Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 19:41

WWF: Σαρδελόγαυρο έχετε φάει; Γερμανό μήπως;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

wwf10Αγαπητή φίλη / Αγαπητέ φίλε,

Η κλιματική αλλαγή και η θέρμανση των νερών της Μεσογείου έχει κάνει την εγκατάστασή των ξενικών ειδών στις θάλασσές μας εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι τα περισσότερα αγαπούν τη ζέστη. Πάνω από 1.000 ξενικά είδη εκτιμάται ότι έχουν εισβάλει σήμερα στη Μεσόγειο, ενώ στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 240, με την αγριόσαλπα, τον γερμανό, το λεοντόψαρο και τον σαρδελόγαυρο να εμφανίζουν ολοένα και πιο δυναμική εξάπλωση.

Τα χωροκατακτητικά αυτά ξενικά είδη προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, αφού αλλάζουν δραστικά την βιοποικιλότητα και πολλές φορές δρουν ανταγωνιστικά με τα αυτόχθονα είδη. Επίσης, δυσκολεύουν τους ψαράδες στο ψάρεμα, ενώ προκαλούν ζημιά και στα αλιευτικά εργαλεία τους.

Την ίδια στιγμή όμως, τα τέσσερα αυτά ξενικά είδη που συναντάμε σε πλειονότητα στις ελληνικές θάλασσες, είναι εξαιρετικής διατροφικής αξίας και αποτελούν αποδεδειγμένα πλούσια πηγή πρωτεΐνης, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και με υψηλά ποσοστά Ωμέγα 3 λιπαρών, γνωστών για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην καρδιαγγειακή μας υγεία. Επίσης, τα εν λόγω ψάρια δεν περιέχουν υδατάνθρακες, ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος και είναι ιδανικά για δίαιτες με χαμηλά λιπαρά.  


Ο ρόλος του καθενός μας ως καταναλωτή, και συγκεκριμένα για όσους επιλέγουν να τρώνε ψάρια, είναι κομβικός για την εμπορική αξιοποίηση των ειδών αυτών. Για παράδειγμα, αν οι γερμανοί, που αποτελούν πια εκλεκτό μεζέ σε κάποια μέρη (π.χ. Δωδεκάνησα, Κύπρο) μπουν στη διατροφική μας κουλτούρα, τα κίνητρα των ψαράδων να τους αλιεύουν και να τους πωλούν θα αυξηθούν, το εισόδημά τους θα ενισχυθεί, ενώ παράλληλα θα μετριαστούν κάποιες από τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλούν στο θαλάσσιο περιβάλλον.


Στο βίντεο που ακολουθεί θα δεις τον σεφ Γιώργο Τσούλη να ταξιδεύει στην Κύθνο, να ψαρεύει γερμανούς μαζί με τον Καπετάν Χρήστο και να μας αποκαλύπτει μια μοναδική συνταγή για να συμπεριλάβουμε αυτό το ξενικό είδος στη διατροφή μας, κάνοντας καλό και στην υγεία μας και στο περιβάλλον. 

 

 
 
 

Επίσης, ο Γιώργος ετοίμασε και μια πολύ νόστιμη συνταγή για σαρδελόγαυρο που θα σε κάνει να γλύφεις τα δάχτυλά σου.


Δώσε λοιπόν μια ευκαιρία στα ξενικά είδη και δε θα το μετανιώσεις!


Περισσότερες πληροφορίες για τα ξενικά είδη στις θάλασσές μας και τη διατροφική τους αξία, θα βρεις εδώ. 


Βίκυ Σταύρακα

Υπεύθυνη σχέσεων με υποστηρικτές

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 23:35

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση