Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016 20:13

Συναυλίες στα σπίτια μας; Ναι, γιατί όχι;

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Και σε στάδια και σε γήπεδα και σε πλατείες και θέατρα έχουμε πάει για να παρακολουθήσουμε συναυλίες. Έχουμε επίσης τρυπώσει σε ταβέρνες, σε μπαρ, σε κλαμπ και σε μουσικές σκηνές όπου έχουμε περάσει αρκετές νύχτες για να ακούσουμε μουσική. Μερικές φορές το ποθούμενο συνέβαινε και αυτό ήταν η αιτία για την επόμενη έξοδο.

Το ποθούμενο ήταν ότι αισθανθήκαμε όμορφα, νιώσαμε ανεβασμένοι και λίγες φορές είναι η αλήθεια καταφέραμε να εκστασιαστούμε. Οι καλλιτέχνες που θαυμάζαμε και ο κόσμος γύρω μας με τον οποίο στον χώρο του αοράτου ασυνείδητα ενωνόμασταν ήταν το άλφα και το ωμέγα αυτών των εξαιρετικών στιγμών στη ζωή μας.

Συζητώντας μια φορά με έναν πολύξερο μας είπε πως οι αίθουσες συναυλιών είναι σχετικά καινούργιο φρούτο και πως εμφανίστηκαν για να υποδεχτούν την μουσική του Μπετόβεν και λίγο αργότερα τις όπερες. Μετά σιγά σιγά κυριάρχησαν σε όλον τον κόσμο. Πριν οι μουσικοί έπαιζαν στα σαλόνια των πλουσίων και σε μικρούς αγοραίους χώρους. Κάτι που εξ ανάγκης το συνέχισαν οι λαϊκοί οργανοπαίχτες σε όλον τον κόσμο.

Τα χρόνια του μεγάλου κραχ στις Η.Π.Α, συνέχισε ο πολύξερος, άνθρωποι που δεν είχαν να φάνε ή να πληρώσουν το νοίκι τους έψαχναν τρόπους για να βγάλουν τα προς το ζην. Ένας απ'αυτούς ήταν να διοργανώνουν μίνι συναυλίες στα σπίτια τους και να παίρνουν ένα ποσοστό από το εισιτήριο. Αργότερα, μουσικοί που ήθελαν να αποφύγουν τους απρόσωπους εμπορικούς δρόμους διάλεγαν να παίξουν τις πρωτοποριακές μουσικές τους σε αποθήκες, σε βιβλιοπωλεία και σε σοφίτες. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε ένα ρεύμα, ιδιαίτερα στη τζαζ μουσική, που ανέδειξε πολλά ταλέντα και ονομάστηκε loft jazz. 

Τα τελευταία χρόνια, αυτό και κλείνω μας είπε ο πολύξερος, έχει δημιουργηθεί για ποικίλους λόγους μία κίνηση όπου γίνονται συστηματικά και οργανωμένα μουσικές εκδηλώσεις σε σπίτια. Αυτό ξεκίνησε από την Αγγλία και τις Η.Π.Α, αλλά έχει πια απλωθεί σε όλον τον κόσμο. Στα σπίτια λοιπόν, όπου η επαφή είναι πιο προσωπική, το περιβάλλον πιο ζεστό και οι αμφίδρομες επιδράσεις έχουν μία δυναμική, προβλέπετε μία εθελοντική προσφορά ενός ποσού από τους καλεσμένους αλλά και η δυνατότητα να φέρνει ο καθένας το ποτό του. 

Εγκυκλοπαιδικά: Sofar Sounds, είναι μία μουσική κοινότητα που σχηματίστηκε το 2009 σε ένα μικροσκοπικό διαμέρισμα του Λονδίνου και έκτοτε επεκτείνεται πλέον σε όλο τον κόσμο. Αφορμή ήταν εν μέρει η απογοήτευση των μουσικών από τις συνηθισμένες ζωντανές εμφανίσεις. Άρχισαν έτσι να παίζουν σε ατμόσφαιρα παρέας, σε επιλεγμένο κοινό και χώρους οικείους - σπιτιών αλλά και ταρατσών ως επί το πλείστον - ώστε να αναστήσουν τη μαγεία της ζωντανής μουσικής.

Διαφημιστικό: Στην Ελλάδα το Sofar Sounds Athens είναι η δική μας έκδοχή, και ο σύνδεσμος με τον οποίον μπορεί να επικοινωνήσει όποιος ενδιαφέρεται  website: http://www.sofarsounds.com/athens-greece, facebook page: https://www.facebook.com/sofarsoundsathensgreece.Το Sofar Sounds έφτασε πριν από 7 μήνες και στην Αθήνα και μας καλεί να γίνουμε όλοι κομμάτι της κοινότητας με μια εγγραφή στη σελίδα του Sofar Sounds Athens όπου με μόνη πληροφορία τη διεύθυνση και έχοντας θετική διάθεση έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε διαφορετικούς ήχους και ανθρώπους μια φορά κάθε μήνα.

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί ένα ενημερωτικό βίντεο της Sofar. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016 05:48

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση