Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 11:00

Εισήγηση του Γ.Τσιρίδη για τη διαδικασία του πως θα γίνει η ανάπλαση στην περιοχή των λιπασμάτων

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

anaplasiΣ.Δ. Αν θέλουμε να είμαστε εντάξει με την πόλη δουλεύοντας για το καλύτερο δυνατόν μέλλον της είναι ανάγκη να απασχολήσει τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο ένα από τα πιο σημαντικά θέματα του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, που είναι η ανάπλαση της περιοχής Λιπασμάτων έκτασης 640 στρεμμάτων. Να τους απασχολήσει στα σοβαρά αυτό το θέμα που ανήκει στην κατηγορία των επιθετικών επιλογών.  

Η εισήγηση του δημ.συμβούλου Γ. Τσιρίδη γι'αυτό το θέμα είναι μια πρώτη αναλυτική και διαφωτιστική προσέγγιση για να μπει όσο πιο σύντομα γίνεται το νερό στο αυλάκι. Το μπαλάκι τώρα βρίσκεται στα χέρια του δημ.συμβουλίου και της δημ.αρχής. Ας το συζητήσουν, όχι βεβαίως στο στυλάκι 40 μέρες κοσκινίζοντάς το και όταν καταλήξουν στα βασικά να γυρίσουν την μίζα για να ξεκινήσει επιτέλους η ανάπλαση. Επειδή έχουν περάσει αρκετά χρόνια και διαρκώς ασχολούμαστε με τα γύρω γύρω και τα επιμέρους του θέματος, ελπίζω πως όλοι οι δημ.σύμβουλοι θα έχουν κατασταλάξει στο ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.

Στον δημοτικό έλεγχο της Πέμπτης 21/1/2021 από την πλευρά της Δημοκρατικής Προοδευτικής Κίνησης θα γίνει εισήγηση από τον επικεφαλής της, δηλαδή εμένα, τον Γιώργο Τσιρίδη. 

Σημειώνω πως όποιος θέλει μπορεί να παρακολουθήσει την διαδικασία αρκεί να μπει στην τηλεδιάσκεψη. Θα βρει πρόσβαση από την σχετική ανακοίνωση που βγαίνει από τον δήμο και δίνει το λινκ για να συνδεθείτε.
Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια γίνεται δημοτικός έλεγχος στον δήμο μας και καταγράφω εδώ την εισήγηση που στάλθηκε ηλεκτρονικά στους δημοτικούς συμβούλους.
 
ΘΕΜΑ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΤΕΩΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
 
Κυρίες και κύριοι σύμβουλοι,
Σε περιπτώσεις όπως η περιοχή των 640 στρεμμάτων της τέως βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου κι επειδή η περιοχή είναι ειδικού ενδιαφέροντος, ο νόμος προβλέπει να προχωράμε ως εξής:
 
α) Φτιάχνεται μια Προκαταρκτική Πρόταση από τον Φορέα (τον Δήμο) που εγκρίνεται από το δημοτικό συμβούλιο. Η πρόταση συμπληρώνεται με μελέτες εφικτότητας και βιωσιμότητας του έργου, υποχρεώσεις των ιδιοκτητών γης κτλ. και φυσικά περιλαμβάνει και τις απόψεις των ιδιοκτητών γης. Εγκρίνεται από τον Δήμο, πάει στο ΣΧΟΠ και τον Υπουργό και γίνεται ΦΕΚ.
 
β) Με βάση τα παραπάνω, φτιάχνεται "Πρόγραμμα Ανάπλασης" (άρθρο 9) με Φορέα Ανάπλασης τον Δήμο που κάνει όλες τις αναγκαίες μελέτες και κινήσεις για χρηματοδότηση έργων, προσέλκυση επενδυτών ή δημόσιων ή ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
 
γ) Μόλις γίνουν αυτά, τότε φτιάχνεται "Μελέτη Ανάπλασης" (άρθρο 10) που περιλαμβάνει όλες τις μελέτες, την Πολεοδομική, την Οικονομοτεχνική, μια ειδική Αρχιτεκτονική και τις κτιριακές μελέτες.
 
Έτσι γίνεται η Ανάπλαση. Όταν λέμε "ανάπλαση" δεν κάνουμε έναν ευφημισμό. Ανάπλαση είναι όρος πολεοδομικός και νομικός που καθορίζεται από άρθρα του νόμου 2508/97. Είναι το ισχυρό πολεοδομικό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε την μοίρα της πόλης μας.
Για την περιοχή της τέως βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου πρέπει να εφαρμοστούν τα παραπάνω. Πρέπει να χαρακτηριστεί "Περιοχή Ανάπλασης". Να σημειωθεί ότι αυτό είχε γίνει ήδη από το 1997 με την απόφαση του ΟΡΣΑ της 9ης Απριλίου 1997 με χαρακτηρισμό (τότε) της περιοχής ως "κέντρου πόλης". Πάντως από τότε είναι "Περιοχή Ανάπλασης" και όλες οι τροποποιήσεις του ΓΠΣ την χαρακτηρίζουν ως "μητροπολιτική περιοχή" και "περιοχή ανάπλασης". Πρέπει τώρα να επαναβεβαιώσουμε τον χαρακτηρισμό και να προχωρήσουμε.
Επομένως η πρόταση είναι η εξής:
 
Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει:
Α.
Χαρακτηρίζεται ως «περιοχή ανάπλασης» με βάση το άρθρο 8 του νόμου 2508/97 η περιοχή των 640 στρεμμάτων της τέως βιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας και Κερατσινίου με ιδιοκτήτες τον Δήμο, την ΕΤΕ, την Λαφάρτζ, την Όιλ Ουάν, τα ΕΛΠΕ και το ελληνικό δημόσιο.
Η περιοχή μπορεί να χαρακτηριστεί Περιοχή Ανάπλασης γιατί:
1) πρόκειται για περιοχή ειδικού ενδιαφέροντος που πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου, και
2) έχει ήδη χαρακτηριστεί στο παρελθόν ως «περιοχή ανάπλασης» με την απόφαση της 9ης Απριλίου 1997 της Ε.Ε. του ΟΡΣΑ και ο χαρακτηρισμός ατόνησε μετά την ψήφιση του νόμου 4277 του 2014 οι σχετικές διατάξεις του οποίου αναιρέθηκαν με νόμο του 2015. Επομένως η περιοχή μπορεί να χαρακτηριστεί εκ νέου περιοχή ανάπλασης.
 
Β.
Ορίζεται ως Φορέας Ανάπλασης ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας με στόχους:
1) Την κατάρτιση Προκαταρκτικής Πρότασης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2508/97
2) Την κατάρτιση Προγράμματος Ανάπλασης με βάση το άρθρο 9 του νόμου 2508/97
3) Την κατάρτιση Πολεοδομικής Μελέτης Ανάπλασης με βάση το άρθρο 10 του νόμου 2508/97
 
Γ.
Σε όλα τα παραπάνω θα προχωρήσουμε με βάση τις παρακάτω βασικές αρχές:
Α) Με τον ισχύοντα σήμερα συντελεστή δόμησης 0.15
Β) Με τις ισχύουσες σήμερα χρήσεις γης πολιτισμό, αναψυχή, παιδεία, υγεία
Γ) Με εισφορά σε γη 50% τουλάχιστον.
Δ) Με τον αποχαρακτηρισμό της παραλίας ώστε από λιμενική ζώνη να γίνει αιγιαλός.
 

 

21 Ιανουαρίου 2021
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΉ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
"Η Δική μας Πόλη"
Γιώργος Τσιρίδης
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 11:45
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση