Κυριακή, 15 Μαΐου 2022 18:12

Σεραφείμ Πειραιώς, Βρεττάκος Κερατσινίου Δραπετσώνας και η γλυκύτατη Παναγιά, μα τι ωραία ατμόσφαιρα καλέ....α, ναι, μαζί τους και η Αγία Ειρήνη των Λιπασμάτων, μεγάλη η χάρη της!

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

vrettakos7Δεν είναι λίγο περίεργο που δεν είδαμε μέχρι σήμερα καμία ανάρτηση της Δημ.Αρχής στα δικά της μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μία εκδήλωση στις 4.5 που παρευρέθηκε ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος και αρκετοί αντιδήμαρχοι; Και που παρευρέθηκαν επίσης και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Β' Πειραιώς Ν.Κασιμάτη και Γ.Ραγκούσης όπως και άλλοι πολιτευτές από άλλα κόμματα. 

Απόσπασμα από το ρεπορτάζ: 

Στο χώρο των λιπασμάτων την Τετάρτη 04/05/22 και ώρα 19:00 πραγματοποιήθηκαν θυρανοίξια στο μικρό εκκλησάκι που  ονομάστηκε Αγία Ειρήνη και γιορτάζει σήμερα. Τον αγιασμό τον έκανε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ

Ο Σεραφείμ ανάμεσα στα άλλα τόνισε; “Μπορούμε να γίνουμε όλοι μας διαπρύσιοι κήρυκες της Ειρήνης”.

Με μπροστάρη το Δήμαρχο Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο και με όλο το δημοτικό συμβούλιο που έδωσε βροντερό παρόν ( Σ.Δ, αυτό δεν αληθεύει, λιγότεροι ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι που παρευρεθήκαν από αυτούς που δεν επέλεξαν να ήταν εκεί).

 Ηταν ένα κομμάτι της ανάπλασης που έπρεπε να υπάρχει εκκλησάκι για την παράδοση μας τα ήθη και τα έθιμα. 

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ Σεραφείμ στο τέλος προσέφερε μία εικόνα της Παναγίας στο Δήμαρχο κύριο Χρήστο Βρεττάκο για όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβάλει η δημοτική αρχή αφού «ένα όνειρο ζωής, ένα όνειρο αγάπης, ένα όνειρο στοργής», «γίνεται πραγματικότητα στον όμορφο χώρο της Πειραϊκής ακτής», όπως χαρακτηριστικά είπε. 

Εδώ ολόκληρο το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα peiraiotika.

Η σταγονίσια γνώμη μας: Εκτιμώ ότι όλο αυτό το πανηγύρι πίσω από τα ωραία λόγια είναι μια συμφωνία ανάμεσα στη μητρόπολη Πειραιά και στη Δημ.Αρχή Κερατσινίου Δραπετσώνας.

Τα κέρδη: Η εκκλησία θα βάζει χρήμα στην τσέπη της από τους γάμους και τα βαφτίσια που θα τελεί εκεί και ο δήμος προσδοκά ότι θα κερδίσει ψηφοφόρους από το εκκλησιαστικό κοινό. Και οι δύο θεσμικοί παράγοντες έβαλαν μπρος μια συμφωνία που σε κάθε επίπεδο ενισχύει την εξουσία τους από παράπλευρους δρόμους. Συγχαρητήρια παιδιά, άντε και καλό παράδεισο. 

Γι'αυτούς τους ψήφους - που όπως και να το κάνουμε δεν είναι και σίγουροι, ούτε και ξέρουμε πόσοι πιστοί θα ψηφίσουν τον έως χθες προχθές και γιατί όχι κι αύριο, άθεο Χρ.Βρεττάκο - έγραψε ο δήμος στην περιοχή του Πολυχώρου Λιπασμάτων για μια ακόμα φορά άλλη μια ωδή στο τσιμέντο και στο γαρμπίλι, ρίχνοντας κάποιους ακόμα τόνους τσιμέντο γύρω από το καημένο εκκλησάκι.

Στην ουσία μ'αυτήν της την ενέργεια στράφηκε η δημ. αρχή ενάντια της τοπικής κοινωνίας συντασσόμενη με όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που δουλεύουν υπέρ της κλιματικής αλλαγής, υπέρ δηλαδή μιας από τις μεγαλύτερες απειλές κατά της ανθρωπότητας. Πάντα βεβαίως στο μέτρο που της αναλογεί, αλλά προφανώς και δεν αποτελεί αυτή η επιλογή της δημοτικής αρχής ένα έργο υπέρ του αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Και επιπλέον αυτό το προκάτ κακόγουστο εκκλησάκι πόσο ασχημαίνει τον γύρω του χώρο. Μα τόσο αταίριαστο είναι με όλα τα άλλα τριγύρω του κτίσματα που λες και το έκαναν εξεπίτηδες για να αναδείξουν το κοντράστ ανάμεσα στο όμορφο που υπήρχε και στο άσχημο που έφτιαξαν.

Μπαίνει βεβαίως κι ένα θέμα κατά πόσο δηλαδή είναι νόμιμη όλη αυτή η κατασκευή. Μπορεί και να κάνω λάθος, αλλά έχω δύο επιχειρήματα. Πρώτον, οι χρήσεις γης που αναφέρονται στην τροπολογία Λαφαζάνη - Σκουρλέτη του '15 για όλη την περιοχή της ανάπλασης είναι το πράσινο, η αναψυχή, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός και η υγεία. Το κακόμοιρο δημοτικό εκκλησάκι λοιπόν, είναι ή δεν είναι από κάθε άποψη ακάλυπτο σε σχέση με τις νόμιμες χρήσεις γης της περιοχής;

Δεύτερον, έχω υπόψη μου μία παρόμοια υπόθεση που συνέβη το 2011 με το εκκλησάκι του Αγ.Ραφαήλ που εν μία νυχτί εμφανίστηκε στο προαύλιο του Αγ.Νικολάου στον Πειραιά, με τις ευλογίες πάλι του Σεραφείμ. Μετά από αγώνες κάποιων αριστερών ακτιβιστών στους οποίους πήρα μέρος και την προσφυγή στη δικαιοσύνη κρίθηκε από τα δικαστήρια παράνομο το κτίσμα και μεταφέρθηκε αλλού. Με τρεξίματα και με δουλεια εν τέλει η νομιμότητα αποκαταστάθηκε.

Δεν είναι θέμα λοιπόν, αν καμία από τις εφτά δημοτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έψαξε το θέμα για να ελέγξει την νομιμότητα αυτής της κατασκευής; Μήπως, αν αυτό όντως συνέβη, έγινε επειδή όλες προσδοκούν σε εύκολους ψήφους ευλογημένους από την εκκλησία οπότε κάθονται στ'αβγά τους και δεν βγάζουν τσιμουδιά αδιαφορώντας για την πιθανή παρανομία; Υπάρχει φυσικά και η δικαιολογία των επικεφαλής των παρατάξεων στην περίπτωση που αυτοί είναι και δηλώνουν πιστοί χριστιανοί, όμως εμείς θεωρούμε χοντρό φάουλ στα δημόσια πράματα το να θέτεις την πίστη σου πάνω από την νομιμότητα και το δημόσιο συμφέρον. Έτσι δεν είναι αγαπητοί μου εν Χριστώ αδελφοί; 

Πάντως έτσι κι αλλιώς πρόκειται για μία κατασκευαστική αυθαιρεσία, αέρα στα πανιά όλων εκείνων των αρχόντων που στο μέλλον ένα πρωί θα τους τσιμπήσει κάποια μύγα και θα κτίσουν κι άλλα "μαγαζάκια" σ'αυτήν την περιοχή προσδοκώντας κάποια προσωπικά οφέλη και διαμορφώνοντας αισθητικά την περιοχή στα μέτρα του καραγκιόζ μπερντέ. 

Τι άλλο μένει; Η απορία για ποιο λόγο η δημ.αρχή δεν ανάρτησε το πανηγύρι των εγκαινίων από τη στιγμή που και παρόντες ήταν και δικό της έργο είναι. Θεωρώ ότι αναρτώντας υπολόγισαν ότι πολύ πιθανόν να έχαναν από έναν κόσμο της αριστεράς που έχει διαμορφώσει μία γνώμη για τον Σεραφείμ και γενικότερα για την εκκλησία. Ενώ αφήνοντας την μητρόπολη Πειραιά να κάνει παιχνίδι με τα βίντεο στα δικά της κοινωνικά δίκτυα, αν κάτι προκύψει θα είναι να ακούσουν οι πιστοί της τα εγκώμια που έπλεξε ο Σεραφείμ στον δήμαρχο Χρ.Βρεττάκο και από εκεί και πέρα ότι ήθελε προκύψει, στην κάλπη εννοείται.

Μια γενική παρατήρηση, προϊόν πολλών παρομοίων ιστοριών. Πολλοί αριστεροί που έχουν άλλες ιδέες για την σχέση τους με την εξουσία απ'αυτές των δεξιών, όταν την κερδίζουν έχω παρατηρήσει ότι με τον καιρό σιγά σιγά γίνονται πολύ άτονες και οι αρχές τους και οι αξίες τους βάζοντας εύκολα νεράκι στο κρασί τους. Εν τοις πράγματι υιοθετούν μία διαφορετική στάση σε σχέση με όλα όσα πίστευαν στην αρχή. Αυτή η εξέλιξη λες και είναι νόμος.

Κάποτε λοιπόν, δε θα πρέπει να ψαχτεί εις βάθος και εις πλάτος αυτή η σχέση όλων των ανθρώπων με την παλιά και νέα εξουσία και να απασχολήσει κατά κύριο λόγο εκείνους τους ριζοσπάστες που εξακολουθούν να πιστεύουν σε ιδανικά κι έχουν ως στόχο να αλλάξουν την κοινωνία έχοντας στην καρδιά του συλλογικού ονείρου τους έναν κόσμο χειραφετημένων πολιτών κι όχι βεβαίως χειραγωγημένων ψηφοφόρων;

Το παράδειγμα με το εκκλησάκι ένα μόνο μπορεί να μας διδάξει, εννοείται προς αποφυγή. Η εξουσία όλους τους ανθρώπους τους γλυκαίνει μέχρι τρέλας, τόσο ώστε για τους περισσότερους γίνεται εν τέλει αυτοσκοπός. Έτσι οδηγεί κόσμο και κοσμάκη να κάνει τα πάντα για να κερδίσει πάλι και πάλι την όποια εξουσία κατέχει όπου το επιλήψιμο είναι, με τη χρήση κάθε μέσου. Μα στις μέρες μας είναι τόσο διαφανή τα πράματα και τα κίνητρα των ανθρώπων που ο οποιοσδήποτε νομίζει ότι μπορεί να επικαλεστεί τους τάχα υψηλούς στόχους του που φεύ σχεδόν πάντα αγιάζουν τα μέσα που χρησιμοποιεί, όπως π.χ το εκκλησάκι της  Αγίας Ειρήνης, τότε είναι μια από εκείνες τις κλασσικές περιπτώσεις που με τις καλές του προθέσεις στρώνει έναν από τους δρόμους για την κόλαση. Και για τη δικιά του και δυστυχώς και για τη δικιά μας.  

Η ανάρτηση της μητρόπολης Πειραιώς εδώ  κι  εδώ  το βίντεο του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας από τα εγκαίνια και το λόγο του γνωστού συναγωνιστή του Μαρινάκη μητροπολίτη Σεραφείμ, που ξεκινάει από το 20'.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 17 Μαΐου 2022 17:09
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Γ.Θ.Τσιριδης 17-05-2022 17:39
"Παναγιώτης Παπαδόπουλος" ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΓΟΝΑΣ.

Έχεις δίκιο, Παναγιώτη, η σταγόνα το έκανε θέμα έγκαιρα και μάλιστα στην ανάρτηση του Δεκεμβρίου 2021 περιέχει και τα σχόλιά μου και τα ερωτήματα που υπέβαλα γραπτά στο δημοτικό συμβούλιο. Την αδίκησα γράφοντας εκείνο το κακεντρεχές "πάλι καλά που η σταγόνα το κάνει θέμα". Κακία ανεπίτρεπτη.
Παράθεση
0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 17-05-2022 13:08
Θα εντόπιζα μια και μοναδική διαφωνία μου στην εξαιρετική προσέγγιση της ανάρτησης και ειδικά στο σχόλιο «…πόσοι πιστοί θα ψηφίσουν τον έως χθες προχθές και γιατί όχι κι αύριο, άθεο Χρ.Βρεττάκο…» κι αυτό γιατί οι πράξεις ορίζουν τις πνευματικές επιλογές του καθενός από την μια και από την άλλη ο γενικός διαχωρισμός αριστερός=άθεος / άλλο τι=πιστός αναδεικνύεται για άλλη μια φορά λανθασμένη. Εδώ πιο πολύ πλησιάζουμε στο δίλημμα πιστός ή θρησκόληπτος ο δήμαρχος μας δεδομένου ότι η πόλη μας (οι πόλεις μας-δυο ενωμένες σε μια είμαστε πια) δεν υστερεί σε αριθμό ναών και δεν νομίζω να υπάρχει πιστός που θα μπορούσε να παραπονεθεί ότι δεν βρίσκει ναό να προσευχηθεί -εξαιρούνται πιστοί άλλων δογμάτων και θρησκειών και θεών.
Η παραχώρηση χώρου στην Μητρόπολη Πειραιά, η εγκατάσταση ναού (με έξοδα του δήμου βεβαίως βεβαίως – άραγε είναι κι αυτή η εργολαβία στις δεκάδες «απευθείας αναθέσεις του δήμαρχου; ) αυθαίρετα, χωρίς την παραμικρή νύξη στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς ένταξη και έγκριση στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου μπορεί να μας οδηγεί σαν πρώτη σκέψη στο «θεομπαίχτη» αλλά μην αφαιρούμε τελείως από το πίσω μέρος του μυαλού μας την εξήγηση «θρησκόληπτος». Η δε υποβάθμιση του γεγονότος από τις δημόσιες ανακοινώσεις με τις οποίες γενικά καμαρώνει η δημοτική αρχή ίσως οφείλεται στην γνώση ότι οι θρησκόληπτοι είναι γενικώς μια αντιπαθής έως και αντικοινωνική ομάδα μέσα στην κοινωνία και η επίδειξη αυτής της συμπεριφοράς θα έχει ψηφοφορικό κόστος.
Ένα αποτυχημένο επιχείρημα που προσπάθησε να διακινήσει στην αρχή η δημοτική αρχή, έλεγε περίπου ότι μ αυτό τον τρόπο «κατοχυρώνεται» ο χώρος γιατί κανείς δεν μπορεί να το μετακινήσει και κανείς δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο εκεί. Ψευδές. Πρώτα, μπορεί να μετακινηθεί το παράδειγμα στον Αγιο Νικόλαο του Πειραιά είναι μπροστά μας. Δεύτερο ο χώρος έχει παραχωρηθεί στον δήμο κανείς άλλος δεν τον διεκδικεί εκτός από την περίπτωση που ο δήμος αποδειχτεί ανίκανος να τον διαμορφώσει βάσει της αιτιολογίας της παραχώρησης (αυτό είναι πιθανό) και τέλος, αν τόσο εύκολα στήνεις μιαν εκκλησία και μεταβάλλεις τις χρήσεις γης, θα έπρεπε να σκεφτεί και να ξεκινήσει την ναοδομική του δράση από τον χώρο του εργοστασίου σκουπιδιών στο Σχιστό.
Τέλος, αν και το θέμα γενικά φέρνει σε δύσκολη θέση όσους πολιτεύονται, δεν χρειάζεται τουλάχιστον να εμφανίζονται βασιλικότεροι του Βρεττάκου με την παρουσία και ευαρέσκεια και επιδοκιμασία σε τέτοιες ενέργειες. Και ο Γιώργος Τσιρίδης δεν είναι ο μόνος δημοτικός σύμβουλος που εξέφρασε την αντίρρηση του. Από το Δεκέμβριο υπάρχει ανάρτηση του Παντελή Καμά γι αυτό το θέμα αλλά και αναδημοσιεύσεις των σχετικών αναρτήσεων τόσο της Σταγόνας όσο και από το Δραπετσίνι στην σελίδα της παράταξης του. Αντί να διεκδικεί γαλόνια μοναδικότητας καλό θα ήταν να συ-σκεφτεί πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του σκοταδιστικού κατήφορου του δημάρχου.
Παράθεση
0 # Παναγιώτης Παπαδόπουλος 17-05-2022 05:19
ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑΓΟΝΑΣ. Επειδή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησα τις αναρτήσεις στη Σταγόνα για το εκκλησάκι στον Πολυχώρο Λιπασμάτων, για την αποκατάσταση της αλήθειας αναφέρω τα εξής ως απάντηση στον ισχυρισμό του Γ,Τσιρίδη "Πάλι καλά που η Σταγόνα το κάνει, έστω και αργά, θέμα", αν και αναρωτιέμαι μήπως και ο σχολιαστής εν γνώσει του λέει ψέματα.
Η 1η αναφορά της Σταγόνας έγινε στις 6.12.21, τότε που κανείς δεν είχε ασχοληθεί δημόσια με το θέμα.
Τίτλος του άρθρου " Έλεος... όχι άλλο τσιμέντο, κύριε Δήμαρχε μας ακούς;"
https://www.stagona4u.gr/index.php/component/k2/item/11449-mercy-no-more-cement-mr-mayor-do-you-hear-us
και το δεύτερο άρθρο στη σταγόνα
στις 11.12.21 με τίτλο :
"Λέτε ν' άρχισαν τα όργανα για τον ναΐσκο της Δημοτικής Αρχής στον Πολυχώρο Λιπασμάτων;"
https://www.stagona4u.gr/index.php/component/k2/item/11463-are-you-saying-that-the-instruments-for-the-church-of-the-municipal-authority-at-the-fertilizer-complex-have-started.
Έχει επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον για μένα γιατί ο δημ. σύμβουλος δεν έκανε προσφυγή για την νομιμότητα του ναΐσκου. Είναι για γέλια/κλάματα αυτή η δήλωση ενός έμπειρου πολιτικού προσώπου ή θέμα για διδακτορικό με θέμα "Η γελοιότητα της φυγομαχίας στην πολιτική σκηνή": "Προσφυγή δεν έκανα καθώς στο ΔΣ βρήκα συναίνεση στην ενέργεια του δημάρχου από όλες τις παρατάξεις, ενώ η αντίδραση στις δημόσιες ανακοινώσεις μου ήταν απογοητευτική. Προφανώς ο κόσμος δεν προβληματίζεται και δεν συμμερίζεται τις απόψεις μου".
Παράθεση
0 # Γ.Θ.Τσιριδης 16-05-2022 14:33
Όταν λες για τις επτά παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου που δεν έκαναν κάτι εναντίον αυτού του ανοσιουργήματος, προφανώς περιλαμβάνεις κι εμένα. Και φυσικά, με αδικείς για μια ακόμη φορά.

Είμαι ο μόνος (απελπιστικά μόνος) που έθεσα το θέμα στο ΔΣ, αφού δημοσιοποίησα την θέση μου και με τα μέσα δικτύωσης. Έστειλα ημέιλ στην Σταγόνα μεταξύ άλλων κι έκανα αναρτήσεις στο Φ/Μ
Αδύνατον να μην τα γνωρίζετε όλα αυτά.
Προσφυγή δεν έκανα καθώς στο ΔΣ βρήκα συναίνεση στην ενέργεια του δημάρχου από όλες τις παρατάξεις, ενώ η αντίδραση στις δημόσιες ανακοινώσεις μου ήταν απογοητευτική. Προφανώς ο κόσμος δεν προβληματίζεται και δεν συμμερίζεται τις απόψεις μου. Πάλι καλά που η Σταγόνα το κάνει, έστω και αργά, θέμα.
Ελπίζω να επανορθώσεις.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση