Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2024 22:58

Τι μπορεί να'ναι αναχρονιστικό στην πολιτική των νικητών Εργατικών του Κιρ Στάρμερ; Του Nicolas Sevastakis, από το fb

Επιλέγων ή Συντάκτης 

strarferΠολύ καλό νέο η νίκη των Εργατικών στη Βρετανία. Μπορούμε όμως να είμαστε σκεπτικοί όταν ενώπιον 120 στελεχών της επιχειρηματικής κοινότητας, η σκιώδης υπουργός Οικονομικών (και τώρα υπουργός) δήλωνε πως το αλλαγμένο εργατικό κόμμα είναι ο φυσικός χώρος των επιχειρηματιών, pro-business και pro-worker συγχρόνως.

Το 2024 όπου η τεράστια corporate εξουσία έχει υπερβεί κάθε όριο, η ανακύκλωση της μπλερικής ρητορικής των '90ς μπορεί να είναι και αναχρονισμός. Τι είναι αναχρονιστικό;

Το να μην αποκτά απόλυτη προτεραιότητα η κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη - μέσα από αύξηση της φορολογίας, την κατάργηση φορολογικών παραδείσων κλπ- αλλά να εμφανίζεται ως ένας "στόχος" δίπλα και ανάμεσα σε άλλους. 

Εξάλλου είναι τεχνικά και πολιτικά ανέφικτο να υπηρετήσει κανεις και τη "σταθερότητα" και την "αλλαγή", και την "ανταγωνιστικότητα" και τη "δικαιοσύνη", και την αγροχημική βιομηχανία και το περιβάλλον, και το city και τους μεσαίους-φτωχούς κλπ.

Τουλάχιστον στη Γαλλία, οι σοσιαλιστές και οι οικολόγοι (παρά τις διαφορές τους από την "Ανυπότακτη Γαλλία" σε θέματα πολιτικής κουλτούρας και διεθνοπολιτικές τοποθετήσεις, Ουκρανία κλπ.) έχουν προσυπογράψει ένα πολύ πιο σαφές πρόγραμμα που δεν επαναλαμβάνει την φθαρμένη ρητορική του "όλα τα κάνουμε" και για τους πάντες.

Σ.Δ. Η αποκαλούμενη πολυσυλλεκτικότητα, και ως προς τους υποψήφιους και ως προς τους ψηφοφόρους, είναι ο κυρίαρχος τρόπος στην εποχή μας που έχουν τα κόμματα που βάσιμα διεκδικούν την εξουσία. Το δύσκολο όμως είναι να διαμορφώσουν ένα πρόγραμμα που βάσει κάποιας ιδεολογίας θα έχει σαν στόχο να λύσει τα προβλήματα υπέρ των αδυνάτων / μεσαίων. Μιλάμε για εκείνα τα προβλήματα που μεγαλώνουν τις παντός είδους ανισότητες. Το προφανές είναι ότι θέλει πολύ δουλειά σε κάθε επίπεδο από ανθρώπους που πιστεύουν στην άμβλυνση των ανισοτήτων και έχουν τις ικανότητες για να το καταφέρουν κατ'αρχάς στα χαρτιά. Ακόμα όμως θέλει περισσότερη δουλειά για να το κάνουν πράξη. Το συνηθισμένο πάντως στην εποχή μας είναι τα κόμματα εξουσίας με τις ισοδύναμες προτάσεις τους να μας δημιουργούν την εντύπωση ότι κάθε λύση ενός προβλήματος είναι δυνατή δίχως να αποτελεί τροχοπέδη για τη λύση κάποιου άλλου που με κάποιον τρόπο σχετίζεται με το πρώτο. Κι αυτό αργά ή γρήγορα οδηγεί σε όλα εκείνα τα ημίμετρα που πετυχαίνουν όλα τριγύρω να αλλάζουν και όλα να μένουν ίδια, καθιστώντας έτσι τις κυβερνήσεις τους εκφραστές του συστημικού, κάτι που η τάση της εποχής μας είναι να το βλέπει με μισό μάτι.

Εκλογές - σταθμός: Τέλος εποχής για τη Βρετανία μετά 14 έτη  του Κώστα Ράπτη

 Κιρ Στάρμερ: Ποιος είναι ο «βαρετός» θριαμβευτής των εκλογών στη Βρετανία  της Εύας Παυλάτου.

και 

Βικτόρια Αλεξάντερ Στάρμερ: Η σύζυγός του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας δεν είναι μία συνηθισμένη Πρώτη Κυρία  της Κατερίνας Ιορδανίδη

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση