Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015 18:57

Ψήνονται αλλαγές στο θέμα της μετανάστευσης στην Ε.Ε

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τι αλλάζει στην Ε.Ε; Η στάση της απέναντι στο μεταναστευτικό. Η αιτία είναι το μεγάλο πλήθος των προσφύγων που έρχονται από την Ασία εξ αιτίας των πολέμων που διεξάγονται εκεί. Οι πιο πολλοί είναι Σύριοι και ακολουθούν Ιρακινοί και Αφγανοί. Οι αλλαγές γίνονται κατ'αρχήν δίχως να αλλάξει το Δουβλίνο ΙΙ,

αλλά το πιο πιθανόν είναι ότι η συνθήκη αυτή θα τροποποιηθεί και μάλιστα αρκετά σύντομα. Η πολιτική στο θέμα της μετανάστευσης που ήθελε την Ευρώπη σαν ένα κάστρο που το φρουρούσαν ειδικές δυνάμεις, εμφάνισε τα πρώτα ρήγματα. Αυτό είναι μια καλή εξέλιξη, αρκεί φυσικά να γίνει η απορρόφηση των προσφύγων με τρόπο οργανωμένο, να υπάρχει συντονισμός, να γίνει μία αναλογική κατανομή τους σε όλες της χώρες της Ε.Ε και να υπάρξει χρηματοδότηση των προγραμμάτων υποδοχής.

Αλλαγή της Γερμανίας: Εδώ και  καιρό η Γερμανία δεν επαναπροωθούσε τους πρόσφυγες που έφταναν από την Ελλάδα. Η οικονομική κρίση και οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης στην χώρα μας ήταν οι δύο πιο ισχυροί λόγοι για την αλλαγή στάσης των Γερμανών. Κι ενώ αυτό συνέβαινε μέχρι τώρα σε ανεπίσημη βάση, από τις 21.8 γίνεται πια βάσει ενός εγγράφου της αρμόδιας υπηρεσίας που υπάρχει εντολή να μην επαναπροωθούνται στην Ελλάδα οι Σύριοι μετανάστες που προέρχονται απ'αυτήν. Η Γερμανία έχει παραχωρήσει από την αρχή της χρονιάς άσυλο σε 44χιλ. πρόσφυγες ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος θα παραχωρήσει σε 800χιλ. 

Συνάντηση Μέρκελ -Ολάντ: Στο Βερολίνο συναντήθηκαν με σκοπό να ξεκινήσει μία προσπάθεια για να υπάρξει ενιαία στάση της Ε.Ε στο θέμα των προσφύγων. Η κ.Μέρκελ τόνισε πως όλες οι χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν σύντομα το ίδιο καθεστώς παροχής ασύλου στους πρόσφυγες και πως πρέπει να ολοκληρωθεί η κατασκευή των κέντρων διαχωρισμού προσφύγων και μεταναστών. Ο Ολάν τόνισε πως η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, πως θα έχει διάρκεια και γι'αυτό χρειαζόμαστε μια κοινή πολιτική στο θέμα αυτό. Πρέπει επίσης να υπάρξει μια ίση κατανομή των προσφύγων που δικαιούνται άσυλο και παράλληλα αξιοπρεπής επαναπατρισμός αυτών που έρχονται παράνομα στην Ευρώπη. Τέλος οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως είναι απαραίτητο η Ε.Ε να αποφασίσει ποιες χώρες θεωρούνται ασφαλείς και ποιες όχι, ώστε να ξεκαθαρίσει το από ποιες χώρες οι προερχόμενοι θα μπορούν να λαμβάνουν άσυλο από την Ε.Ε.

Αργοπορημένη καταδίκη. Στην πόλη Χάιντεναου της Σαξωνίας, περιοχή της πρών Αν.Γερμανίας, πριν μια εβδομάδα εκαντοντάδες ακροδεξιοί προκάλεσαν εκτεταμένα επεισόδια με την αστυνομία προσπαθώντας να εμποδίσουν την μεταφορά προσφύγων σε ειδικό κέντρο που είχε φτιαχτεί ειδικά γι'αυτούς. Η δήλωση της Μέρκελ: " Θα ήθελα να πω μετά τις τρομακτικές εικόνες στη Σαξονία πως καταδικάζω σθεναρά τη βία και πως η ατμόσφαιρα ρατσισμού που είδαμε δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει ανεκτή. Είναι αποκρουστικό να βλέπει κανείς το πως οι ακροδεξιοί ναζί εκφράζουν το μίσο τους. Είναι επίσης ντροπή πολίτες, ακόμα και οικογένειες με παιδιά να παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις αυτές. Θα επαναλάβω πως η Γερμανία είναι μία χώρα που σέβεται την αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Ζαν Κλώντ Γιούνκερ. Δήλωσε πως δεν χρειάζεται να γίνει έκτακτη διάσκεψη, αρκεί όλες οι χώρες της Ε.Ε να εφαρμόσουν από κοινού τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί ώστε ν αυπάρξει δίκαια κατανομή των προσφύγων και να μην πέφτουν όλα τα βάρη στις χώρες του νότου όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Σεμπάστιαν Κούρτς, υπουργός εξωτερικών της Αυστρίας: Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων έχουν κατακλυστεί από πρόσφυγες και έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Κατέκρινε επίσης την Ελλάδα λέγοντας πως οι κανονισμοί του Δουβλίνου προβλέπουν υποχρεωτική καταγραφή και αίτηση ασύλου στις χώρες άφιξης εντός της Ε.Ε.

Γιόγκα Φίσερ, πρώην ηγέτης των Πρασίνων και υπ.Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Γερμανίας για είκοσι έτη. "Σήμερα η Ευρώπη είναι από τα πλουσιότερα και ασφαλέστερα μέρη του κόσμου και οι Ευρωπαίοι ξχάσανε εύκολα αυτά που πέρασαν τους προηγούμενους αιώνες. Γι'αυτό αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την περιχαράκωσή της, τις μαζικές απελάσεις και την κατασκευή φρακτών και τοιχών, υποδαυλίζοντας έτσι την ξενοφοβία και τον ανοιχτό ρατσισμό. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει σοβαρά πως μεμονομένες χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτήν την μακροπρόθεσμη πρόκληση μόνες τους. Πρέπει η Ε.Ε να ενισχύσει την κοινή εξωτερική της πολιτική προκειμένου να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τις αιτίες του φαινομένου της μετακίνησης των πληθυσμών.

Υπάρχει και το δημογραφικό πρόβλημα, συνέχισε ο Φίσερ. Οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί γερνούν και συρρρικώνονται. Η γηραιά ήπειρος και γι'αυτό το λόγο χρειάζεται την μετανάστευση. Η εργατική δύναμη της Ευρώπης πρέπει να αυξηθεί, κάτι που αποτελεί έναν πρόσθετο λόγο γιατί θα έπρεπε οι Ευρωπαίοι να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τους μετανάστες σαν απειλή και να αρχίσουν να τους βλέπουν σαν μία ευκαιρία". 

Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ: " Οι πρόσφυγες και μετανάστες που κινούνται προς τα δυτικά Βαλκάνια μέσω Ελλάδας είναι το σύμπτωμα ενός πολύ ευρύτερου προβλήματος που έχει να κάνει με τα επίπεδα ρεκόρ του αναγκαστικού εκτοπισμού από τις συρράξεις στη Συρία και αλλού. Είναι ξεκάθαρο πως αυτό το πρόβλημα δν μπορεί από μεμονωμένες χώρες και απαιτείται επειγόντως μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή ανταπόκριση με βάση την αλληλεγγύη και τη δίκαια κατανομή των βαρών.

Η Ουγγαρία: Υπολογίζεται ότι φέτος έχουν περάσει από την χώρα αυτή, 140χιλ. πρόσφυγες και μετανάστες όταν το 2014 δεν είχαν ξεπεράσει τις 43χιλ. Γι'αυτό η κυβέρνηση του δεξιού πρωθυπουργού με διαδικασίες fast track υψώνει ένα τσιμεντένιο τοίχος στα σύνορά της με τη Σερβία. Η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι τους επόμενους μήνες θα περνούν καθημερινά 3000 περίπου άνθρωποι από την ΠΓΔΜ στη Σερβία και από εκεί στην Ουγγαρία.  

Είδηση δικιά μας: Στήνονται από το υπουργείο εσωτερικών οι δομές για την τακτική εκταμίευση των 470εκ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια. Η διαχειριστική αρχή που θα αναλάβει το έργο αυτό θα στεγαστεί σε κτίριο του πρώην υπουργείου Προεδρίας και θα στελεχωθεί με σαράντα υπαλλήλους. Στις 15 Σεπτεμβρίου αναμένται να ολοκληρωθεί και το σύστημα διαχείρησης του ελέγχου, απαραίτητη προύπόθεση για να αρχίσει η εκταμίευση του κονδυλίου. Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλωσε πως η επιτροπή θα σδημιουργήσει στον Πειραιά και στην Σικελία, κόμβο εντοπισμού και ταυτοποίησης προσφύγων και μετανναστών με συμμετοχή της Europol ( υπεύθυνη για τον εντοπισμό των κυκλωμάτων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων. της Frontex (υπεύθυνη για την επιχείρηση επιστροφής όσων δεν δικαιούνται άσυλο) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο.

Στη Δραπετσώνα: Οι περισσότεροι Σύριοι που αποβιβάζονται από το Ελ.Βενιζέλος στου Βασιλειάδη, επιβιβάζονται σε λεωφορεία που τους περιμένουν και το δρομολόγιο προβλέπει ως τέρμα την Ομόνοια για να χρησιμοποιήσουν μετά το μετρό. Κάποιους λίγους τους περιμένουν στο λιμάνι συγγγνείς τους και αναχωρούν μαζί μ'αυτούς. Τέλος υπάρχουν και αρκετοί που κατευθύνονται προς το Καστράκι. Έχουμε δει πολλά μπουλούκια Σύριων όλες αυτές τις μέρες να τριγυρνούν γύρω από την περιοχή αυτήν που είναι δίπλα στο λιμάνι. Τους έχουμε δει να τρώνε σουβλάκια, παγωτά, τσιπς κλπ, να πίνουν,νερά, κόκα κόλες, τσάγια και καφέδες και να ψάχνουν να βρουν οι άνθρωποι για σκιές στα γύρω παρκάκια για να ξεκουραστούν και για να κάνουν τις ανάγκες τους. Κάποια στιγμή εμφανίζονται πούλμαν. Τότε ο "υπεύθυνος αρχηγός" μοιράζει έγγραφα βάσει καταστάσεων και σιγά σιγά οι Σύριοι επιβιβάζονται στα πούλμαν με κατεύθυνση υποθέτουμε τα σύνορα. Μάλλον και απ'ότι μαθάνουμε, οι ταλαίπωροι Σύριοι έχουν πέσει στα νύχια επιτηδείων που το πιο σίγουρο είναι ότι θα τους γδάρουν. 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 17:21

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση