Συνθήκες ρατσιστικής βίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας κατήγγειλαν οι εργάτες γης στην συνέντευξη τύπου της Ένωσης Μεταναστών Εργατών, την Τρίτη 8/7/2014. Όπως ανέφεραν οι ομιλητές: «Οι μετανάστες εργάτες γης της Λακωνίας έχουν ξεκινήσει απεργία διαρκείας από τις 3 Ιουλίου ενάντια στις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα της αστυνομίας που γίνονται συστηματικά κάθε Παρασκευή συλλαμβάνοντας κόσμο που τον στέλνουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου και αφού οι εργάτες έχουν δουλέψει ολόκληρη την εβδομάδα».
Οι εργάτες γης, σύμφωνα με τις δηλώσεις τους, δουλεύουν χωρίς ωράρια από το πρωί στις 6 μέχρι το βράδυ στις 9, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης ενώ δεν τους επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα στην περιοχή.
Είναι αξιοσημείωτο πως η χώρα μας δεν έχει ακόμα κυρώσει τη Σύμβαση με αριθμό 129 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η οποία προβλέπει πρόσθετους ελέγχους στον τομέα των γεωργικών εργασιών. Για το λόγο αυτό καταθέσαμε την αρ.12554/4-7-13 ερώτηση. Στην ερώτησή αυτή η αρμόδια διεύθυνση με το αρ.πρωτ. 3095/4-10-13 έγγραφο, μας απάντησε ότι έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας με σκοπό τη μελέτη του περιεχομένου της εν λόγω σύμβασης και αναμένεται να παραδώσει το τελικό πόρισμά της.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
· Θα εξεταστούν και με ποια διαδικασία οι καταγγελίες των μεταναστών για άσκηση σωματικής βίας από αστυνομικούς της περιοχής;
· Για ποιους λόγους ο αρμόδιος Υπουργός δεν φέρνει στη Βουλή προς κύρωση τη Σύμβαση 129 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας η οποία καθιστά το ελάχιστο της προστασίας των εργατών γης;
Οι ερωτώντες βουλευτές της ΔΗΜΑΡ
Μαρία Ρεπούση
Μαρία Γιαννακάκη
Νίκος Τσούκαλης
11/7/14
Το ρεπορτάζ με λίγα λόγια λέει τα εξής:
Αναστάτωση έχει ξεσπάσει στην Σκάλα και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ευρώτα.
Οι μετανάστες εργάτες γης στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα έχουν ξεκινήσει απεργία διαρκείας από τις 3 Ιουλίου ενάντια όπως αναφέρουν στις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα της αστυνομίας που γίνονται συστηματικά κάθε Παρασκευή, ημέρα πληρωμών.
Επίσης η «Ένωση Μεταναστών Εργατών» μεταξύ άλλων ζητά να βγουν χαρτιά για όλους, να σταματήσει να τους κυνηγά η αστυνομία και να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ρωτάει ο αφελής: Τόσο δύσκολο είναι να γίνουν αυτά τα απλά πράγματα; Φαίνεται πως είναι πανδύσκολο. Κι οι λόγοι που δεν γίνονται είναι πολλοί, αλλά ένας έχει βαρύνουσα θέση. Τα φτηνά εργατικά χέρια, αυτός είναι ο πιο βασικός λόγος που ο ρατσισμός βρίσκεται στο κόκκινο.

Ερώτηση