Τετάρτη, 04 Μαΐου 2016 18:08

Έργα του Γκωγκέν που θυμίζουν τη ζωφόρο του Παρθενώνα

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

«Προτιμώ τα ξύλινα άλογα που έπαιζα ως παιδί, από τα άλογα του Παρθενώνα», έλεγε ο περίφημος ζωγράφος, για να προσθέσει όμως μελετώντας τον ναό: «Ολα τα έχουν κάνει αυτοί οι δαιμόνιοι Έλληνες» - Δείτε τα έργα του δίπλα δίπλα με περίφημα ανάγλυφα.

 

Ο Πωλ Γκωγκέν (1848-1903) και ο Βαν Γκογκ (1853- 1890), στη διάρκεια της σύντομης ζωής τους, πορεύτηκαν με υπαρξιακή αγωνία, αποξένωση και μοναξιά, δημιουργώντας έτσι το αρχέτυπο της ψυχοσύνθεσης του καλλιτέχνη στον σύγχρονο  κόσμο.  Θεωρούνται μάρτυρες  της  ζωής που θυσιάστηκαν  για τα ιδανικά του Βίου και της Τέχνης. Οι δύο πολύτροποι ζωγράφοι  ασφυκτιούν μέσα στο πλαίσιο των κυρίαρχων καλλιτεχνικών τάσεων της εποχής τους. Οι συνεχείς και  βασανιστικοί προβληματισμοί  για την κοινωνία, την τέχνη και τον άνθρωπο τούς οδηγούν σε χωριστούς ατραπούς, σε μονοπάτια που δημιουργούν μόνοι τους μέσα στο φωτεινό αλλά  χαοτικό  τοπίο του τέλους του 19ου αιώνα.

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο του Κώστα Καζαμιάκη όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα protagon στις 2.5.16

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Μαΐου 2016 19:47

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση