Σάββατο, 02 Σεπτεμβρίου 2023 09:18

Τα Μονοπάτια Κατανόησης, του Αθανάσιου Φωκά

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

afokasΗ Άντζελα Τσιφτσή από το Κανάλι της Βουλής, συνομιλεί με τον σύγχρονο μαθηματικό Αθανάσιο Φωκά, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Μονοπάτια Κατανόησης».
Πρόκειται για τον πολυβραβευμένο - μεταξύ άλλων με το περίφημο βραβείο Naylor - Ακαδημαϊκό και Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Στα «Μονοπάτια Κατανόησης» παρουσιάζεται μια ολιστική προσέγγιση σχετικά με το βασικό ερώτημα 'πώς κατανοούμε;'.  Σε αυτήν την άκρως διεπιστημονική προσπάθεια, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει η διαλεύκανση θεμελιωδών νευρωνικών μηχανισμών, από το συνεχές των ασυνειδήτων διαδικασιών και συνειδητών εμπειριών, μέχρι την ανάλυση μηχανισμών μνήμης και μάθησης σε μοριακό επίπεδο.

Το βιβλίο βασίζεται σε 250 άλλα βιβλία και η συζήτηση προσεγγίζει τη συνάφεια και τις συνδέσεις μεταξύ των διαφορετικών επιστημών, αλλά και των επιστημών με τις τέχνες. Το πώς τα διαφορετικά επιστημονικά πεδία (Αεροναυπηγική, Μαθηματικά, Ιατρική), στα οποία έχει εντρυφήσει και αριστεύσει ο διαπρεπής καθηγητής, λειτουργούν συνεργατικά, «ξεκουράζοντας» τον εγκέφαλο και ανανεώνοντας τη σκέψη του. Επίσης αναφέρεται στην Μέθοδο Φωκά, η οποία λύνει τη φημισμένη εξίσωση Φουριέ, αλλά και σειρά άλλων εξισώσεων με απλούστερο τρόπο. Για το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στη λύση της Υπόθεσης Ρίμαν. Την αισθητική, αλλά και την ηθική των μαθηματικών. Τη δύναμη που ως νέος άντλησε από τις αποτυχίες του.

Α' Μέρος

 Β’ Μέρος
Το βίντεο με το δεύτερο μέρος της συνέντευξης, έχει στην αρχή του περίπου 10 λεπτά από το πρώτο μέρος.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2023 18:55
Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση