Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 21:40

Η σχέση του ανθρώπου με τα υπόλοιπα έμβια όντα - τα δικαιώματα των ζώων

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Οι λοιπές, εκτός από τον άνθρωπο, έμβιες υπάρξεις πέρα από τη βιολογική τους υπόσταση, έχουν σημαντική θέση στη ζωή του ανθρώπου διαχρονικά κατά τα διάφορα στάδια του πολιτισμού που καλλιέργησε και ανέπτυξε.κατά τα στάδια της πολιτιστικής πορείας του (σε σχέση με την επιβίωση, την λαογραφία, λογοτεχνία, εικονογραφία)
Αρχικά οι σχέσεις ζώου και ανθρώπου, δεν αντικατοπτρίζονται σε ένα επίπεδο ποιητικής μυθολογίας αλλά σε πολλούς τομείς της ζωής μέσα σε ένα πλαίσιο καθαρά πρακτικό και ορθολογικό της καθημερινότητας ή σε επίσημο τελετουργικό. Αρχική κεντρική ιδέα είναι ότι ο άνθρωπος συνέλαβε την ταυτότητά του όχι αυτοτελώς αλλά σε σχέση με το περιβάλλον του ή προχώρησε σε σκέψεις για την ταυτότητά του προσεγγίζοντας τα ζώα που η συμπεριφορά τους μπορούσε να τον πλησιάσει για να του φανούν χρήσιμα στην επιβίωση και γενικότερα στις δραστηριότητες του (όπως στον πόλεμο). Με αυτά (οικόσιτα) μοιράστηκε την ζωή του, την κατοικία του, τους θεούς του. Ο αρχαϊκός άνθρωπος διαμόρφωσε σχέση ζώου με την θεότητα έτσι ώστε ο ζυγός ισοτιμίας ζώου προς άνθρωπο να κλίνει υπέρ του πρώτου και να ταυτίζεται το ζώο με την θεότητα. Ο δεσμός του ήταν πολύ στενός με τα ζώα, άλλα ήταν οι φύλακες της κατοικίας, άλλα του παρείχαν τροφή (γάλα και παράγωγά του, μαλλί, δέρμα), με άλλα καλλιεργούσε τη γη, έκανε μεταφορές ή πόλεμο. Ένα κομμάτι τους, το ζωώδες, είναι και δικό του. Μοιράστηκε τον θεό με τα ζώα, ο Παν, η Γοργόνα, ο Κένταυρος, είναι μισό ζώο μισός άνθρωπος. Ένα στοιχείο που οδήγησε τον άνθρωπο στη λατρεία των ζώων (πέρα από την αναγκαία συμβολή ορισμένων στην επιβίωση : παράγωγα κτηνοτροφίας, καλλιέργεια γης, μεταφορές, σκύλος φύλακας ή κυνηγός, γάτα για προστασία κατοικίας από ερπετά ή ποντίκια) ήταν η διαπίστωση της αντικειμενικής υπεροχής τους σε σχέση με αυτόν (δύναμη, αισθητήρια). Ο χορός της αρχαίας κωμωδίας είναι στο μεγαλύτερο μέρος του χορός ζώων. Ο Αριστοφάνης παρουσιάζει βατράχους, σφήκες, πουλιά, πελαργούς. Οι Πυθαγόρειοι δεν έτρωγαν κρέας ούτε θυσίαζαν ζώα, δεχόμενοι μια ιδιαίτερη σχέση-θέση των ζώων στον κόσμο που επιβάλει σεβασμό προς αυτά. Σήμερα στο Άγιο Όρος οι μοναχοί δεν τρώνε κρέας (το Πάσχα μόνο ψάρι), εξάλλου ο Απόστολος Παύλος στην προς Ρωμαίους επιστολή του σημειώνει «καλόν το μη φαγείν κρέα».
Λέγεται πως τα βόδια όταν τα έχουν μεταφέρει στα σφαγεία το βράδυ της παραμονής της σφαγής κλαίνε. Όταν πάνω σε φορτηγά αυτοκίνητα μικρά μοσχάρια πάνε για σφαγή στην ύπαιθρο, έπειτα από 4-5 ημέρες κατέφθαναν οι μανάδες τους έχοντας διανύσει πολλά χιλιόμετρα αναζητώντας τα μικρά τους στο σφαγείο. Αναρωτηθήκαμε και οι δύο ποιος είναι ο άγνωστος φυσικός νόμος και πως λειτουργεί που οδηγούσε τις μανάδες έπειτα από βάδισμα ημερών να φθάνουν στο σφαγείο αναζητώντας τα μικρά τους.
Στην σύγχρονη εποχή το ζώο της διατροφικής αλυσίδας, έγινε ένα βιομηχανοποιημένο αντικείμενο, ο άνθρωπος σκέφτεται πρώτα τον εαυτό του και έπειτα εκείνο. Με την βιομηχανική επανάσταση το ζώο έφυγε από την αξία που του έδινε η λαϊκή παράδοση και σκέψη, εξέπεσε σε πράγμα και βιομηχανοποιήθηκε ως τροφή. Η εκπραγμάτωση (ξεπεσμός του ζώου σε πράγμα), η εκμηχάνιση της παραγωγής και η επέμβαση στις λειτουργίες με φάρμακα για να αποφευχθούν οι απώλειες λόγω ασθενείας και για να αυξηθούν γρήγορα διατηρώντας το κόστος σε χαμηλό επίπεδο αυξάνοντας έτσι το κέρδος. Οι τοξίνες που παράγονται ενόψει των συνθηκών παραγωγής (ορμόνες) και σφαγής επιστρέφουν σε εμάς. Το χαρακτηριστικό της ζωοφιλίας στην σημερινή εποχή είναι ότι άρχισε να εμφανίζεται όταν οι ζωτικές σχέσεις ανθρώπων και ζώων έπαψαν να είναι στενές, έγιναν χαλαρότερες και με την βιομηχανοποίηση μεταβλήθηκε μονόπλευρα υπέρ του ανθρώπου η σχέση του με τα ζώα και κινήθηκε προς μια ιδεολογία προβολής-δραστηριοποίησης ατόμων αλλά και συγκεκριμένων ομάδων με σκοπό την προστασία των ζώων. Έτσι βλέπουμε η θανάτωση ενός ζώου να προκαλεί μεγαλύτερη ενδεχομένως αντίδραση από ένα τροχαίο ατύχημα με ανθρώπινο θύμα. Η ιδέα της προστασίας των ζώων καλλιεργήθηκε και από φαινόμενα βασανισμού ζώων σε κοινωνικά αδιάφορους αστικούς χώρους όπου δηλαδή η βάναυση συμπεριφορά αποτελούσε ένα κοινωνικά ανεκτό φαινόμενο.
Τα τελευταία χρόνια πέρα από την αντίδραση στην κακοποίηση παρατηρήθηκε συνήθεια εκτροφής κατοικίδιων ζώων στις αστικές περιοχές αλλά και περίθαλψης των αδέσποτων, ενώ η νομοθεσία αυστηροποίησε ποινικά την θανάτωση ή κακομεταχείριση των ζώων και αυτά είναι δείγματα θετικής πολιτιστικής εξέλιξης της κοινωνίας. Είναι αλήθεια δύσκολο να γράψεις για κάποιον που δεν μπορεί να μιλήσει. Δεν θα ακούσεις ποτέ άσχημη κουβέντα από αυτά, δεν θα σε βλάψουν κι αν τους κάνεις κακό δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν ή να σε καταγγείλουν. Εάν οι άνθρωποι μπορούσαν να δείξουν μεταξύ τους τέτοια αγάπη πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος. Νομίζω πως οφείλουμε το σεβασμό μας σ' αυτές τις υπάρξεις από τις οποίες (σε αντίθεση με τους ανθρώπους) δεν πρόκειται να ακούσεις άσχημο λόγο, ούτε αν τους κάνεις κακό είναι σε θέση να σε καταγγείλουν, ευτυχώς που το θεσμικό νομικό πλαίσιο μας παρέχει την δυνατότητα να τα υπερασπιστούμε.
Η αληθινή διαφορά ανάμεσα στους ανθρώπους και όλα τα άλλα ζώα δεν είναι σε ατομικό επίπεδο. Είναι σε συλλογικό επίπεδο. Οι άνθρωποι ελέγχουν τον πλανήτη επειδή είναι τα μόνα ζώα που μπορούν να συνεργαστούν ευέλικτα και σε μεγάλους αριθμούς. Υπάρχουν και άλλα ζώα, όπως τα κοινωνικά έντομα, οι μέλισσες, τα μυρμήγκια, που μπορούν να συνεργαστούν σε μεγάλους αριθμούς αλλά όχι και τόσο ευέλικτα. Η συνεργασία τους είναι άκαμπτη. Βασικά υπάρχει μόνο ένας τρόπος που ένα μελίσσι μπορεί να λειτουργήσει. Αν υπάρξει κάποια νέα ευκαιρία, ή κάποιος νέος κίνδυνος, οι μέλισσες δεν μπορούν να αλλάξουν το κοινωνικό τους σύστημα εν μία νυκτί. Δεν μπορούν, για παράδειγμα, να εκτελέσουν την βασίλισσα εγκαθιδρύοντας δημοκρατία μελισσών, ή μια κομμουνιστική δικτατορία εργατριών μελισσών.
Το μόνο ζώο που συνδυάζει τις δύο ικανότητες και συνεργάζεται τόσο ευέλικτα όσο και σε μεγάλους αριθμούς είμαστε εμείς, οι Χόμο σάπιενς.
. Όλα τα φρικτά πράγματα που έχουν κάνει οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ιστορίας - κι έχουμε κάνει μερικά πολύ φρικτά πράγματα - όλα αυτά βασίζονται επίσης στην συνεργασία σε μεγάλη κλίμακα. Οι φυλακές είναι ένα σύστημα συνεργασίας. Τα σφαγεία είναι ένα σύστημα συνεργασίας. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης είναι ένα σύστημα συνεργασίας. Τα άλλα ζώα, δεν έχουν σφαγεία και φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ελέγχουμε τον κόσμο, ενώ τα ζώα είναι κλεισμένα σε ζωολογικούς κήπους, εργαστήρια, σφαγεία
Συνταγματική αναθεώρηση.
Το ισχύον Σύνταγμα δεν διαλαμβάνει ειδική διάταξη για την προστασία των ζώων αλλά δίδει έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος κυρίως στα δάση, σε πολεοδομικά θέματα και προστασία παραδοσιακών περιοχών (αρ. 24). Ωστόσο πρέπει να αναδείξουμε το θέμα της προστασίας των ζώων, αυτό είναι κομμάτι από το περιβάλλον και πρέπει να αποδείξουμε το ότι μοιραζόμαστε τον πλανήτη και την ζωή με αυτά, να σεβαστούμε τον «κατά φύση προορισμό τους» και ότι δεν έχουμε δικαίωμα κακομεταχείρισης ή αδιαφορίας στον κίνδυνο που τα απειλεί. Στην πρωτοβουλία μελών του Πανεπιστημίου Αιγαίου «προς μια πνευματική Χάρτα του Αιγαίου» σε ένα λιτό αλλά μεστό κείμενο (που προσυπογράφουν πανεπιστημιακοί και ακαδημαϊκοί) με στόχο μια πνευματική μεταρρύθμιση με βάση τις ανθρώπινες αξίες, επισημαίνεται ότι η σύγχρονη εκπαίδευση δεν πρέπει να εξασφαλίζει μόνο υλικά οφέλη, παράλληλα πρέπει να βοηθά τον άνθρωπο ν' αναπτύσσεται εσωτερικά, να καλλιεργεί την αρετή, το ακέραιο του χαρακτήρα..τον σεβασμό σε κάθε έμβια ύπαρξη.».
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 07:52
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αμφιβολία Η διαδικασία της αλλαγής »

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση