Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017 19:24

Ο Έντσο Τραβέρσο για την αριστερή μελαγχολία

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

traversoΤώρα όσο γενναιόδωρη κι αν είναι μια πίστη, ακόμα κι αυτή που οξυγονώνεται από τη θυσία ένεκα σφοδρής αγάπης, πόσο άραγε να αντέξει όταν ο μέσα σου Θωμάς δεν λέει να ησυχάσει; Πέντε έξι χρόνια χρόνια το πολύ; Μπορεί φυσικά και μια ζωή, αν κυκλοφορείς με τα μυαλά στην κατάψυξη κι αν σε κρατάνε δεκανίκια οι εχθροί σου. Αλλά υπάρχει κι άλλη επιλογή. Η μεταμόρφωση, ένεκα ενός διαλεχτικού αλισβερισιού με την πραγματικότητα και τις κρυμμένες αλήθειες της. Η μεταμόρφωση, όταν καταφέρνεις και ποτίζεις την έσω ελευθερία σου ακόμα και σε περιόδους ξηρασίας. Αυτά αρκούν σαν αρχή για να νιώθεις ένας ζωντανός πολίτης, ένας άνθρωπος με αξίες, αν φυσικά σε πάει και η ιστορία.

 

Αν όμως όλα και όλοι σου πάνε κόντρα, κι εσύ, έστω και μεταμορφωμένος, επιμένεις; Αν όλο κι αυξάνονται  αυτοί που έχουν παγιδευτεί στα κοινότοπα των κοινών σας ιδεών, με τίμημα στην καλύτερη περίπτωση, την παρουσία τους σαν μούμιες όμως στα μεγάλα κύματα; Αυτοί που επιμένουν στον τύπο των τσιτάτων, συνήθως είναι αυτοί που τα δίνουν όλα, όχι για τη δημιουργία έργου, αλλά για να τρουπώσουν σε κάποιο πόστο και να ανέλθουν με όλα τα μέσα. Αχ και είναι εντυπωσιακό πόσο εύκολα οι περισσότεροι γίνονται ένα με το καθεστώς δουλεύοντας νυχθημερόν για τη συντήρησή του.

Ε, αν όλα αυτά δίνουν παρόν, τότε φίλε μου, γάμησέ τα.

Στην αρχή όμως αυτό που κατέφαγε σαν άγριο σαράκι την τρέμουσα πίστη σου ήταν η αποτυχία της αριστεράς, αποτυχία σε σχέση με τις διακηρύξεις της, αποτυχία εδώ γύρω και λίγο πιο πέρα και διαρκής τραγωδία μες τις δεκαετίες. Αποτυχία βασικά ως αντίπαλο δέος του καπιταλισμού. Κι αποτυχία συνάμα του εαυτού σου ως δρων αριστερός, που έτσι σιγά σιγά έκαψε το ένα φτερό σου. Πανωλεθρία παντού σου λέω. 

Η συνέπεια ήταν να χλωμιάσει μέσα στους ανθρώπους το παρελθόν της, να περνά στο ντούκου στο φουριόζο παρόν και να μην εμπνέει με τρελό έρωτα το όραμά της για το μέλλον. Μια ατέλειωτη βαρεμάρα δηλαδή, όπου η ιδιώτευση παίζει άνευ αντιπάλων. 

Τα οράματα όμως για πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, είναι το αίμα τους. Πέρα από τον καθημερινό μόχθο για την ικανοποίησή των αναγκών τους, αυτά ταΐζουν τις ελπίδες, τους δίνουν δύναμη, καλλιεργούν δυνατές σχέσεις. Κι αν απουσιάζουν, η ζωή τους βιώνεται στην καλύτερη περίπτωση ως δισδιάστατη, που πα'να πει μέσα σε μια πυκή ομίχλη. Ακόμα κι αν στην καθημερινότητά τους οι χαρές τρέχουν από τα μπατζάκια τους, όταν απουσιάζει ο αγώνας για μια υπέρβαση εαυτού και κατάστασης, τότε φίλε μου γάμησέ τα πάλι. Μιλάμε για μια άχαρη γιορτή. Που ούτε το σώμα ψάχνει την ψυχή του ούτε αυτή τον ουρανό της στον άλλον. Μόνο ο καημένος ο νους, αν τα διακρίνει όλα αυτά κι αν τα σκέφτεται, ε μπορεί κάτι να παιχτεί σε μια ευνοϊκή συγκυρία και μια ενότητα αναστάσιμη να τινάξει την μπάνκα στον αέρα. Αυτά μου πέρασαν από το μυαλό σχεδόν σαν αστραπή, όταν διάβασα μια συνέντευξη του Ιταλού ιστορικού Έντσο Τραβέρσο με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του "Αριστερή μελαγχολία", που δημοσιεύτηκε στην Liberation. Νομίζω ότι έχω μια περιέργεια. Τι άραγε θα περάσει από το μυαλό των παθόντων που θα τη διαβάσουν ομοιοπαθητικώς.   

Πατώντας  efsyn.gr  θα σας εμφανιστεί αυτή η συνέντευξη που την επιμελήθηκε ο Θανάσης Γιαλκέτσης. 

Ο Έντσο Τραβέρσο (Γκάβι 1957-) είναι Ιταλός ιστορικός και φιλόσοφος. Κύρια ενδιαφέροντά του είναι ο μαρξισμός, η εβραϊκή ιστορία, η κριτική θεωρία και ο ολοκληρωτισμός. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. 

  • Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί μία συνέντευξη του Τραβέρσο σχετικά με την ναζιστική βία που δημοσιεύτηκε στο Βήμα κι  εδώ  μία συνέντευξη του σχετικά με το όραμα του αντικαπιταλισμού που δημοσιεύτηκε στο Rednotebook

Βιβλία του στα ελληνικά.

  • (2013) Διά πυρός και σιδήρου, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου
  • (2013) Οι ρίζες της ναζιστικής βίας, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου
  • (2014) Τι απέγιναν οι διανοούμενοι;, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου
  • (2015) Εμείς οι πρόσφυγες (κείμενα των: ΆρεντΤζόρτζιο ΑγκάμπενΈντσο Τραβέρσο), Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου
  • (2016) Η Ιστορία ως πεδίο μάχης. Ερμηνεύοντας τις βεβαιότητες του 20ού αιώνα, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017 00:29
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση