Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 07:49

Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων στο μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Λειτουργικά ομοιώματα μερικών από τις σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος και τον υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος, και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησίβιου και τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων παρουσιάζει η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» στο παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών.

Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίας Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία και δημιουργήθηκαν έπειτα από πολύχρονη έρευνα και μελέτη της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελάχιστων αρχαιολογικών ευρημάτων.

Στόχος των διοργανωτών της έκθεσης είναι να αναδειχθεί αυτή η σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να τονιστεί το γεγονός ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν από το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει ο Κώστας Κοτσανάς, επιμελητής της έκθεσης.«Οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, τα έμβολα και οι κύλινδροι, τα ελατήρια, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί (εξαρτήματα όλα της μηχανής ενός σύγχρονου αυτοκινήτου) είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους. Αυτά τα κληροδοτήματα, ίδια και αναντικατάστατα, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη και απροβλημάτιστη υιοθέτησή τους· απλώς χρειάστηκε πάνω από μια χιλιετία ωρίμανσης για να επανακτήσει η ανθρωπότητα αυτήν την αξιοθαύμαστη, λησμονημένη τεχνολογία». Για την καλύτερη κατανόηση και πρόσληψη της έκθεσης, το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει σειρά ξεναγήσεων με τον επιμελητή της έκθεσης

Το παράρτημα του μουσείου Ηρακλειδών βρίσκεται στο 37 της Αποστόλου Παύλου, στο Θησείο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 10 Ιανουαρίου. 

Για μια αναλυτική παρουσίαση κάποιων εκθεμάτων πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί η ιστοσελίδα του κ. Κ.Κοτσανά "Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία".

Το Μουσείο Ηρακλειδών υπηρετεί από το 2004 την τέχνη, την παιδεία και τον πολιτισμό. Εμπνευστές και ιδρυτές του μουσείου είναι ο Παύλος και η Άννα-Μπελίντα Φυρού. Σήμερα το μουσείο έχει μετεξελιχτεί σε διαδραστικό κέντρο εκλαΐκευσης της επιστήμης. Με βασική φιλοσοφία του το τρίπτυχο «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά», υλοποιεί καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές, εκπαιδευτικούς κι ενηλίκους στο κεντρικό του κτίριο (Ηρακλειδών 16, Θησείο), καθώς και εκθέσεις έργων τέχνης και εκλαΐκευσης της επιστήμης στο παράρτημά του (Απ. Παύλου 37, Θησείο).

Πρόγραμμα ξεναγήσεων της έκθεσης με τις σημαντικότερες εφευρέσεις

Κόστος  κατ’  άτομο (συμπεριλαμβανομένου  του  εισιτηρίου  εισόδου):  Γενική ξενάγηση  6€ – Διαδραστική ξενάγηση (διαδραστικές δραστηριότητες με τα εκθέματα) 10 €

Διάρκεια: Από μιάμιση έως δύο ώρες
Δηλώσεις συμμετοχής: Καθημερινά 10:00-18:00, T: 211 01 26 486 / E:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ξεναγήσεις Αυγούστου 2015

  • Σάββατο 1.8 & Κυριακή 2.8, 12:00-13:30: Διαδραστική ξενάγηση-16:00-17:00: Γενική ξενάγηση
  • Πέμπτη 6.8, 20.8, 27.8, 18:00-19:30 Διαδραστική ξενάγηση
  • Σάββατο 29.8 & Κυριακή 30.8, 12:00-13:30: Διαδραστική ξενάγηση-16:00-17:00: Γενική ξενάγηση
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 08:12

Σχόλια   

0 # Νίκος. 13-09-2015 20:14
Πήγα και είδα τις εφευρέσεις. Οι περισσότερες, μοιάζουν με κατασκευές για τσίρκο και όχι για επιστημονική έκθεση. Δεν είδα την ξενάγηση αλλά θα το προγραμματίσω μιας και πιστεύω ότι όσοι έχουν γράψει για αυτό το θέμα (και είναι πολλοί),απλώς έχουν αντιγράψει την πληροφορία,θεωρώντας την ποιότητα της έκθεσης δεδομένη...
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση