Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020 19:13

Οι υπεύθυνοι και οι ανεύθυνοι, δηλαδή εμείς και οι άλλοι;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

lakis100Η ατομική ευθύνη είναι η άλλη όψη της κοινωνικής αλληλεγγύης, τόνισε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, στο οποίο ανακοίνωσε τα νέα μέτρα*. Όποιος γυρίζει στην πόλη και βλέπει την άρνηση πολλών συμπολιτών μας να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους και να τηρούν τις αποστάσεις, μάλλον θα συμφωνήσει μ'αυτό το σλόγκαν του πρωθυπουργού εκλαμβάνοντάς το ως προτροπή. Στην τελική και τα καλύτερα μέτρα να παίρνει η κυβέρνηση την κατάλληλη στιγμή, αν αρκετοί πολίτες δεν τα τηρούν, αν η πολιτεία δεν τους πείθει να έρθουν στη θέση των άλλων, τότε προφανώς κρούσματα και θάνατοι θα αυξάνονται διαρκώς, με ότι ζοφερό σημαίνει αυτό για όλους μας. 

Όμως αυτή είναι η μία πλευρά του προβλήματος, η μία αλήθεια. Και για να κάνουμε καλούς λογαριασμούς ώστε να μπορούμε να βρίσκουμε άκρες στα δύσκολα, θα πρέπει να επισημάνουμε και τις ευθύνες της κυβέρνησης στην εμφάνιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, και αυτές είναι σχεδόν βέβαιο ότι παίζουν μεγάλο ρόλο που ο λόγος της δεν είναι τόσο πειστικός όσο απαιτεί η κατάσταση. Μιλάμε για ζητήματα αιχμής σ'αυτήν την μάχη εναντίον του κορονοϊού, που ο τυχαίος πολίτης, αυτός που δεν απαιτεί μόνο να ισχύουν τα δικαιώματά του αλλά είναι εντάξει και με τις υποχρεώσεις του, είναι εύκολο να τα διακρίνει και να θέτει στη δημόσια σφαίρα τα ερωτημάτα που αβίαστα προκύπτουν. 

Να θυμηθούμε λοιπόν αγαπητοί, τα όσα σημαντικά δεν έγιναν μέσα στο καλοκαίρι, τότε που υπήρχε μια σχετική άνεση. Όλα αυτά που όχι οι ειδικοί αλλά ο κοινός νους θα πρότεινε να γίνουν για να είμασταν σε καλύτερη θέση τώρα που λόγω χειμώνα αρχίζουν τα δύσκολα.

Γιατί λοιπόν έγιναν λίγα τεστ με την έναρξη στης τουριστικής περιόδου στις πύλες εισόδου της χώρας; Γιατί δεν πολλαπλασιάστηκαν τα δρομολόγια τρένων και λεωφορείων στις μεγάλες πόλεις και ο συνωστισμός εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη κατάσταση; Γιατί ανέβηκε το ποσοστό των ταξιδιωτών/τουριστών σε πλοία και αεροπλάνα και μάλιστα δίχως επαρκή επίβλεψη; Γιατί δεν αυξήθηκαν οι τάξεις στα σχολεία και οι διορισμοί δασκάλων και καθηγητών και έτσι ξεκίνησαν τα μαθήματα με το να υπάρχουν πολλές τάξεις στην επικράτεια που ο αριθμός των μαθητών ξεπερνάει τους 17;  Γιατί δεν πολλαπλασιάστηκαν τα τεστ, ιδιαίτερα στις δομές και στα εργοστάσια/βιοτεχνίες και η κυβέρνηση μέχρι προχθές επέλεγε τα λίγα τεστ (αυτός είναι ο κύριος λόγος που ο αριθμός των νεκρών σε σχέση με των αριθμών των τεστ που γίνονται παρουσιάζεται μεγάλος σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε). Και ποιος μπορεί να υποστηρίξει πειστικά ότι έγινε μια σοβαρή προσπάθεια για να μετριαστεί το χρόνιο νόσημα του κρατικού μηχανισμού, που είναι η εικόνα της ανοργανωσιάς, η απουσία ελεγχτικών μηχανισμών, ο καταμερισμός των ευθυνών; Τέλος αρκετές ήταν οι αντιφατικές αποφάσεις και τα αδύναμα μέτρα, ιδιαίτερα στο πλημμελώς εξοπλισμένο και υποστελεχωμένο σύστημα υγείας που βγάζει μάτι σε όλους εκείνους που έχουν την απαίτηση να στέκεται στο ύψος της στα δύσκολα και αυτή η κυβέρνηση και να μη βασίζεται στα ΜΜΕ που επιμελώς εξωραΐζουν την εικόνα της.  

Αν στην πρώτη φάση της πανδημίας η κυβέρνηση τα κατάφερε και πήρε δικαιολογημένα πολλά εύσημα ακόμα και από σοβαρούς ανθρώπους εδώ και στο εξωτερικό, στην δεύτερη φάση φαίνεται μέχρι στιγμής ότι αυτή φέρει την κύρια ευθύνη που τα πράματα είναι στο τσακ για να ξεφύγουν. Για διάφορους λόγους η κυβέρνηση στάθηκε κατώτερη των περιστάσεων, λόγους ταξικούς, ιδεολογικούς, λόγους αδυναμίας σχεδιασμού και ανεπάρκειας και σε επίπεδο προσώπων και σε επίπεδο θεσμών.

Πως λοιπόν να αμφισβητήσεις ότι λένε μια μεγάλη αλήθεια όσοι υποστηρίζουν πως αυτήν τη φάση της κυβερνητικής ανευθυνότητας θα την αντιμετώπισει ο καθένας μας προσωπικά αναλαμβάνοντας αντ'αυτής τις ευθύνες που του αναλογούν;

Για να μην οδηγηθούμε σε άγονα πεδία αντιπαραθέσεων, επισημαίνω πως η καταγραφή και ο επιμερισμός των ευθυνών από τον καθένα μας, ο μόνος σοβαρός λόγος που έχει νόημα να γίνεται εν ονόματι του κοινού καλού, είναι η αυτογνωσία ώστε να διορθώνουμε έγκαιρα τα λάθη και τις παραλείψεις και όχι για να πετάει ο ένας στον άλλον το μπαλάκι για το αν η εξουσία ή ο κόσμος είναι ο πιο μεγάλος φταίχτης για τους θανάτους και για την ύφεση στην οικονομία.  

*Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο σημερινό του διάγγελμα είναι τα εξής δύο: Οι μάσκες γίνονται υποχρεωτικές παντού στις πορτοκαλί και τις κόκκινες περιοχές, όπου πλέον θα απαγορεύεται και η κυκλοφορία από τις 12:30π.μ έως τις 5 τα ξημερώματα.  Τα μέτρα θα ισχύσουν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 24.10. Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές με πορτοκαλί επίπεδο κινδύνου είναι τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη. Τόνισε επίσης πως η Ελλάδα διαθέτει, πλέον, έναν χάρτη με τα επίπεδα εμφάνισης και μετάδοσης του κορονοϊού και με τα μέτρα που συνεπάγεται το καθένα. Αυτά έχουν περιορισμένο κόστος για την οικονομία. Προσφέρουν, όμως, τεράστιο κέρδος στη συλλογική ευημερία. Γι' αυτό και πρέπει να τηρούνται πιστά. Και συνέχισε λέγοντας ότι οι δύο νέες ρυθμίσεις θα συνοδευτούν και από την ενίσχυση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων που ήδη ισχύουν. Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που δεν τα τηρούν, όπως και οι εργοδότες που δεν προστατεύουν τους εργαζομένους τους, θα τιμωρούνται. Και, ασφαλώς, η τηλεργασία θα επεκταθεί κι άλλο, όπου είναι εφικτό. 

Στην συνάντηση που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, τους ζήτησε να είναι σύμμαχοι στην προσπάθεια για τον κορωνοϊό. «Να είναι σε πλήρη εγρήγορση οι ελεγκτικοί σας μηχανισμοί(;) αλλά και εσείς μέσα από τον δημόσιο λόγο τον οποίον αρθρώνετε να υποστηρίζετε τις πρωτοβουλίες. Τα μέτρα δουλεύουν αρκεί να εφαρμόζονται». Από την πλευρά τους, οι περιφερειάρχες ζήτησαν να λαμβάνουν την πλήρη ενημέρωση, όπως έγινε σήμερα, και να αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια για την ταχύτερη προμήθεια υλικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Τα στοιχεία μιας πρόσφατης έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης για το μέλλον της πανδημίας

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, με τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα, στις 31 Οκτωβρίου η Ελλάδα θα είναι επιδημιολογικά με: 34.181 κρούσματα, 568 θανάτους (μέχρι σήμερα οι θάνατοι είναι 507), ενώ οι ανάγκες των ΜΕΘ θα είναι 103 (ενώ σήμερα είναι 83). Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, εάν δεν ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα, στις 31 Δεκεμβρίου όλη η χώρα θα είναι στο «κόκκινο». Κι αυτό, γιατί βάσει της έρευνας, θα έχει: 200.055 κρούσματα, 1834 θανάτους και 837 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. Σε αριθμούς, η έρευνα προβλέπει μια αύξηση 165.874 κρουσμάτων και 1.266 θανάτων.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2020 09:22
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση