Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018 06:34

Ο Ζάεφ εξασφάλισε 80 βουλευτές στην πρώτη ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

pgdmΈπειτα από μια διαδικασία-θρίλερ στη συνεδρίαση της ολομέλειας της σκοπιανής βουλής ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κατάφερε μετά τις 11 το βράδυ να βρει για την πρώτη φάση της ψηφοφορίας τις ψήφους των 80 βουλευτών που απαιτούνται για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Υπενθυμίζεται ότι η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί προϋπόθεση για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Η κυβέρνηση είχε «παγώσει» την έναρξη της συνεδρίασης για περίπου 10 ώρες, προκειμένου να αποσπάσει τις ψήφους που χρειαζόταν από έδρες της αντιπολίτευσης.

Η ψηφοφορία που άρχισε στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής τελικά ολοκληρώθηκε μετά τις 11 το βράδυ, ύστερα από ένα μπαράζ διαφωνιών, τρεις αναβολές και καταγγελίες της αντιπολίτευσης για απειλές και απόπειρες δωροδοκίας βουλευτών. Η κυβέρνηση του Ζάεφ διαψεύδει τις καταγγελίες και απειλεί ίνα απαντήσει με μηνύσεις

Αρχικά η ψηφοφορία έγινε ηλεκτρονικά και στη συνέχεια η αξιωματική αντιπολίτευση, το VMRO, ζήτησε επανάληψη της διαδικασίας ονομαστικά.

Για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτούνται μέσα στις επόμενες 15 μέρες δύο ακόμα ψηφοφορίες. Η δεύτερη, όπου θα κριθούν οι ακριβείς τροποποιήσεις, απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 εδρών. Η τρίτη, όπου θα οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση, απαιτεί εκ νέου 80 έδρες. Η κυβερνητική πλειοψηφία αριθμεί 72 βουλευτές.

Με την αλλαγή και του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον όνομα Βόρεια Μακεδονία.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018 06:48

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση