Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021 18:19

Στο Μπρίσμπεϊν το 2032 οι Ολυμπιακοί και ένας αθάνατος κυρ-θάνατος που μας κλείνει το μάτι

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

mprismpein-portΤους Ολυμπιακούς αγώνες και βασικά τα αθλήματα στίβου, τους παρακολουθώ από τότε που τους δείχνει η τηλεόραση και πάντα με καθησυχάζουν, αν και όσο περνάνε τα χρόνια σιγά αλλά σταθερά πέφτει η διάθεσή μου. Τέλος πάντων, εξακολουθώ όμως, πες από συνήθεια, μιας και δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη συγκέντρωση ούτε κάποια ιδιαίτερη γνώση και γιατί συχνά υποστηρίζω αλλά σπανίως και συναισθηματικά για διάφορους συνήθως άσχετους λόγους κάποιους από τους συμμετέχοντες και διότι με διεγείρει αυτή η βιονική νεότητα που τα δίνει όλα μετεωριζόμενη ανάμεσα στο να ξεπεράσει τον εαυτό της και τους αντιπάλους για ένα μετάλλιο, για μια στιγμή δόξας. 

 Συνήθως η διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοινώνει κάθε φορά κατά τη διάρκεια που διεξάγονται οι τρέχοντες Ολυμπιακοί αγώνες το που θα γίνουν οι αγώνες αυτοί μετά από 12 έτη. Έτσι στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι το 2024 θα γίνουν πάλι στο Παρίσι και στους Ολυμπιακούς του Ρίο ότι το 2028 θα γίνουν πάλι στο Λος Άντζελες. Είναι πια φανερό πάντως πως όσο περνάνε τα χρόνια αυτοί οι αγώνες αν και φέρνουν μεγάλα κέρδη, αλλά ίσως και γι'αυτό, είναι πια προνόμιο για μεγάλους και πλούσιους παίχτες. Μη βλέπετε που τους επιτρέψαμε να μας πιάσουν κώτσους εμάς το 2004.  

Στο Τόκιο χθες, σ'αυτούς τους ψυχρούς Ολυμπιακούς των άδειων σταδίων, ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή πως οι αγώνες του 2032 θα γίνουν στο Μπρίσμπεϊν. Να λοιπόν που σε όλα τα πράματα υπάρχει μια πρώτη φορά. Για πρώτη φορά λοιπόν, ιδού μια πόλη που θα αναλάβει Ολυμπιακούς αγώνες και δεν την γνώριζα. Ψάχνοντας στο διαδίχτυο έμαθα ότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας (κοντά στα 2.5 εκ. κατοίκους) και βρίσκεται 924 χιλ. βορειοανατολικά του Σίνδεϊ, στις όχθες του ποταμού Μπρίσμπεϊν, που πήρε το όνομά του από τον Σερ Τόμας Μπρίσμπεϊν διοικητή της Νέας Νότιας Ουαλίας, καμία σχέση βεβαίως με την Αθηνά και την εληά της που έδωσε το όνομα στην Αθήνα

Το 1930 ήταν μια σημαντική χρονιά για το Μπρίσμπεϊν, καθώς ολοκληρώθηκαν πολλά δημόσια έργα εμβληματικά της πόλης. Κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, το Μπρίσμπεϊν ήταν κέντρο της προετοιμασίας των Συμμαχικών δυνάμεων.Το 1942  διεξήχθησαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ Αμερικανών  στρατιωτών και Αυστραλών πολιτών, που έγιναν γνωστά ως η μάχη του Μπρίσμπεϊν. Σήμερα αποτελεί σημαντικό λιμενικό κέντρο, και η γειτνίαση ανθρακωρυχείων έδωσε μεγάλη ώθηση στις βιομηχανίες, με κυριότερες τη χαλυβουργία, τη μηχανουργία και τα είδη διατροφής.

Και πάνω που ολοκλήρωσα τις πληροφορίες για το Μπρίσμπεϊν μου πέρασε από το μυαλό πως το 2032 το σχεδόν βέβαιο είναι ότι δεν θα παρακολουθήσω τους Ολυμπιακούς αγώνες σ'αυτήν την άγνωστή μου πόλη γιατί θα έχω ήδη γίνει στάχτη ή χώμα. Εκτός κι αν οι επιστήμονες βρουν τρόπο και συνδέουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα με το dna μας ή τέλος πάντων με ένα στοιχείο της συνείδησή μας έτσι ώστε θα μπορούν και οι νεκροί να παρακολουθούν ότι τραβάει η ψυχή τους. 

Πέρα από την πλάκα με κάτι τέτοιες επιστημονικές φαντασίες συνειδητοποιείς πόση λίγη έως καθόλου σημασία έχουν για έναν κόσμο που βρίσκεται καθ'οδόν για το τελευταίο αντίο τέτοιου τύπου πληροφορίες. Είναι αυτοί που περνούν τη φάση όπου στην καλύτερη περίπτωση το παρελθόν ποτίζει το γλαστράκι τους σταλιά σταλιά, όπου το παρόν γιγαντώνεται και εκβάλει με δύναμη στην κάθε μέρα τους ζητώντας εδώ και τώρα όλα και που διαπερνάει τα όποια σχέδιά τους για το μέλλον στο βάθος μία μελίχια μελαγχολία.

Κάτι τέτοιες στιγμές συνειδητοποιείς ότι αυτό ήταν και πως κάποια στιγμή ο κόσμος κι εσύ δεν θα έχετε πια καμία μα καμία σχέση. Ότι έδωσες έδωσες (τα δωρεάν σε παλαιώνουν σαν το καλό κρασί) και ότι πήρες πήρες, χάρηκες όσο χάρηκες, στεναχωρήθηκες, κατά τεκμήριο πιο πολύ στην κατά βάση ρουτινιάρικη ζωή σου και κοιμήθηκες κατά το ένα τρίτο της περίπου.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα εξακολουθούν να έρχονται ασταμάτητα στη Γη νέοι χρόνοι, και δισεκατομμύρια νέα πρόσωπα θα κατακλύζουν αυτόν τον πλανήτη. Οι πολλοί στην εξατομικευμένη εποχή μας θα προσπαθούν να σμιλεύουν το πρόσωπό τους, να περνούν καλά, να φτιάχνουν δεσμούς και να κάνουν παιχνίδια, να δημιουργούν και να καταστρέφουν, όταν εσύ θα είσαι δια παντός απών. Με λίγα λόγια το δικό σου τετέλεσθαι είναι εκεί και σε περιμένει να το ψιθυρίσεις και πια ξέρεις ότι καμία σημασία δεν έχει για σένα η πληροφορία ότι το 2032 οι Ολυμπιακοί αγώνες θα διεξαχθούν στο Μπρίσμπεϊν. Αυτό όμως που βάζει ένα θέμα είναι η δύναμη με την οποία βγαίνει από όλους μας το "τι με νοιάζει εμένα αυτό ή το άλλο που θα γίνει αφού πια δεν θα'μαι εδώ". Κάποιοι απωθούν αυτήν την τόσο φυσική λογική, κάποιοι της παραδίδονται και κάποιοι την παλεύουν απελπισμένα. 

Όλα αυτά φυσικά και έχουν κάποια νόημα για όσους δεν πιστεύουν σε μια άλλη ζωή, που δεν προσδοκούν μία ανάσταση νεκρών. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 16:53
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση