Τρίτη, 05 Οκτωβρίου 2021 18:56

Σε εξέλιξη η κατάθεση Χόγκεν στην Γερουσία: Το Facebοok αποδυναμώνει την Δημοκρατία και η απάντηση του Ζούκερμπεργκ

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kathimerini71Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατάθεση της Φράνσις Χόγκεν, πρώην product manager στην ομάδα αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης της Facebοok, ενώπιον της υποεπιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας.

 Αρχίζοντας την κατάθεση της, τόνισε ότι «έπιασε δουλειά στο Facebook «για να βγάλει το καλύτερο δυνατό που έχουμε μέσα μας», σημειώνοντας ότι «βρίσκομαι όμως σήμερα εδώ, καθώς εκτιμώ ότι τα προϊόντα του Facebook «βλάπτουν τα παιδιά, τροφοδοτούν τον διχασμό, αποδυναμώνουν τη δημοκρατία μας και πολλά ακόμα».

Συνέχισε με τον βασικό ισχυρισμό της, ότι οι ηγέτες του Facebook ξέρουν ότι πώς μπορούν να κάνουν τα προϊόντα τους πιο ασφαλή, αλλά «δεν θα το κάνουν». «Έβαλαν ως προτεραιότητα τα τεράστια κέρδη τους παρά τους ανθρώπους», υπογράμμισε. 

Η Φράνσις Χόγκεν τόνισε ότι «είδα ότι το Facebook βρέθηκε κατ’ επανάληψη αντιμέτωπο με συγκρούσεις μεταξύ των δικών του κερδών και της ασφάλειάς μας». Όπως είπε: «Το Facebook επέλεγε πάντα υπέρ του κέρδους του». 

«Αν δεν ελεγχθεί, το Facebook θα συνεχίσει να κάνει επιλογές ενάντια στο κοινό καλό», τόνισε και πρόσθεσε: «Το Facebook μπορεί να αλλάξει, αλλά δεν θα το κάνει από μόνο του. Πιστεύω ότι έχουμε ακόμα χρόνο για δράση. Αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα».

Η ίδια περιέγραψε τον -όπως υποστηρίζει- «μοναδικό» ρόλο του CEO του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ στη βιομηχανία της τεχνολογίας, σημειώνοντας ότι κατέχει πάνω από το 55% του Facebook.

«Τελικά, τα πάντα σταματούν στον Μαρκ. Δεν υπάρχει κανένας για κρατήσει υπόλογο τον Μαρκ παρά μόνο ο ίδιος», πρόσθεσε.

Η 37χρονη μηχανικός Πληροφορικής, που αποχώρησε τον Μάιο από την Facebοok, έδωσε στην δημοσιότητα μεγάλο όγκο στοιχείων που ενισχύουν τις επικρίσεις που δέχονται τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Instagram και οι υπηρεσίες μηνυμάτων WhatsApp και Messenger, που χρησιμοποιούνται από 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Η κατάθεση της Φράνσις Χόγκεν στην επιτροπή Εμπορίου της αμερικανικής Γερουσίας είναι αφιερωμένη στις συνέπειες που έχει το Facebook και το Instagram στους νεαρούς χρήστες.

Σύμφωνα με αποσπάσματα της κατάθεσής της, η Φράνσις Χόγκεν θα ζητήσει από τους γερουσιαστές να θέσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για την λειτουργία του Facebook, πράγμα που πολλοί ανάμεσά τους δεσμεύονται συχνά να κάνουν.

«Το βασικό είναι ότι κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τις καταστροφικές επιλογές της Facebοok καλύτερα από την Facebοok, διότι μόνο η Facebook μπορεί να δει κάτω από την κουκούλα», γράφει στο κείμενο της κατάθεσής της. «Ενα κρίσιμο σημείο εκκίνησης για την θέσπιση αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου είναι η διαφάνεια».

«Σε αυτήν την βάση μπορούμε θα θεσπίσουμε εύλογους κανόνες και στάνταρντ για να αντιμετωπίσουμε τις ζημίες των καταναλωτών, το παράνομο περιεχόμενο, την προστασία δεδομένων, τις πρακτικές κατά του ανταγωνισμού, τα αλγοριθμικά συστήματα και ακόμη περισσότερα», αναφέρεται στο κείμενο της κατάθεσης της Φράνσις Χάουγκεν η οποία καταγγέλλει ότι ο κολοσσός κρατά τους αλγορίθμους και τις επιχειρήσεις του μυστικές.

Διαβάστε: Φράνσις Χόγκεν: Ποια είναι η γυναίκα που έγινε ο «εφιάλτης» του Ζούκερμπεργκ

Πηγή:  kathimerini.gr  

Ο Ζούκερμπεργκ απαντά στις κατηγορίες της Χάουγκεν για το Facebook  Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αντέδρασε στην κατάθεση της Φράνσις Χάουγκεν για την πολιτική του Facebook ενώπιον της αμερικανικής γερουσίας, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί της ότι η εταιρεία βάζει τα κέρδη πάνω από την ασφάλεια των ανθρώπων δεν είναι «αλήθεια».

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 06 Οκτωβρίου 2021 19:00

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση