Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 00:48

Αν γνωρίζετε κάποιον που θα πάρει μέρος την Κυριακή, στον 31ο μαραθώνιο της Αθήνας, θα τον ρωτήσετε γιατί το κάνει;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την Κυριακή 10/11, ελαφρώς συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός στην Αθήνα, δηλαδή θα έχουμε μια τυπική φθινοπωρινή μέρα. Ένας καιρός κατάλληλος για τον 31ο Μαραθώνιο, στην κλασσική διαδρομή παρακαλώ. Οι αθλητές θα ξεκινήσουν στις 9π.μ από τον Μαραθώνα και διανύοντας μία απόσταση 42.195μ θα τερματίσουν στο Καλλιμάρμαρο.

 

Ταυτόχρονα θα διεξαχθούν κι άλλοι αγώνες με διαφορετική αφετηρία και ώρα εκκίνησης. Έτσι έχουμε τους αγώνες 5 και 10 χιλιομέτρων, τους, αγώνες για παιδιά σε γκρουπ ανάλογα με την ηλικία τους και ο αγώνας των Special Olympics.

Όλες οι επίσημες ανακοινώσεις φορέων που συνδέονται με τον κλασσικό Μαραθώνιο καθώς και με τους χορηγούς του πάνω κάτω εκφράζονται με φράσεις όπως οι ακόλουθες: " Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι η γέφυρα που ενώνει το θρύλο με την ιστορία και αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής. Αποτελεί μια δεξαμενή αξιών, κοινωνικής συνείδησης, περιβαλλοντικής ευαισθησίας, φιλίας και αλληλεγγύης, τώρα πιο επίκαιρη από ποτέ.

Έχω τη γνώμη πως στην συνείδηση των ανθρώπων που παίρνουν μέρος σ'αυτόν το αγώνα, όλα τα παραπάνω είναι φληναφήματα. Οι προτάσεις αυτές γράφονται και διαβάζονται ακριβώς για να καλύψουν αυτό το κενό. Είναι μια προσπάθεια των διαχειριστών για να δώσουν σ'ένα ετήσιο γεγονός νόημα που τρεμοσβήνει και για να εγκαθιδρύσουν αξίες και στόχους που μόνο εκεί δε θα τις βρούμε όσο κι αν ψάξουμε.

Αν συζητούσαμε εμείς κι εμείς για το ποια είναι η πρότασή μας γι'αυτήν τη διαδρομή, εγώ θα πρότεινα να τους οργανώναμε βεβαίως, αλλά σε δύο ομάδες, επαγγελματίες κι ερασιτέχνες. Επίσης οι πομπώδεις εκφράσεις θα έδιναν τη θέση τους σε λιτά και κοντά στην πραγματικότητα λόγια που στο κέντρο τους θα ήταν οι ευχαριστίες προς όλους όσους θα έπαιρναν μέρος. Θα προσπαθούσαμε επίσης να δίναμε ένα τόνο φιλικό - κομμάτι δύσκολο με 16χιλ. συμμετοχές - δίχως να υποβαθμίζαμε την αυστηρότητα των κανόνων και την καλή οργάνωση. Μεγαλύτερη έννοια μας πάντως θα πρότεινα να ήταν η αναβάθμιση του περιβάλλοντος, όχι μόνο πέριξ της διαδρομής αυτής, αλλά κυριώς σε όλο το λεκανοπέδιο, όπου το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι του έχουν πολύ χαμηλούς δείκτες σε σχέση με τα διεθνή στάνταρ.  

Οι σημερινοί  διοργανωτές ανάμεσα στα άλλα, προτρέπουν τους Αθηναίους που δεν θ'αγωνιστούν, να κατέβουν στα πεζοδρόμια και με το χειροκρότημά τους να ενισχύουν τους αθλητές που θα δίνουν αυτή τη δύσκολη μάχη. Αν και είμαι άνθρωπος που για πολλά χρόνια έκανα τζόκινγκ και ο στίβος μ'αρέσει και παρακολουθώ αγώνες, δεν ξέρω, κάπως μου φαίνονται όλα αυτά. Σα να υπερισχύει ένα τελετουργικό, μια τυπικότητα, σαν να έχουν πάρει το πάνω χέρι οι δημόσιες σχέσεις, τα κανάλια και να μην ευννοείται η καλλιέργεια μιας ιδιαίτερη σχέσης που θα μπορούσε να αναπτυχθεί ανάμεσα στους κατοίκους μιας πόλης ανοιχτής και φιλικής και στους επισκέπτες της. Εν πάση περιπτώσει, καλά να αισθανθούν οι του πεζοδρομίου και καλή δύναμη σ'αυτούς που θα πάρουν μέρος στους αγώνες.

Πάντως η ξαδέλφη μου, που το σπίτι της είναι κοντά στη Λ.Μαραθώνος, μου είπε πως θα πάρει τον εγγονό της και θα πάνε να χαζέψουν και να χειροκροτήσουν, όλες τις φυλές του κόσμου, να παροτρύνουν τους άντρες και τις γυναίκες όλων των ηλικιών και να ενθαρρύνουν τους Έλληνες και τους αδελφούς Κυπρίους. Η ξαδέλφη μου όμως, από μικρή ήταν καλός άνθρωπος και σωστή.   

Και για τους αθλητές .... και αν φτάνοντας στη γραμμή εκκίνησης ο διπλανός σας μοιάζει σαν τον Ρέιμοντ Μπετ, μην απορήσετε. Αυτός είναι. Ο 29χρονος Κενυάτης έχει αναπτύξει μία σχέση… πάθους με την κλασική διαδρομή και έρχεται για τρίτη φορά στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ποιός ξέρει, ίσως θέλει να βελτιώσει για τρίτη φορά το ρεκόρ αγώνα και να σκοπεύει πλέον προς το ρεκόρ διαδρομής. Το 2010 κέρδισε με 2ωρ.12.40, το 2012 επέστρεψε για να κάνει το 2ωρ.11.35 και τώρα «απειλεί» το ρεκόρ διαδρομής, με το 2ωρ.10.55 που είχε σημειώσει ο Στέφανο Μπαλντίνι το 2004 όταν αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης.

Στις γυναίκες, οι διοργανωτές έχουν ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή της Γκίσου Μιντάγιε. Η δρομέας από την Αιθιοπία έχει ατομικό ρεκόρ 2ωρ.28.30. Το είχε πετύχει σε έναν από τους καλύτερους μαραθωνίους στον κόσμο, στο Ρότερνταμ όπου το 2006, μόλις στα 19 της χρόνια, είχε κάνει τη μεγάλη έκπληξη κερδίζοντας πιο έμπειρες δρομείς. Φέτος, η Μιντάγιε έχει σημειώσει 2ωρ.35.08, σε αγώνα στην Κίνα όπου   έτρεξε το Μάρτιο.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Βέβαια, αν κατά την είσοδό σας στο στάδιο, σας υποδεχτεί ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο επί κοντώ και Αντιπρόεδρος της IAAF,     Σεργκέι Μπούμπκα, απλά...χαμογελάστε του.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2013 19:38
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση