Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015 04:26

Σχετικά με την ενσυναίσθηση και την καλλιέργειά της.

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Με τον όρο «ενσυναίσθηση» η σύγχρονη επιστήμη περιγράφει τη σχεδόν μαγική ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε, και κυρίως να βιώνουμε σε πρώτο πρόσωπο, τις εσωτερικές και προσωπικές εμπειρίες των άλλων. Με άλλα λόγια ενσυναίσθηση είναι η συναισθηματική ταύτιση με ένα άλλο άτομο. Η αναγνώριση και η κατανόηση της θέσης, του συναισθήματος, των σκέψεων ή της κατάστασης κάποιου άλλου.

Ένα άτομο που χρησιμοποιεί την ενσυναίσθηση μπορεί να αναγνωρίσει, να αντιληφθεί και να αισθανθεί αυτό που αισθάνεται ένα άλλο άτομο. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να βάλει τον εαυτό του στη θέση του άλλου, να κατανοήσει τη συμπεριφορά του και να αναγνωρίσει τα κίνητρά της. Να δει δηλαδή τον κόσμο μέσα από τα μάτια του. Πρόκειται, εν ολίγοις, για ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας. Για μια ικανότητα που, αν και όλοι διαθέτουμε, την αγνοούμε. Γι’ αυτό και παραμένει αναξιοποίητη.

Αυτό που δεν είναι εξηγήσιμο ακόμη είναι το τι ακριβώς συμβαίνει «μέσα» μας όταν βλέπουμε ένα γνωστό ή και άγνωστο πρόσωπο να σφαδάζει από τον πόνο ή ένα παιδάκι να κλαίει απαρηγόρητο, όταν δηλαδή δεν αντιλαμβανόμαστε απλώς τις εκδηλώσεις χαράς ή λύπης των άλλων, αλλά βιώνουμε προσωπικά και σχεδόν σωματικά τέτοια αλλότρια συναισθήματα. 

Με την ενσυναίσθηση, μια λέξη που πάει να γίνει του συρμού τον τελευταίο καιρό, προφανώς δημιουργούνται και προβλήματα. Ένα απ'αυτά έχει να κάνει με το φόβο του χασίματος της ακεραιότητάς μας όταν μπαίνουμε στη θέση του άλλου. Ακόμα πιο προβληματική είναι η κατάσταση όταν αυτό δεν προκύπτει πηγαία και σε συγκεκριμένες καταστάσεις, αλλά ως αποτέλεσμα μιας παιδείας, με εξάσκηση και τεχνικές κατάκτησης που στα όρια της αυθυποβολής, προκύπτει σε όλες τις περιπτώσεις. Καιροφυλακτεί δηλαδή κάτι το υποκριτικό ή δεν συντρέχει τέτοια περίπτωση; 

Πατώντας  εδώ  θα σας παρουσιαστεί ένα άρθρο που ο συντάκτης του Σπύρος Μανουσέλης το δημοσίευσε στην ΕτΣ στις 28.12.15 με τον τίτλο "Καλλιεργώντας τη φυσική μας προδιάθεση για ενσυναίσθηση". 

Παρόλο που η άποψη που μεταφέρει ο συντάκτης είναι αποτέλεσμα ερευνών από σοβαρό κέντρο επιστημονικών μελετών, εν τούτοις οι αμφιβολίες μας για την "φυσική προδιάθεση" των ανθρώπων όπως και για τη δυνατότητα της καλλιέργειας της εσυναίσθησης, δεν μειώθηκαν. Αλλά η προβληματική για την ενσυναίσθηση βρίσκεται ακόμα στην αρχή της και ως εκ τούτου αναμένουμε στο ακουστικό μας για τα περαιτέρω. Πρόκειται για μια έννοια απ'αυτές που μας κάνουν βάσιμα να ελπίζουμε για έναν καλύτερο κόσμο, γι'αυτό και την έχουμε στις πρώτες θέσεις των ενδιαφερόντων μας. 

Πατώντας   εδώ    θα σας παρουσιαστεί ένα σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί με τον τίτλο "Ο καλύτερος τρόπος να κάνεις έναν άνθρωπο να νιώσει καλύτερα είναι..."

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2015 05:06
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Βουρ για να δικαιωθεί το Δίκαιο Ολοκλήρωση »

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση