μελέτες που είχαν κάνει.

3.  Αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη στιγμή που  ο Πειραιάς είναι επιβεβαρυμμένος, στερείται ελεύθερων χώρων και  κατέχει ήδη τα πρωτεία στην Ελλάδα. Θα υπάρξει λοιπόν ενίσχυση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που θα προέρχεται από τα καύσιμα των κρουαζιερόπλοιων και των αυτοκινήτων  μεταφοράς για την  εξυπηρέτηση τους.

4.  Υποβάθμιση και συρρίκνωση του αρχαιολογικού-τουριστικού ενδιαφέροντος με το «Θάψιμο» του Μνημείου του Θεμιστοκλή και της Σχολής Δοκίμων. Αρκεί να σκεφτεί ότι τα μακρά τείχη έχουν περίπου ηλικία όσο η Ακρόπολη.

5.  Θα υπάρξουν μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις στο στενό θαλάσσιο χώρο, αλλά και καταστροφή των ψαράδων της περιοχής. Επίσης, θα  μπει τέλος στα μπάνια στα βράχια της Πειραϊκής, αφού θα γίνει λιμάνι.

Βλέπετε  ότι οι ανάγκες των κατοίκων ποδοπατούνται για το κέρδος  του κινέζικου μονοπωλίου. Να τονίσουμε ότι η ακτογραμμή του λιμανιού του Πειραιά ξεπερνά τα 24 χιλιόμετρα και καλύπτει επιφάνεια πάνω από 5.000.000 τετραγωνικά μέτρα και η σύμβαση ιδιωτικοποίησης του 2016 αφαιρεί δικαιώματα πρόσβασης των κατοίκων στη θάλασσα.

Υπήρξαν λοιπόν δίκαια λαϊκές αντιδράσεις των κατοίκων από το πολυπληθέστερο διαμέρισμα του Πειραιά. Αυτές οι αντιδράσεις ασκούν πίεση και φαίνεται από τις εξελίξεις, ότι αν και είναι στις  υποχρεωτικές επενδύσεις η προέκταση της κρουαζιέρας, προσπαθούν λόγω λαϊκών αντιδράσεων και προεκλογικής περιόδου, να τις παγώσουν και να καλλιεργήσουν αυταπάτες ότι το ακύρωσαν και δεν θα προχωρήσει. Χρησιμοποιούν λοιπόν ορισμένα εργαλεία.

Το συμβούλιο επικρατείας  πάγωσε τον διαγωνισμό για κατασκευή νέων προβλητών για κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Πειραιά, λόγω ένστασης δύο εταιρειών.  Διαδίδουν ψέματα ότι ακυρώθηκε για να εφησυχάσει ο κόσμος που αντέδρασε. Μετά τις εκλογές θα αρχίσει το ξεπάγωμα... γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση.

Ήδη η διυπουργική Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) ενέκρινε τις υποχρεωτικές επενδύσεις και φυσικά ομόφωνα την επέκταση της κρουαζιέρας στην Πειραϊκή. Και ήρθε ως συνέχεια ένα άλλο εργαλείο  της κυβέρνησης, το  ΚΑΣ, όπου θέλει να οριοθετήσει ως αρχαιολογικό χώρο το Δήμο Πειραιά και την περιοχή «Καστράκι» .  

Το ΚΚΕ είναι υπέρ του να προστατεύονται και να αναδεικνύονται οι αρχαιολογικοί χώροι και άλλα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, παλιότερης ή νεότερης, να αξιοποιούνται προς όφελος του λαού και της νεολαίας. Όμως, η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όχι μόνο δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες, ούτε και μπορεί να προστατεύσει και να αναδείξει την αρχαιολογική και άλλη πολιτιστική αξία μνημείων, αλλά τη χρησιμοποιούν ως άλλοθι κατά το δοκούν.

Γιατί υπάρχουν αυτές οι αποφάσεις; Μα δείχνουν ακριβώς  αυτές οι εξελίξεις τις αντιθέσεις και τον οξυμμένο ανταγωνισμό στο αστικό στρατόπεδο. Και όταν υπάρχουν λαϊκές αντιδράσεις, τότε προσπαθούν να θολώνουν τα νερά.

Ξέρουμε καλά ότι η Cosco έχει δηλώσει την πρόθεσή της να αναβαθμίσει τον Πειραιά ως κεντρική πύλη του ευρω-ασιατικού εμπορίου, αφού  είναι το πρώτο ευρωπαϊκό λιμάνι μετά το Σουέζ.  Συνεπώς, έχει εντάξει το λιμάνι του Πειραιά στο στρατηγικό της σχέδιο για την αύξηση της  κερδοφορίας της. Ταυτόχρονα, ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων είναι υψηλός, το ίδιο και η παραγωγικότητα, άρα τα περιθώρια κέρδους ακόμα υψηλότερα. Και έχουν φροντίσει γι αυτό οι αντεργατικοί νόμοι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Βέβαια, τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια της COSCO δημιουργούν αντιφατικές σχέσεις συνεργασίας και αντιθέσεων, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και με τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός παράγοντας δεν αδιαφορεί για την πιθανότητα αύξησης της κινεζικής ισχύος στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό το κουβάρι στόχων και αντιθέσεων προσπαθεί να διαχειριστεί για τα στρατηγικά συμφέροντα της αστικής τάξης η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Πειραιά και οι άλλοι δήμοι.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία-οργανισμούς όπως το Συμβούλιο Επικρατείας, την Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).

Η ΝΔ, όχι απλά επικροτεί τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις, αλλά επικρίνει την κυβέρνηση για υπερφορολόγηση και έλλειψη χρηματοδότησης της ναυτιλίας και υπόσχεται πλαίσιο που θα ευνοεί ακόμα περισσότερο την επιχειρηματικότητα και τις νέες επενδύσεις. Άσκησε κριτική γιατί δεν ενέκρινε όλα  τα σχέδια της COSCO.  Βοηθά δηλαδή να εμφανίζεται η κυβερνητική πολιτική ως το μικρότερο κακό.

Ο δήμος Πειραιά, σε συνεργασία με τις τοπικές εργοδοτικές ενώσεις, φορώντας το μανδύα του εκφραστή των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, προσπαθεί να εκφράσει σ’ ένα βαθμό το τοπικό εμπορικό, τουριστικό και βιομηχανικό κεφάλαιο, στη διαπραγμάτευσή του με την Cosco. Δίνει έμφαση στην ενίσχυση του εγχώριου Ναυτιλιακού Cluster και στην αναβάθμιση των παραλιμένιων αστικών χώρων, με την προσέλκυση επενδύσεων. Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Μώραλης, προβάλλει ως όραμα να καταστεί ο Πειραιάς ανταγωνιστικό κέντρο της γαλάζιας οικονομίας. Το σχέδιό του για ολοκληρωμένη Αστική Παρέμβαση στον Πειραιά, όπως και η λεγόμενη Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, υπηρετεί τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, των εγχώριων μονοπωλιακών ομίλων και των μεγάλων επιχειρήσεων του Πειραιά.

Εξάλλου, η συμφωνία για την επέκταση της κρουαζιέρας είναι δεδομένη και στις παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι λογικό, αφού έχουν ψηφίσει και υλοποιήσει την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, θα ‘ταν υποκρισία να διαφωνούν με τα παρακλάδια του .

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τόσο στην τοποθέτησή του στη σύσκεψη της ΕΣΑΛ, όσο και σε ανακοίνωση του, ανέφερε ότι ήταν από την πρώτη στιγμή θετικός, ζητώντας περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή μελέτη. Όπως είπε «μόνο έτσι μπορούμε να εκτιμήσουμε τα θετικά που σίγουρα υπάρχουν, αλλά και τα αρνητικά που μπορεί να προκύψουν από τη συγκεκριμένη υποχρεωτική, με βάση την σύμβαση παραχώρησης, επένδυση».  Το ίδιο είχε κάνει και στο δημοτικό συμβούλιο, σημειώνοντας στο υστερόγραφο ότι :

Υγ. Ειδικά για το θέμα της Πειραϊκής και την επέκταση του προβλήτα κρουαζιέρας, που έχει δημιουργήσει ανησυχία, ο δήμαρχος Πειραιά πρότεινε να σταλεί επιστολή στην ΕΣΑΛ ώστε να δοθούν επιστημονικά στοιχεία στο Δήμο Πειραιά για να αξιολογηθούν και να σταματήσει η «καταστροφολογία}». 

Μάλιστα ο συνδυασμός του Γιάννη Μώραλη εξέδωσε ανακοίνωση, όπου χαιρέτιζε τη συμφωνία του Νίκου Μπελαβίλα του Σύριζα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πειραιά για τον ΟΛΠ και κυρίως τη συμφωνία του με το Master Plan του ΟΛΠ.  Απλά του ζήτησε να τοποθετηθεί σχετικά με την πώληση του λιμανιού του Πειραιά, η οποία έγινε από τον Θοδωρή Δρίτσα, πρώην επικεφαλής του "Λιμανιού της Αγωνίας".  Βλέπετε λοιπόν πόσο συμπλέουν και ισχύει ότι βλέπουμε και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που τους στηρίζουν. Σύμπνοια στην αντιλαϊκή αντιδραστική πολιτική.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: υπάρχουν συνέπειες στα λαϊκά στρώματα; Σε όλους εμάς τους μισθωτούς, τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις λαϊκές οικογένειες; 

Δε χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για ν’ απαντήσει. Πώς πέτυχε  η COSCO στον Πειραιά την καλύτερη επίδοση κερδοφορίας κατά την τελευταία δεκαετία; Την πέτυχε με την εντατικοποίηση των εργαζόμενων, που δουλεύουν ακόμα και συνεχόμενα 12ωρα, χωρίς κατοχυρωμένο ρεπό, με ατομικές συμβάσεις, μέσα σε επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, σε συνθήκες ψυχολογικής πίεσης και επαγγελματικού στρες. Την πέτυχε γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τη βοήθεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ψήφισε νόμους  που τσακίζουν κατακτημένα δικαιώματα των εργαζομένων. Και όταν αναπτύσσονται αγώνες, τότε χρησιμοποιούν και τους τραμπούκους της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, που πρόσφατα, μέσα από την αλλαγή άρθρων του ποινικού κώδικα, οργανώνουν να «πέσουν στα μαλακά» για τα εγκλήματα τους.

Συνεπώς, στο ερώτημα τι θα κερδίσουν οι λαϊκές οικογένειες του δήμου Πειραιά από τις επενδύσεις με «μέτωπο προς τη θάλασσα», όπως η δημιουργία κέντρου καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη κ.ο.κ:

Θα μειωθούν τα πανάκριβα ανταποδοτικά τέλη που εξυπηρετούν τα δάνεια του δήμου; Θα βελτιωθεί το κυκλοφοριακό; Θα δημιουργηθούν νέες υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες, όπως ανάπτυξη τοπικών συγκοινωνιών και σύνδεση με μετρό και τρένο ή περισσότεροι παιδικοί σταθμοί ή σύγχρονα σχολεία που δεν θα πέφτουν σοφάδες ή αθλητικοί και ελεύθεροι χώροι ; Θα βελτιωθεί η θέση και τα ωράρια των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών μαγαζιών; Θα μειωθούν τα νοίκια στο κέντρο ή, αντίθετα, θα περιχαρακωθεί με οικονομικά τείχη το κέντρο και η παραλιμένια περιοχή από τις υποβαθμισμένες λαϊκές γειτονιές;

Όλοι ξέρουμε και καταλαβαίνουμε για ποιον γίνονται και ποιον θα ωφελήσουν αυτά τα έργα.

Το ΚΚΕ  έχει εκφράσει από την αρχή την αντίθεσή του τόσο στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, όσο και στο επενδυτικό σχέδιο της Cosco και  στην επέκταση της κρουαζιέρας, γι’ αυτό δεν ψήφισε ούτε τις  ιδιωτικοποιήσεις, ούτε τα σχέδια τους.

Το λιμάνι του Πειραιά, συνολικά τα λιμάνια και οι υποδομές της χώρας, μπορούν να γίνουν μοχλός πραγματικής ανάπτυξης και ευημερίας για τους εργάτες και τις λαϊκές οικογένειες, μόνο όταν περάσουν στα χέρια του λαού και γίνουν κοινωνική περιουσία. Μόνο όταν η εργατική τάξη πάρει την εξουσία στα χέρια της και θέσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό στην υπηρεσία της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών.

Καλούμε το λαό του Πειραιά να μη συμβιβαστεί με την καπιταλιστική  βαρβαρότητα της φτώχειας και ανεργίας, αλλά να ενισχύσει τη φωνή του, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ.

Φυσικά εμείς οι κομμουνιστές δεν περιμένουμε παθητικά κάποια μεγάλη μέρα όπου θα αλλάξει ριζικά ο συσχετισμός δύναμης και θα μπορούν να ικανοποιηθούν οι κοινωνικές ανάγκες. Ούτε έχουμε αυταπάτες ότι ο πραγματικός μας αντίπαλος, η άρχουσα τάξη των καπιταλιστών, θα παραδώσει οικειοθελώς το τιμόνι της εξουσίας.

Το πάθημα από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει μάθημα σ’ όσους πίστεψαν ότι αρκεί η αλλαγή κυβέρνησης για να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική στο έδαφος του καπιταλισμού.

Οι ταξικοί μας αντίπαλοι δε θα υποχωρήσουν, δε θα σταματήσουν τη σκληρή επίθεση εναντίον μας, μέχρι να τους ανατρέψουμε.

Πρέπει να πιστέψουμε στη δύναμή μας και να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας όλοι μαζί. Αυτό το καθήκον είναι δικό μας, των εργαζόμενων, των εργατών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Δεν μπορούμε να το αναθέσουμε σε κάποιον άλλο. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί επίμονα και μαχητικά. Γι’ αυτό οι δυνάμεις του ΚΚΕ μπαίνουμε μπροστά καθημερινά και αγωνιζόμαστε σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιοχή, για να δημιουργούνται και να διευρύνονται πρωτοπόρες εστίες αντίστασης και οργάνωσης της εργατικής, της λαϊκής αντεπίθεσης. Μπαίνουμε μπροστά για να μαζικοποιηθούν τα εργατικά σωματεία στους χώρους δουλειάς, αλλά και οι λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές μας, για  να οργανώσουν μαχητικά την πάλη σε όφελος των πολλών και την ικανοποίηση των αναγκών τους, να εμποδίσουμε ότι είναι σε βάρος μας όπως η επέκταση της κρουαζιέρας, αλλά και να  αλλάξουν οι αρνητικοί συσχετισμοί σε όλα τα επίπεδα, παντού. Αυτό ζητάμε να εκφραστεί και στις κάλπες για την ευρωβουλή, την περιφέρεια και τον Δήμο. Ίδια είναι η πολιτική τους, βαθιά αντιλαϊκή και αντεργατική. Συνεπώς, με τον ίδιο τρόπο και το ίδιο ψηφοδέλτιο, ζητάμε να εκφραστεί ο λαϊκός κόσμος και στην περιοχή μας. Να ενισχύσει το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση. Μόνο έτσι θα κάνει τη διαφορά και θα ενισχύσει αγωνιστές, γιατί τους χρειαζόμαστε για μετά τις εκλογές, που η επίθεση των επιχειρηματικών ομίλων και των κομμάτων τους θα είναι πιο άγρια. Παίρνουμε λοιπόν τα μέτρα μας πριν από την κάλπη για μετά την κάλπη.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 18:05

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση