Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2023 15:59

Έρευνα: Πολιτικοί και δημοσιογράφοι, οι πιο διεφθαρμένοι Έλληνες, σύμφωνα με την κοινή γνώμη

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

diafthora4

Σ.Δ. Δυο παρόμοιες απορίες μου βγήκαν από το συμπέρασμα αυτής της έρευνας, που αν κάτι  μπορεί να γεννήσει ακόμα και σ'εκείνους που εκ του μακρόθεν παρακολουθούν τη δημόσια ζωή, είναι εκείνο το μίγμα φόβου και δημοκρατικοί φύλακες γρηγορείτε. Απορία πρώτη: Αυτούς τους πολιτικούς, ποιοι άραγε τους ψηφίζουν και τους ακολουθούν;Και δεύτερη: αυτούς τους δημοσιογράφους ποιοι τους ακούν, τους διαβάζουν και τους παπαγαλίζουν; Με άλλα λόγια, ζούμε σε μία χώρα που ένα μεγάλο μέρος εκείνου του κόσμου που διαμορφώνει την κοινή γνώμη φαίνεται ότι προσπαθεί να είναι αδιάφθορο και μη διαπλεκόμενο, ενώ θεωρεί ότι οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι είναι στην πλειονότητά τους διεφθαρμένοι. Το ωραίο θα'ναι αν υπάρχουν αρκετοί συμπατριωτές μας που εκτιμούν ότι το θέμα αυτής της καραμπινάτης ασυμφωνίας έχει ψωμί και κάτι καλό μπορεί να βγει αν ψαχτεί. Τι λέτε κι εσείς; 

Το άρθρο: Πρώτοι οι πολιτικοί και δεύτεροι οι δημοσιογράφοι στην έρευνα για τη διαφθορά της Public Issue. Αυξημένα ποσοστά όμως καταγράφονται και σε δικαστές, αστυνομικούς και άλλες κατηγορίες.

 Την εκτίμηση των πολιτών για την εκτεταμένη και παγιωμένη διαφθορά στην Ελλάδα καταγράφει έρευνα της εταιρείας Public Issue, η οποία εξετάζει από το 2005 τη στάση της κοινής γνώμης απέναντι στα φαινόμενα της διαπλοκής και της διαφθοράς που αφορούν τους εγχώριους θεσμούς στο πλαίσιο του μηνιαίου Πολιτικού Βαρόμετρου για τον Φεβρουάριο 2023. Η Public Issue διερεύνησε τις υποκειμενικές εκτιμήσεις της ελληνικής κοινής γνώμης σχετικά με το μέγεθος της διαφθοράς σε μια σειρά από επαγγελματικές κατηγορίες που βρίσκονται στην επικαιρότητα και τα αποτελέσματα καταγράφουν μια καθολικά απαξιωμένη εικόνα για μια σειρά από κλάδους, με πρώτους αυτούς των πολιτικών και των δημοσιογράφων.

 Οι υπόλοιπες κατηγορίες που διερευνήθηκαν αφορούν τους αστυνομικούς, τους γιατρούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους δικαστές, τους δικηγόρους, τους επιχειρηματίες, τους ιερωμένους/κληρικούς και τους συνδικαλιστές.

Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν την «ολοκληρωτικά απαξιωμένη εικόνα των πολιτικών, για τους οποίους η κοινή γνώμη πιστεύει, σε ποσοστό 71%, ότι οι διεφθαρμένοι στους κόλπους τους είναι "πάρα πολλοί"» και ακολουθεί η επίσης καθολικά απαξιωμένη εικόνα των δημοσιογράφων, για τους οποίους το αντίστοιχο ποσοστό («πάρα πολλοί») καταγράφεται στο 64%, από μόλις 19% που ήταν το 2005.

Όπως επισημαίνει η Public Issue και ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Μαυρής, «σε σύγκριση με το 2005, επιδείνωση της εικόνας διαφθοράς εμφανίζουν όλες ανεξαιρέτως οι κατηγορίες. Ωστόσο, μεγαλύτερη αύξηση στο μέγεθος της κοινωνικά προσλαμβανόμενης διαφθοράς καταγράφουν οι συνδικαλιστές, οι αστυνομικοί, οι δικηγόροι και οι δικαστές».

Η έρευνα καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι οι πολίτες πιστεύουν πως η διαφθορά στην Ελλάδα μετά την κρίση όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά έχει αυξηθεί και διευρυνθεί σε κρίσιμες κατηγορίες της κοινωνικής ελίτ. Ολες οι σχετικές συζητήσεις, ωστόσο, στον δημόσιο διάλογο περιορίζονται στη «σκανδαλολογία» και στις πολιτικές καταγγελίες που καταλήγουν σε συμψηφισμούς χωρίς άλλες συνέπειες. Ο κίνδυνος της απονομιμοποίησης είναι πλέον ορατός. 

Πατώντας   ΕΔΩ  θα εμφανιστεί το άρθρο που περιλαμβάνει και τους τρεις στατιστικούς πίνακες της έρευνας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2023 07:48
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση