Τρίτη, 23 Ιουνίου 2026 17:08

Χρήστος Βρεττάκος: Διότι δεν συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις...+ ένα Σταγονίσιο σχόλιο

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
diotidenΚερατσίνι 1967 … όχι…, συγνώμη…, λάθος…, 2026 !!!
Ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκηση Αττικής κάλεσε -ως ώφειλε σύμφωνα με τον νόμο- τον Δήμαρχο της πόλης να δώσει εγγράφως εξηγήσεις για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων της πόλης στις 6 Μαρτίου 2026.
Να θυμίσουμε ότι εκείνη την ημέρα τα σχολεία της πόλης έμειναν κλειστά για μια μέρα μετά το «ατύχημα» που συνέβη στις εγκαταστάσεις της Oil One και λίγες μέρες μετά το «ατύχημα» που είχε συμβεί στις δεξαμενές του Περάματος.
 Η κινητοποίηση που έγινε –και που μέρος της ήταν και το κλείσιμο των σχολικών μονάδων- είχε στόχο να βροντοφωνάξει παντού και στα αυτιά των αρμοδίων κυρίως ότι τα παιδιά μας
• έχουν δικαίωμα να αναπνέουν καθαρό αέρα
• δεν θα ζουν με τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος με απρόβλεπτες συνέπειες για τη ζωή τους.
 
Ξέραμε ότι κάποιους θα ενοχλούσαμε με αυτή μας την κίνηση.
Υπάρχουν συμφέροντα που ενοχλούνται και θα ήθελαν να συμμορφωθούμε. Από αυτούς περιμέναμε αναφορές και αντίδραση. Δεν περιμέναμε όμως ότι αυτή μας η ενέργεια θα ενοχλούσε και τρεις συμπολίτες μας (!) που κατέθεσαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση αναφορά κατά του Δημάρχου ζητώντας να τού επιβάλλει τις «δέουσες» κυρώσεις. Να τον τιμωρήσει γιατί τόλμησε να κλείσει τα σχολεία κι ας είχαν μπροστά τους ένα τέτοιο συμβάν.
• Είναι λυπηρό το γεγονός ότι άνθρωποι που έχουν οικογένειες παιδιά, ίσως κι εγγόνια, ζητούν να τιμωρηθεί ένας Δήμαρχος γιατί προσπαθεί να τα προστατέψει.
• Είναι λυπηρό που προβάλλουν το επιχείρημα πως τα σχολεία που έκλεισαν, στέρησαν γνώση από τα παιδιά τους και δεν βλέπουν πως κάτι άλλο πιο τρομακτικό απειλεί να τους στερήσει όχι μόνο την γνώση αλλά και την υγεία κι εντέλει την ζωή τους.
• Οι ίδιοι άνθρωποι δεν νιώθουν την ανάγκη να κάνουν αναφορά γι αυτούς που είναι υπεύθυνοι που τα παιδιά τους χάνουν πολλές μέρες μαθημάτων κι έχουν ένα σωρό «κενές ώρες» επειδή οι καθηγητές κι οι δάσκαλοι φτάνουν αργά στα σχολεία.
• Οι ίδιοι άνθρωποι δεν νιώθουν την ανάγκη να κάνουν αναφορά και να διαμαρτυρηθούν γιατί τα παιδιά τους δεν μπορούν να κάνουν διάλειμμα στις σχολικές αυλές εξαιτίας της δυσοσμίας.
• Οι ίδιοι άνθρωποι δεν νιώθουν την ανάγκη να κάνουν αναφορά και να διαμαρτυρηθούν που μέσα στα σπίτια τους, στις γειτονιές τους υπάρχει μια εγκατάσταση που –σε περίπτωση ατυχήματος- θα δημιουργήσει τεράστια ζητήματα στους ίδιους, στις περιουσίες τους και στα παιδιά τους, κυρίως σε αυτά!
 
Εμείς λοιπόν δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση και σε αυτούς τους τρεις συμπολίτες μας, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ για την άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανιών μακριά από τα σπίτια μας και τις αυλές των σχολείων μας.
Γιατί εμείς βάζουμε ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ την υγεία και την ασφάλεια των δικών τους παιδιών.
23 Ιουνίου 2026
Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ
 
Σ.Δ. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος: Εδώ και 11 χρόνια οι αγώνες που έδωσαν η Δημ.Αρχή Κερατσινίου Δραπετσώνας του δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου και το Δημοτικό Συμβούλιο, οι συλλογικότητες, οι φορείς της πόλης και διάφοροι θεσμικοί παράγοντες και κάποια κόμματα με το αίτημα της μετεγκατάστασης της Oil One, δεν κατάφεραν να εμπνεύσουν και να πείσουν μια ευρεία πλειονότητα αναγκαία για να πιέσει τόσο την κυβέρνηση ώστε να αποφασίσει σε κάποια φάση να λύσει το πρόβλημα.
Και όταν μάλιστα πέρα από την δυσοσμία που προκαλεί ο ατμοσφαιρικός ρύπος έχει αποδειχθεί ότι συν τω χρόνω βλάπτει σοβαρά την υγεία όσων τον αναπνέουν εξ αιτίας της αυξημένης ποσότητας του καρκινογόνου βενζολίου που περιέχει. Συν το γεγονός ότι η περιοχή γύρω από τις δεξαμενές του Μελισσανίδη κινδυνεύει από ατύχημα τύπου SevezoIII. 
 
Να υπενθυμίσουμε για μια ακόμα φορά, γιατί μεγάλο είναι το κακό που έχει βρει τον δήμο και κρατάει χρόνια αυτή η αρρώστια, πρώτον, ότι την απόφαση για την εγκατάσταση της Oil One την πήρε στις αρχές του 2015 η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με τις αποφάσεις που πήρε αργότερα έκανε πιο δύσκολο και βαρύ το θέμα της oil one
και δεύτερο, η κυβέρνηση της Ν.Δ είναι η μόνη που δεν αναγνωρίζει ότι προκαλεί προβλήματα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής η λειτουργία της Oil One. Με λίγα λόγια, όσοι ζουν στην περιοχή Δραπετσώνας Κερατσινίου έχουν στο ζήτημα αυτό απέναντί τους έναν κυβερνητικό Γολιάθ και μία αντιπολίτευση που εδώ και 11 χρόνια δεν κατάφερε να γίνει ο λαϊκός Δαυίδ. 
 
Στο συγκεκριμένο θέμα. Το ζήτημα είναι αν ο δήμαρχος Χρ.Βρεττάκος έπραξε σωστά κλείνοντας όλα τα σχολεία στο δήμο μια δυο μέρες μετά την μεγάλη εκπομπή της μελισσανιδίλας, ανεξάρτητα από την προσφυγή των τριών δημοτών στην Αποκεντρωμένη Αυτοδοίκηση. Να σημειώσουμε εδώ πως σύμφωνα με την ανακοίνωση που κυκλοφόρησε μια μέρα πρίν η Ένωση Γονέων Κερατσινίου Δραπετσώνας, ο Δήμος αποφάσισε την Παρασκευή 6/3 να είναι κλειστά τα σχολεία της πόλης εν όψει της κινητοποίησης μετά από απαίτησή της. 
 
Γράφοντας το κείμενο αυτό θυμήθηκα μια άλλη περίπτωση που ο δήμαρχος δεν είχε πράξει σωστά σε θέματα που αφορούν το κλείσιμο σχολείων. Πριν κάποια χρόνια λοιπόν, ένα χειμωνιάτικο βράδυ που είχε ψιλοχιονίσει στη Β' Πειραιά, για νιφάδες μιλάμε δηλαδή, έτσι ώστε τις πρώτες πρωινές ώρες λίγο χιονάκι υπήρχε ακόμα στους δρόμους της Άνω Νεάπολης μέχρι την Γρ.Λαμπράκη, ενώ από την Λαμπράκη μέχρι και τη Δραπετσώνα οι δρόμοι είχαν σχεδόν στεγνώσει. Τότε ο δήμαρχος προφανώς δεν έπραξε σωστά αποφασίζοντας να κλείσει λόγω καιρού όλα τα σχολεία του δήμου.
 
Κάποια στιγμή οι σοβαροί άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα κοινά καταλήγουν στο ότι όταν κάποιες φορές κάνουν λάθος, το ένα είναι να το αναγνωρίσουν και το άλλο για ποιους λόγους το επέλεξαν, έτσι ώστε να περιορίζουν τις πιθανότητες να επαναλάβουν το ίδιο λάθος. Ας ξανασκεφτεί λοιπόν ο Δήμαρχος αν έπραξε σωστά που έκλεισε φέτος όλα τα σχολεία του δήμου συνυπολογίζοντας από κάθε πλευρά την επίδραση που είχε στο συγκεκριμένο θέμα της μετεγκατάστασης της Oil One. Και το λέω αυτό αναφέροντας πως τα τελευταία 20 χρόνια που υπηρέτησα σε Λύκειο του Κερατσινίου ήμουν ένας από εκείνους του καθηγητές που πίστευαν και ελπίζω να υπάρχουν αρκετοί και σήμερα που πιστεύουν, ότι το να κλείνουν τα σχολεία είναι σαν να κόβεται το ρεύμα στην πόλη και τολμώ να πω, ακόμα χειρότερο. Όπως και το να υπολειτουργούν τα σχολεία είναι σοβαρότατος λόγος για να αντιδρούν δυναμικά γονείς και κηδεμόνες, διεκδικώντας την κανονική λειτουργία τους με καλυμμένες όλες τις προβλεπόμενες θέσεις των εκπαιδευτικών.
 
Τέλος εκτιμώ πως σαφώς καλύτερα αποτελέσματα θα είχε η αντίδραση του δήμου σε αυτό το ακραίο κι επικίνδυνο συμβάν που συνέβη φέτος εξ αιτίας της Oil One, αν έχοντας καλύτερα αντανακλαστικά, την ίδια μέρα που συνέβη το περιστατικό έκλεινε τα σχολεία της Δραπετσώνας, της Ευγένειας και της Χαραυγής, όπου η κατάσταση ήταν πλέον αφόρητη, καλώντας ταυτόχρονα τα ΜΜΕ για ένα ρεπορτάζ την ώρα της βράσης, τότε δηλαδή που κολλάει το σίδερο. Να δουν δηλαδή οι δημοσιογράφοι με τα μάτια τους τα παιδιά που υπέφεραν σ'αυτά τα συγκεκριμένα σχολεία και να περιγράψουν την αφόρητη κατάσταση που ζούσαν.
Η άλλη επιλογή που θα εκτιμώ ότι θα είχε καλύτερα αποτελέσματα για την πόλη όσον αφορά στις κινητοποιήσεις, ήταν να γινόντουσαν αυτές τις απογευματινές ώρες, τότε δηλαδή που οι περισσότεροι ενήλικοι συνδημότες μας είναι διαθέσιμοι μιας και δεν εργάζονται και όχι τις πρωινές ώρες που επέλεξε ο δήμος, ποντάροντας ότι θα παρευρεθούν μαθητές από τα κλειστά σχολεία, κάτι που έγινε αλλά ήταν φανερό πως ελάχιστοι ήταν οι μαθητές που συμμετείχαν, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Επιπλέον είμαι ένας από εκείνους τους πολίτες που αποφεύγουν συστηματικά να χρησιμοποιούν μικρούς μαθητές για σκοπούς και αγώνες που έχουν αποφασίσει οι μεγάλοι και μάλιστα σε μαζική κλίμακα ακόμα κι αν συμφωνώ με τους μεγάλους. Στους μόνους που αναγνωρίζω το δικαίωμα για κάτι τέτοιες πολιτικές επιλογές είναι στους γονείς τους κι αυτό με πολλές προϋποθέσεις. Να κλείσω αναφέροντας πως θεωρώ εντελώς αυθαίρετα τα συμπεράσματα του δημάρχου για τους συνδημότες μας εκείνους που έκαναν την προσφυγή όσον αφορά διάφορα άλλα εκπαιδευτικά θέματα
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2026 18:19

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση