Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021 13:09

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και τα μυστήρια γρανάζια του

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dspinellisΣε αυτό το βίντεο, ο  Διομήδης Σπινέλλης καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, εξηγεί τις βασικές αρχές κατασκευής του μηχανισμού των Αντικυθήρων και παρουσιάζει μια ψηφιακή προσομοίωση αυτού του μηχανισμού στον υπολογιστή.

Συγκεκριμένα ο Δ. Σπινέλλης αναφέρει : «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας αστρονομικός υπολογιστής που χρονολογείται στον 1ο αιώνα π.Χ. Το σχέδιο του Μηχανισμού προαγγέλλει ιδέες από τους χώρους του ψηφιακού σχεδιασμού, του προγραμματισμού και της τεχνολογίας λογισμικού. Με την κατασκευή και τη σύνδεση ιδεατών γραναζιών μέσα στον υπολογιστή έφτιαξα ένα πλήρως λειτουργικό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, αποφεύγοντας τις συναρτήσεις διαφορικού λογισμού που συνήθως χρησιμοποιούνται για να αναλύσουν τη λειτουργία του. Εδώ περιγράφω την προσομοίωση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στο φιλικό γραφικό μαθησιακό περιβάλλον προγραμματισμού Squeak EToys, το οποίο μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει δωρεάν»


Ο Διομήδης Σπινέλλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του εργαστηρίου Επιχειρηματικής Αναλυτικής (BALab) και Πρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ). Το 2013 δούλεψε στη Google ως senior software engineer, ενώ το 2009-2011 υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων στο Υπουργείο Οικονομικών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην τεχνολογία λογισμικού, στην ασφάλεια υπολογιστικών συστημάτων και στις νεφοϋπολογιστικές υποδομές. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει τα βραβευμένα και ευρέως μεταφρασμένα βιβλία «Code Reading: The Open Source Perspective» και «Code Quality: The Open Source Perspective» καθώς και πάνω από 300 επιστημονικά άρθρα που έχουν λάβει περισσότερες από 8000 ετεροαναφορές.

Το υλικό προέρχεται από επιστημονική διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Τhe Hub Events—Hub Science». Τα πνευματικά δικαιώματα της βιντεοσκόπησης είναι ευγενική παραχώρηση της δράσης blod.gr (ακρωνύμιο των λέξεων Bodossaki Lectures on Demand) που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνες του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Πρόσφατη δημοσίευση για το θέμα, στο protagon.gr : Ελυσαν το μυστήριο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 05:13
Σάκης Σιδηρόπουλος

Σταγονόμετρο

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση