Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2024 19:31

Τι γυρεύουν Έλληνες στρατιωτικοί σε αμερικάνικες επιχειρήσεις;

Επιλέγων ή Συντάκτης 

epoxi16Ιωάννα Ηλιάδη. Νέα διάσταση φαίνεται ότι λαμβάνει για την χώρα μας η έννοια του αμερικανικού προτεκτοράτου, καθώς μετά τις συμφωνίες για την Αλεξανδρούπολη και άλλες διευκολύνσεις στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση πέρασε και μνημόνιο σύμφωνα με το οποίο Έλληνες στρατιωτικοί θα υπηρετήσουν στον αμερικανικό στρατό σε εμπόλεμες ζώνες. 

Η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή προς κύρωση μνημόνια με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την εθνική κυριαρχία και την αυτονομία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Σύμφωνα με το κείμενο της μιας συμφωνίας, ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό θα ενταχθεί στον στρατό των ΗΠΑ, οι οποίες αποκτούν το δικαίωμα να αποστέλλουν και να τοποθετούν του Έλληνες στρατιωτικούς σε επιχειρήσεις που αυτές διεξάγουν. 

 Πιο συγκεκριμένα η μια συμφωνία προβλέπει την τοποθέτηση δύο Ελλήνων Στρατιωτικών σε θέσεις της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και την τοποθέτησης ή απόσπαση τριών Ελλήνων Στρατιωτικών σε Μονάδες της USAREUR (των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «η τοποθέτησή τους γίνεται σε μη αμοιβαία βάση και οι ΗΠΑ δεν αποκτούν αξίωση τοποθέτησης ανάλογου προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.».

Εγείρονται έτσι τρία ζητήματα:

1. Υπονόμευσης της εθνικής κυριαρχίας: Η δυνατότητα των ΗΠΑ να αξιοποιούν ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό σε δικές τους επιχειρήσεις θέτει σε αμφιβολία την αυτονομία και τον έλεγχο της χώρας στις στρατιωτικές της δυνάμεις.

2. Υποβάθμισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων: Η ενσωμάτωση ελληνικών στρατιωτικών σε αμερικανικές επιχειρήσεις δύναται να αλλοιώσει τον χαρακτήρα και την αποστολή των Ενόπλων μας Δυνάμεων, θέτοντάς τες υπό ξένη διοίκηση.

3. Πρωτοφανούς συμφωνίας: Δεν υπάρχει προηγούμενο άλλης χώρας να έχει συνάψει αντίστοιχη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, προβληματισμό προκαλεί η πρόβλεψη που ορίζει ότι για την ένταξη των Ελλήνων στρατιωτικών στον στρατό των ΗΠΑ και την εμπλοκή τους σε εχθροπραξίες εναντίον τρίτων χωρών, στις οποίες εμπλέκονται οι ΗΠΑ, αρκεί μια υπογραφή στελέχους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν έχει καν την έγκριση της Βουλής ή κάποιου κυβερνητικού οργάνου όπως το ΚΥΣΕΑ. 

Είναι προφανές ότι η ρύθμιση έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα, το οποίο θέτει σαφείς προϋποθέσεις για την συμμετοχή των ελληνικών στρατιωτικών σε εχθροπραξίες. Η πρόβλεψη για έγκριση με απλή υπογραφή παραβιάζει την κοινοβουλευτική διαδικασία και την απαραίτητη έγκριση από αρμόδια όργανα. 

Ας μην ξεχνάμε ότι η υποταγή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και η εμπλοκή τους σε αμερικανικά σχέδια,  οδήγησε στη δικτατορία της 21ης Απριλίου, στο πραξικόπημα στην Κύπρο και στην τραγωδία του 1974.

Οι δυο συμφωνίες πέρασαν με τις ψήφους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ τα άλλα κόμματα τις καταψήφισαν, χαρακτηρίζοντάς τες ως κερκόπορτα που ανοίγει το δρόμο για αποστολή Ελλήνων στρατιωτικών στην Ουκρανία.


Άνοιξε πυρ το Ύδρα στην Ερυθρά Θάλασσα


 Η πρώτη πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας με τους Χούθι σημειώθηκε στις 13 Μαρτίου 2024, όταν τα πυροβόλα της φρεγάτας ΥΔΡΑ άνοιξαν πυρ κατά δυο μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) των Χούθι, μετά από εντολή που έλαβαν από τον Έλληνα διοικητή της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ».

Τα δυο UAV ανιχνεύθηκαν από ραντάρ και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση απείλησαν εμπορικό πλοίο που προστάτευε η ελληνική φρεγάτα. Από την Λάρισα που είναι η έδρα του ευρωπαϊκού στρατηγείου, κρίθηκε σκόπιμη η εμπλοκή με τη χρήση του πρωραίου πυροβόλου (σ.σ. αυτού που βρίσκεται στην πλώρη). Μόλις τα μη επανδρωμένα αεροχήματα μπήκαν στο βεληνεκές του πυροβόλου, δόθηκε η εντολή χρήσης πυρών. Συνολικά ρίχθηκαν 4 βολές, δύο σε κάθε στόχο, με αποτέλεσμα τα UAV’s να στραφούν προς τον βορρά και να απομακρυνθούν, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η αναφορά σε «αποχώρηση» των 2 μη επανδρωμένων αεροσκαφών αφήνει να εννοηθεί ότι οι βολές από το ελληνικό πολεμικό δεν κατέρριψαν τα UAV των Χούθι, κάτι που γεννά ερωτηματικά για το κατά πόσο η ελληνική φρεγάτα μπορεί να αμυνθεί σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση. 

Δεδομένου μάλιστα ότι οι Χούθι έβαλαν και κατά αμερικανικού πλοίου χρησιμοποιώντας βαλλιστικό πύραυλο, είναι απορίας άξιον εάν το ελληνικό πλοίο μπορεί να προστατευθεί από την αντιαεροπορική ομπρέλα των άλλων 3 πλοίων που συμμετέχουν στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ.

Μια ημέρα νωρίτερα πάντως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε επισκεφθεί την φρεγάτα «Ύδρα», στον κόλπο του Άντεν, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον αρχηγό του ΓΕΝ. Η κίνηση αυτή δέχθηκε πολλές επικρίσεις, για τη σκοπιμότητά της.

Πηγή:  epohi.gr  

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση