Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2019 10:20

Τρία θέματα που μέχρι στιγμής όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι συμφωνούν με τη δημ.αρχή του Χρ. Βρεττάκου

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

lakis tria pulakiaΠάντα υπάρχουν θέματα που ακόμα και στην προεκλογική περίοδο των εθνικών, των αυτοδιοικητικών αλλά και όλων των άλλων εκλογών, δεν συζητιούνται επίσημα και δημόσια. Λογικό φαίνεται κάτι τέτοιο, αλλά δημιουργείται θέμα, ιδιαίτερα όταν κάποια απ'αυτά τα συζητάει ένα μέρος του κόσμου με το δικό του τρόπο. Αναμενόμενο είναι αυτή η άρνηση από τα οργανωμένα σχήματα να συζητηθούν δημοσίως και αυτά τα εκτός ατζέντας θέματα, να συνεισφέρει στο ροκάνισμα της υγιούς αντιπροσώπευσης. Κι αυτό είναι κάτι που έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι υπονομεύει τη λειτουργία του συστήματος και τους ανθρώπους που το εκφράζουν, όσο καλές κι αν είναι οι προθέσεις τους.

Αρκετές φορές τα θέματα αυτά δεν τίθονται στο δημόσιο διάλογο ακόμα και από κόμματα και παρατάξεις που έχουν έναν πολιτικό προσανατολισμό που αμφισβητεί ευθέως τα κατά τη γνώμη τους θεμέλια του συστήματος. Έχουν επίσης υποπέσει στην αντίληψή μας μέσα στις δεκαετίες περιπτώσεις που διάφορες συλλογικότητες ευνοούν τη διάδοση αυτών των θεμάτων με τον πανάρχαιο τρόπο του κουτσομπολιού, με όλη τη δυνατή αυθαιρεσία που εκτρέφει ένας τέτοιος τρόπος και που σχεδόν ατόφιος έχει περάσει στα αποκαλούμενα κοινωνικά δίχτυα. 

Εμείς, επί του παρόντος, εντοπίσαμε τρία τέτοια θέματα που δεν τα έχουν θίξει οι δημοτικές παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας και απ'ότι φαίνεται δεν απασχολούν και τις κινήσεις εκείνες που θα πάρουν μέρος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου. Ίσως γιατί δεν έχουν τι να προτείνουν ως λύσεις. Ίσως πάλι γιατί δεν τα θεωρούν σημαντικά προβλήματα σε σχέση με κάποια άλλα, δεκτόν, ή ασύμβατα σε σχέση με την κοσμοπρακτική τους. Αλλά και ίσως γιατί δεν έχουν καλλιερργήσει εκείνες τις ευαισθησίες που χρειάζονται για να αντιληφθούν την όποια σημαντικότητά τους. Όπως πάντα, παντού και σε όλα τα πράματα, μπορεί να ισχύει και το ότι διαισθάνονται ότι είναι επιρρεπείς στο να ανταποκριθούν στους πειρασμούς της εξουσίας και ως εκ τούτου τα συγκεκριμένα τα απαξιώνουν με τη σιωπή τους. 

Θέμα πρώτο: Μπαίνοντας ο περίεργος στην ιστοσελίδα του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας και πατώντας το κουμπί ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ που βρίσκεται στην μπάρα που βρίσκεται πάνω πάνω, θα εμφανιστεί στην τελευταία σειρά το θέμα ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ. Κάνοντας κλικ σ'αυτό θα εμφανιστούν οι φορολογικές δηλώσεις του δημάρχου και κάποιων δημοτικών συμβούλων. Φορολογικές δηλώσεις του 2016 που αναρτήθηκαν το 2017. Τι δεν θα δεί; Τις αντίστοιχες του 2017, που έπρεπε ο δήμαρχος, τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής να τις αναρτήσουν εντός του 2018. Όμως όχι μόνο δεν τις ανάρτησαν, παρόλο που είναι υποχρεωμένοι σύμφωνα με το άρθρο 61 του νόμου 3852/2010, αλλά δεν μπήκαν στον κόπο να μας εξηγήσουν για ποιους λόγους δεν το έκαναν όταν τον προηγούμενο χρόνο είχαν εφαρμόσει το νόμο. 

Σημειώνουμε εδώ ότι η ανάρτηση αυτή στην ιστοσελίδα του δήμου είναι διαφορετική της κατάθεσης της δήλωσης του πόθεν έσχες όλων όσων σχετίζονται με τους δήμους και διαχειρίζονται χρήματα. Αυτοί σύμφωνα με έναν άλλο νόμο του 2003 είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις στην ανεξάρτητη δημόσια αρχή για την νομιμοποίηση των δηλώσεων της περιουσιακής τους κατάστασης.  

Στην ουσία αυτό που συνέβη μέσα σε οχτώ χρόνια ήταν να απαξιωθεί από τους δημάρχους ένας νόμος του 2010 που υποτίθεται ότι έγινε για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτής, που απ'ότι δηλώνουν οι επιθεωρητές της δημόσιας διοίκησης και αυτοί που ασχολούνται με τη διαφθορά στο δημόσιο τομέα, είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη. Οι δήμαρχοί μας λοιπόν βρήκαν πάτημα στην ατέλεια αυτού του νόμου. Φρόντισε ο νομοθέτης να μην υπάρχει καμία επίπτωση σε όσους δεν τον τηρήσουν.

Στην αρχή είναι αλήθεια, αρκετοί δήμαρχοι τον εφάρμοσαν, αλλά σιγά σιγά κατάφερε η πλειονότητα των δημοτικών αρχόντων ο νόμος αυτός να περιπέσει σε αχρηστία. Έτσι οι ψηφοφόροι δεν έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του δήμου τους για την οικονομική επιφάνεια των αυτοδιοικητικών παραγόντων, κάτι που όπως ξέρουμε επηρεάζει προς την μία ή προς την άλλη κατεύθυνση τη συνείδησή τους και τις επιλογές τους. Όπως επίσης δεν θα μπορούν να ενημερώνονται αν η περιουσία των δημάρχων και των υπόλοιπων υπόχρεων μέσα στα χρόνια μεγαλώνει αδικαιολόγητα.

Αντί λοιπόν το πολιτικό προσωπικό των δήμων να διεκδικήσει βελτίωση του νόμου αυτού, προτίμησε να τον ακυρώσει στην πράξη. Σε μια χώρα μάλιστα που ως προς τη διαφθορά είμαστε στην προτελευταία θέση στην Ε.Ε. Μόνο η Βουλγαρία είναι χειρότερη από εμάς. Το γεγονός πάντως που η Δανία είναι χρόνια τώρα η 1η χώρα στον κόσμο με την μικρότερη διαφθορά, δεν φαίνεται να εμπνέει την πλειονότητα των δικών μας δημάρχων και των ψηφοφόρων τους. Το ξέρω ότι αυθαιρετώ ισχυριζόμενος ότι αυτοί είναι από εκείνους τους συμπατριώτες μας που όταν φτάνει η στιγμή για να πληρώσουμε τα σπασμένα, θεωρούν ότι γι΄αυτά ευθύνονται εξ ολοκλήρου πάντα κάποιοι άλλοι, ως επί το πλείστον ξένοι και πολιτικοί αντίπαλοι.

Θέμα δεύτερο: Κατά τη διάρκεια της θητείας του προηγούμενου δημάρχου Λουκά Τζανή κυκλοφορούσαν πολλά υπονοούμενα σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών του δήμου, της ΔΗΚΕΠΑ, του δημοτικού κολυμβητηρίου του ΚΕΚ Κερατσινίου, του κέντρου La Luna και όχι μόνο από τους συνδημότες μας που είχαν στενή επαφή με όσα παιζόντουσαν στις δημ. υποθέσεις. Και όσο περνούσε ο καιρός οι τόνοι ανέβαιναν, οι καταγγελίες ακόμα και από τα χείλη των δημοτικών παρατάξεων έδιναν κι έπαιρναν, όλοι ζητούσαν να επέμβει εισαγγελέας και επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης και της Παναγιάς τα μάτια, να προσληφθούν ορκωτοί λογιστές για να ελέγξουν τα οικονομικά πεπραγμένα των πολλών προηγούμενων ετών στο ΚΕΚ. Η κακοδιαχείριση ήταν η ελαφρότερη κατηγορία που κυκλοφορούσε εκείνες τις μέρες, που την προεκλογική περίοδο του '14 κτύπησε κορυφή και φτάσαμε στο σημείο να ζητούν πολλοί και από σχεδόν όλες τις δημοτικές κινήσεις μια εις βάθος έρευνα για τα οικονομικά από εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, ιδιαίτερα της ΔΗΚΕΠΑ και των δημοτικών επιχειρήσεων και εταιρειών που προϋπήρχαν, μια έρευνα που θα ξεκινούσε από τη θητεία και του προηγούμενου δημάρχου Φώτη Μελά. 

Πριν δυο βδομάδες περίπου ο δήμαρχος Χρ.Βρεττάκος ανάρτησε στη σελίδα του στο fb ένα άρθρο του σχετικό με τα οικονομικά του δήμου από τότε που ανέλαβε μέχρι σήμερα (  εδώ  ). Απ'ότι καταλάβαμε άμεση αναφορά στα οικονομικά του "Κέντρου Δια Βίου Μάθησης" ( πρώη ΚΕΚ) που είναι ανώνυμη δημοτική εταιρεία, δεν υπήρχε. Υπήρχε όμως μία αναφορά στη ΔΗΚΕΠΑ που συγκεκριμένα λέει το εξής: "Αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε πρόστιμο στην εφορία 670.000 ευρώ που προκάλεσαν (εννοεί οι προηγούμενοι ) με την κακοδιαχείριση της δημοτικής επιχείρησης ( ΔΗΚΕΠΑ)". Επίσης στη ΔΗΚΕΠΑ αναφέρεται και με το εξής:  "Πληρώσαμε περισσότερο από 1 εκ. ευρώ χρωστούμενα σε εργαζόμενους της δημοτικής επιχείρησης που χρεωκόπησαν". Πέραν τούτων ουδέν και πριν και μετά. 

Με λίγα λόγια, ενώ από το 2014 έβγαινε στον αέρα πολύς καπνός από τις υποθέσεις που αφορούσαν τα οικονομικά του δήμου και προπάντων των επιχειρήσεών του, στο δια ταύτα φωτιά δεν υπήρχε. Και από μια άποψη αυτό καλό είναι και χαιρόμαστε που κανένας από τους συνδημότες μας που ασχολήθηκαν με δημοτικές υποθέσεις και προπάντων ως πρόεδροι στις δημοτικές επιχειρήσεις όπως και από άλλες υπεύθυνες θέσεις, βγήκαν λάδι. Αλλά από μια άλλη άποψη, υπάρχει θέμα. Και αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνει ο κόσμος. Γιατί πολλά φτάνουν στ'αυτιά μας, όπου η πιο ακραία εκδοχή έχει να κάνει για συμφωνίες που έγιναν κάτω από το τραπέζι με ανταλλάγματα. Που μπορεί και να μην έγιναν και όλα να είναι εντάξει και νόμιμα και όλοι οι φερόμενοι ύποπτοι να είναι όντως καθαροί. Αλλά ποιος αμφισβητεί ότι για τις ακρότητες το μικρό μέρος της ευθύνης το φέρουν όσοι διασπείρουν δίχως στοιχεία πληροφορίες κακές και το μεγάλο η δημ.αρχή, που δεν άνοιξε τα χαρτιά της γι'αυτό το θέμα και δεν ενημέρωσε με υπευθυνότητα; Δεν τα άνοιξε έτσι ώστε να μπορούμε να την κρίνουμε κι εμείς για όσα έκανε, για το πως τα έκανε και για όσα τυχόν δεν έκανε.  

Το θέμα είναι πως η δημ.αρχή αποφάσισε να χειριστεί όλες αυτές τις καταγγελίες, που πριν πέντε χρόνια κυκλοφορούσαν από πάρα πολλά στόματα, σχεδόν εν κρυπτώ. Όμως, άλλο να μας κρατάει μακριά τον καιρό που διεξάγεται η όποια προκαταρκτική έρευνα, αν διεξείχθει και άλλο να μας κρατάει στο σκοτάδι για τα αποτελέσματα των ερευνών. Και αφού απ'ότι φαίνεται η δημ.αρχή έκλεισε αυτόν τον κύκλο εδώ και καιρό, δεν είναι απορίας άξιο γιατί δεν ένιωσε την ανάγκη να μας ενημερώσει για τα πως και τα γιατί;

Δεν θα έπρεπε λοιπόν, για όλες αυτές τις υποθέσεις, για όλα αυτά τα ονόματα που ακουγόντουσαν ακόμα και πέρα από την αυτοδιοικητική πιάτσα, να μας πληροφορήσει τι έκανε και πως εξελίχθηκαν οι υποθέσεις; Αν δηλαδή, στο βαθμό που τα στοιχεία που επέλεξε να προσκομίσει εξετάστηκαν και οι ενέργειές τους ελέχθησαν και από ποιους εξετάστηκαν. Και βάσει ποιων νόμων προχώρησαν οι υποθέσεις αυτές, ποιες ήταν οι αποφάσεις των ερευνών και βάσει ποιων σκεπτικών μας προέκυψαν όλοι εντάξει; Με λίγα λόγια, δεν θα έπρεπε η δημ.αρχή να μας ενημέρωσει πως χειρίστηκε αυτές τις υποθέσεις και να μάθουμε κι εμείς τα σκεπτικά της τελικής κρίσης σχετικά με τα πρόσωπα που τα ονομάτά τους ακούστηκαν και όχι μόνο μια φορά;

Πάντως εμείς εδώ και καιρό έχουμε μία απορία γι'αυτό το πρόστιμο των 670 χιλ. που πλήρωσε ο δήμος στην εφορία. Πως γίνεται και δεν κατανομάζεται γι'αυτό κανείς προηγούμενος πρόεδρος, κανείς προηγούμενος δήμαρχος, ακόμα κι αν κάποιοι νόμοι τους απαλλάσουν από τις όποιες ευθύνες τους; Όπως και για τα χρεωστούμενα σε εργαζόμενους και προμηθευτές, που κατά τη δημοτική αρχή ξεπέρασαν το 1 εκ., υπήρξε κάποιος να μας εξηγήσει πως προέκυψαν αυτά και για ποιους λόγους; Και για το ποσόν των 5 εκ. ευρώ περίπου, που σύμφωνα με το δήμαρχο πληρώσε συνολικά ο δήμος, δηλαδή εμείς, για πράματα που οι προηγούμενες δημοτικές δεν τα έφεραν εις πέρας όπως θα έπρεπε, όλα μέλι γάλα ήταν;

Τι, για μας, θα φανέρωνε ενδείξεις ενός εύκρατου και υγιούς πολιτικού αυτοδιοικητικού κλίματος; Αν συνδημότες μας που δραστηριοποιούνται στις δημοτικές κινήσεις και βρίσκονται πιο κοντά σε όσα συμβαίνουν και γίνονται στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσπαθώντας να ανεβάσουν τον πήχη του δημόσιου διαλόγου στην πόλη μας, δημοσιοποιούσαν τους προβληματισμούς τους γι'αυτό το θέμα. Αλλά επί του παρόντος φωνή βοώντος εν τη ερήμω.

Αφού μέχρι στιγμής δυστυχώς δεν έχουμε διαβάσει κάτι σχετικό γι'αυτήν την υπόθεση, ούτε από μέλη και στελέχη του ασκούντος διοίκηση "Άλλου Δρόμου", ούτε από καμία άλλη εν ενεργεία δημοτική κίνηση. Το χειρότερο είναι πως ίσως και να μην συμμετέχουν σ'αυτές τις κινήσεις τέτοιοι συνάνθρωποί μας που θέτουν τέτοιες ερωτήσεις και ψάχνουν να βρουν τις απαντήσεις. Ίσως οι ανιδιοτελείς συμπολίτες μας που θα μπορούσαν να έχουν τέτοιες απαιτήσεις και που στα κρίσιμα θέματα ξέρουν ότι θα βάλουν τις αλήθειες τους και τις αρχές του πιο ψηλά από τις επιλογές της συλλογικότητας που αγωνίζεται για την νίκη με κάθε μέσο, να κρατούν συνειδητά αποστάσεις ασφαλείας από τα όσα παίζονται στον χώρο της πολιτικής, είτε πρόκειται γι'αυτόν της κεντρικής σκηνής, είτε της τοπικής. 

Θέμα τρίτο: Ένα από αυτά που κατηγορούν τη δημ.αρχή του Χρ.Βρεττάκου δημ.σύμβουλοι και υποψήφιοι δήμαρχοι είναι οι πολλές προσλήψεις διμηνιτών, πενταμινιτών, οχταμηνιτών και δεν συμμαζεύεται, που έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του. Και προσάπτουν την κατηγορία ότι πριν τις εκλογές του 2014 η δημοτική κίνηση "Άλλος Δρόμος" ήταν κάθετα αντίθετη σε τέτοιες προσλήψεις.

Προσωπικά δεν είμαι αντίθετος στο να αλλάζουν οι άνθρωποι και οι ομάδες θέσεις, ακόμα και ιδέες. Ποιος άνθρωπος είναι τέλειος και ποια ομάδα, κίνηση και κόμμα δεν έχει κάνει μεγάλα λάθη; Μόνο οι νεκροί δεν μπορούν να αλλάξουν. Οι ζωντανοί όμως γιατί όχι, αρκεί να λένε ευθέως την όποια αλλαγή, να εξηγούν για ποιους λόγους αλλάζουν και ποιες ήταν οι αιτίες του λάθους που έκαναν. Αυτό από τα αρχαία χρόνια αυτοκριτική ονομάζεται και έχει μεγάλη σχέση με το γνώθι σ'αυτόν. Δίχως δημόσια αυτοκριτική έχουμε στην πράξη τον ορισμό του καιροσκοπισμού και τον τυχοδιωκτισμό που αυτός συνεπάγεται. Για να μην θεωρηθούμε ότι είμαστε χαμένοι στον κόσμο μας, έχουμε επίγνωση ότι στην πλειονότητα των πολιτικών ο καιροσκοπισμός τους είναι κάτι σαν δεύτερη φύση τους. Κλείνει η παρένθεση. 

Όντως λοιπόν, πολλές προσλήψεις έκανε ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας αυτά τα τελευταία χρόνια, και απ'ότι λένε αυτοί που έχουν πρόσβαση στους αριθμούς, το ποσόν που πλήρωσε ο δήμος από το 2015 γι'αυτές σε σχέση με τις προηγούμενες δημ.αρχές ήταν σχεδόν τριπλάσιο. Και κλείνουν την κριτική τους προσθέτοντας πως η δημ.αρχή ξόδεψε εύκολα τα χρήματα που βρήκε στο ταμείο του δήμου και δεν φρόντισε παράλληλα να έχει και έσοδα. 

Τι βγάζουν εκτός κάδρου; Το ότι υπήρχαν μεγάλες ανάγκες τέτοιες που καθιστούσαν αναγκαίες τις προσλήψεις, λαμβάνοντας υπόψη πως για κάποια χρόνια, λόγω μνημονίων, απαγορευόντουσαν οι κανονικές προσλήψεις και το προσωπικό όλων των δήμων μειωνόταν διαρκώς λόγω συνταξιοδοτήσεων. Ποιος λογικός άνθρωπος θα απαντούσε πως δεν υπήρχαν πραγματικές ανάγκες για προσλήψεις; Περίπου κανείς.

Ίσως ένας κακοδιάθετος σκεπτικιστής να απαντούσε, πως αυτό που έχει πραγματικό ενδιαφέρον πράγματι είναι ο αριθμός των προσλήψεων αλλά σε σχέση με τις ανάγκες. Με το μακράν πιο σημαντικό, αν το έργο που παρήγαγαν και οι υπηρεσίες που πρόσφεραν, τελικά ήταν ανάλογα του αριθμού των προσλήψεων. 

Αλλά αυτά προφανώς κι έχουν στενή σχέση με το πως οι αρμόδιοι του δήμου, υπεύθυνοι αντιδήμαρχοι, προϊστάμενοι, επικεφαλής τμημάτων, κ.ά διευρεύνησαν τις ανάγκες του τομέα τους σε συνάρτηση με τους στόχους της δημ,αρχής, επεξεργάστηκαν μετά ένα σχέδιο κατανομής εργασίων και το προώθησαν αρμοδίως. 

Από όσα μαθαίνουμε και βλέπουμε, μάλλον κάτι τέτοιο έγινε αλλά στο πολύ περίπου. Το υποστηρίζουμε αυτό διότι, ένας λόγος, πολλές φορές τύχαινε να δούμε μικρά και μεγάλα μπουλούκια εργαζομένων στους δρόμους να ολοκληρώνουν ένα έργο σε χρόνο που βγάζει μάτι. Χωρίς να είμαστε ειδικοί, απλά μιλώντας βάσει των μικρών εμπειριών που έχουμε και της κοινής λογικής που διαθέτουμε, το έργο που έκαναν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε μισό χρόνο και με πολύ λιγότερους από τους μισούς εργαζόμενους.

Κυκλοφορεί επίσης ευρέως πως υπήρξαν μέρες που σε πολλούς από τους προσληφθέντες δεν τους είχαν αναθέσει συγκεκριμένες εργασίες και περιφερόντουσαν οι καημένοι σαν άδικες κατάρες εδώ κι εκεί. Όπως και άλλες φορές κάνοντας κάποιες ειδικές συμφωνίες με τον δήμαρχο ή με κάποιον αντιδήμαρχο, όταν τέλειωναν ένα έργο μετά μπορούσαν να αποχωρήσουν πριν ολοκληρωθεί το ωράριό τους. Να προσθέσουμε επίσης πως αρκετοί συνδημότες μας έβλεπαν εργαζόμενους στο δήμο, που δεν τους έκοβαν για μόνιμους, να καθαρίζουν μη δημοτικούς χώρους. Επιτρέπεται αυτό; Μήπως εδώ έχουμε μία καραμπινάτη περίπτωση καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων απ'αυτούς; 

Όλα αυτά, που δεν ξέρω αν περνάνε από το μυαλό των υποψήφιων δημάρχων και των μελών όλων των δημοτικών κινήσεων, αλλά που σίγουρα δεν τα πιάνουν στο στόμα τους, είναι η ουρά ενός άλλου θέματος. Τζιζ θέματος. Κι αυτό έχει να κάνει με τους εργαζόμενους στο δήμο, όχι μόνο στο δικό μας, αλλά σε πολλούς. Με την πλειονότητα των εργαζομένων να αποτελούν τον κανόνα. Εξακριβωμένα και διαχρονικά.

Να πούμε εδώ ποια θεωρούμε ότι είναι για μας τα δεδομένα. Το δεδομένο δεν είναι πως πληρώνονται για να εξυπηρετούν ευγενικά τους δημότες και όχι να τους ταλαιπωρούν; Πως πληρώνονται για να κάνουν καλά τη δουλειά για την οποία προσλήφθηκαν κι όχι τσαπατούλικα και όσα βλέπει η πεθερά; Πως αυτονόητο δεν είναι ότι πληρώνονται για να δουλεύουν με ένα ρυθμό που να μην είναι αυτός της χελώνας, που δουλεύουν για να έχει το έργο που παράγουν και οι υπηρεσίες που προσφέρουν ποιοτικά χαρακτηριστικά, απ'αυτά που η εποχή μας επιτρέπει, που δουλεύουν εξαντλώντας το πλήρες ωράριό τους και όχι ένα μέρος αυτού; Πως, ως υποχρεώση της υπηρεσία τους, εκπαιδεύονται/επιμορφώνονται για να είναι επαρκείς και συνεπείς στην εργασία τους; Αυτά δεν είναι τα δεδομένα; Ισχύουν όμως; 

Φαντάζομαι ότι είναι αυτονόητο πως το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης που αφορά στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά της εργασίας που προσφέρουν οι μόνιμοι και εποχιακοί εργαζόμενοι στο όποιο δήμο, τον έχει η δημ.αρχή και στο κράτος η κυβέρνηση.

Η όποια δημοτική αρχή είναι αυτή που βάζει τους όρους, αυτή σχεδιάζει, ιεραρχεί τις ανάγκες, αυτή πείθει/ εμπνέει ή δεν πείθει/ εμπνέει, αυτή ελέγχει ή δεν ελέγχει, αυτή συζητάει ή όχι με τους εργαζόμενους, αυτή περνάει ένα μήνυμα δίκαιας αξιολόγησης κι αν είναι σε θέση, στοχάζεται κι αναστοχάζεται. Με λίγα λόγια αυτή κρατάει το καρότο και στην τελική και το μαστίγιο, όταν άλλο τρόπο δεν μπορεί να βρει για να προκύπτει αυτό που έχει επιλέξει ως στόχο.

Ποιο είναι το στοίχημα; Το ευρωπαϊκό, να μας γίνει δηλαδή, δεύτερη φύση πως σ'αυτήν την κωλοχώρα, όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, εκτός από τα δικαιώματά μας και τους αγώνες γι'αυτά, έχουμε και υποχρεώσεις. Υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους συνανθρώπους μας. 

Καλό είναι πάντως να θυμόμαστε πως τελικά η οποιαδήποτε δημ. αρχή είναι υπόλογη απέναντι στους δημότες που την επέλεξαν για να βελτιώνει την ποιότητα ζωής στην πόλη τους κι όχι στους εργαζόμενους στον κάθε δήμο. Και στους δημότες πρέπει να λογοδοτεί για όλα τα θέματα. 

Πράμα που σημαίνει ότι όσοι είναι από εκείνους που επί παντός καιρού ζητούν τα ρέστα τους, από την εκάστοτε δημοτική αρχή πρέπει να τα ζητούν.

Σ.Δ :Από τις 19 Ιανουάριου μέχρι τις 26 Μαΐου, όλα τα άρθρα που αφορούν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019 θα εμφανίζονται ΜΟΝΟ στο θέμα μας "Δημοτικές Περιφερειακές εκλογές Μαΐου 2019", που βρίσκεται στην αρχική σελίδα της Σταγόνας, πάνω δεξιά.  Υπενθυμίζουμε ότι εντός του θέματος αυτού υπάρχει η δυνατότητα να γράφετε σχόλια, προτάσεις και κριτική πάνω στις εκλογές αυτές, ανεξάρτητα από τα άρθρα που υπάρχουν.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019 18:47
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

+1 # Γιώργος Θ. Τσιριδης 24-02-2019 12:31
Λάκη, καλώς θέτεις τα τρία ζητήματα αλλά κακώς περιμένεις απαντήσεις. Για το πόθεν έσχες τι να πούμε, είναι θέμα του δικού μας δήμου; Για την σιγή της δημοτικής αρχής σε σχέση με το παρελθόν από πού προκύπτει ότι συμφωνούμε μαζί της; Απλά είναι τυχερή που έχει αντιπάλους που δεν σκοπεύουν να ρίξουν λάσπη στον ανεμιστήρα. Όσο για το όργιο προσλήψεων, ναι, να πολεμηθεί η ανεργία, όμως, εδώ είχαμε σε ένα βαθμό και τη δημιουργία εκλογικής πελατείας με δημόσιο χρήμα. Το ότι προτιμώ την αντιπαράθεση λέγοντας πως ζητώ για την πόλη μου κάτι καλύτερο από το υπάρχον, δεν θέλω να μου το χρεώνεις σαν συνενοχή.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση