Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 16:04

Ανακοίνωση των βουλευτών Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ για τον Ταινιόδρομο Κράκαρη και για το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο Σιλό του λιμανιού

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

krakari1Μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων στον λιμενοβραχίονα Κράκαρη, στο λιμάνι του Πειραιά, τμήμα του οποίου κατέρρευσε στον σεισμό της 19ης Ιουλίου, το Υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του στις 29-7-2019 γνωστοποίησε τα αποτελέσματα του μακροσκοπικού ελέγχου.
Από τα ευρήματα επιβεβαιώνεται ότι η ΟΛΠ Α.Ε διαχρονικά εγκατέλειψε στην τύχη του το μνημείο με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάρρευση.

 Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι,
Λόγω του σεισμού έπεσαν μικρά τμήματα σκυροδέματος από δυο υποστυλώματα τα οποία είχαν διαρραγεί λόγω οξείδωσης του οπλισμού.
Aπό τα 27 υποστυλώματα κατέρρευσαν τα τελευταία 8 που χωροθετούνται προς το Γ΄τμήμα. Στα υποστυλώματα που απέμειναν στο τμήμα Β΄ σημειώθηκαν αλλού μικρότερες και αλλού μεγαλύτερες καταπτώσεις. Είχαν, επίσης, διαρραγεί λόγω οξείδωσης του οπλισμού.
Δεν παρατηρήθηκε πρόσθετη παθολογία από τον σεισμό. Η κατάπτωση τμημάτων σκυροδέματος από δυο υποστυλώματα οφείλεται στην οξείδωση του οπλισμού.

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζοντας ότι επιβάλλεται η αναβίωση του μώλου Κράκαρη και του ταινιοδρόμου των Λιπασμάτων, αποφάσισε να συγκροτηθεί Επιτροπή του άρθρου 41 του Ν.3028/2002, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για τη διαφύλαξη της αυθεντικότητας του μνημείου.
Πρόκειται αναμφίβολα για θετική εξέλιξη και τη χαιρετίζουμε. Το ζητούμενο όμως είναι αν η ΟΛΠ Α.Ε λόγω αρμοδιότητας θα συνεργαστεί με την προαναφερόμενη Επιτροπή και θα προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια με σκοπό την ταχεία έναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών που θα απαιτηθούν, για τη διάσωση και διατήρηση του μνημείου, αλλά και - προοπτικά - για την αναβάθμισή του και την επανάχρησή του στις σύγχρονες συνθήκες.
 

silo3Επιπλέον, θεωρούμε ότι τα συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα πρέπει να γνωστοποιήσουν άμεσα τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύουν να προβούν προκειμένου όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού να μετατραπεί η Αποθήκη SILO στο λιμάνι του Πειραιά σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, εξέλιξη την οποία επίσης χαιρετίζουμε και για την οποία έχουμε αγωνιστεί επί πολλά χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα είχε συζητηθεί σε συνάντηση μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη της διοίκησης του ΟΛΠ και της πρέσβειρας της Κίνας και είχε συμφωνηθεί να συνεργαστούν οι δύο πλευρές για το σκοπό αυτό.
Η πρόθεση της ΟΛΠ να συμμετέχει σε συζητήσεις για να διερευνηθούν οι προϋποθέσεις δημιουργίας του Μουσείου επιβεβαιώνονται και στην από 28|06|2019 επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ Cpt Fu προς τον τότε Γενικό Γραμματέα Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας .
Επισημαίνεται τέλος ότι στην 79η Απόφαση της, την 1/7/2019, η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων προτείνει τη μετατροπή της υφιστάμενης αποθήκης SILO σε Δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ
Α΄ ΠΕΙΡΑΙΑ: ΘΟΔΩΡΗ ΔΡΙΤΣΑ
Β΄ΠΕΙΡΑΙΑ: ΝΙΝΑΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΡΑΓΚΟΥΣΗ & ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ

Πειραιάς, 9|8|2019 Το Γραφείο Τύπου

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 17:12

Σχόλια   

+1 # Ιγνατιάδης Λάκης 10-08-2019 19:27
Σύμφωνα με την συμφωνία της πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco αυτή δεν είναι υποχρεωμένη να μετατρέψει την αποθήκη Silo στο λιμάνι του Πειραιά σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων. Φυσικά και υπάρχουν προβλήματα. Το κτήριο αυτό και ο περιβάλλον χώρος του ανήκει στην Cosco, η οποία άρχισε να δείχνει ένα ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη μετατροπή από τη στιγμή που αποφασίστηκε να μετατραπούν οι δύο παραπλήσιες μεγάλες αποθήκες σε ξενοδοχεία.Τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν την Cosco και τους νέους υπουργούς είναι, ποιος θα πληρώσει την μετατροπή του σιλό σε μουσείο, ποιανού και ποια εκθέματα θα τροφοδοτήσουν το μουσείο, ποιος θα προσλάβει τους υπαλλήλους που θα το επανδρώσουν και ποιος θα έχει την ευθύνη του Ταμείου. Στην περίπτωση που ευοδωθεί η μετατροπή των δύο διπλανών αποθηκών σε ξενοδοχεία και παρουσιάζουν μια αυξημένη κίνηση, τότε μπορεί να αποδειχθεί κερδοφόρα και η μετατροπή του silo σε Μουσείο, λέμε εμείς. Αμήν.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση