Ελένη Μπούκουρη-Αλταμούρα, η πρώτη ελληνίδα ;;;;;;;;;;ς
Ντοκιμαντέρ 2010. Διάρκεια: 56΄
Σκηνοθεσία-Σενάριο: Κλεώνη Φλέσσα
Ηθοποιοί: Άρτεμις Φλέσσα, Γιώργος Σπάνιας. Μουσική: Ηρακλής Πασχαλίδης
Τραγούδι: Νένα Βενετσάνου
Η Ελένη Μπούκουρη – Αλταμούρα, 1821–1900, είναι η πρώτη Ελληνίδα αβάν γκαρντ καλλιτέχνιδα του 19ου αιώνα. Μια γυναίκα γοητευτική και αινιγματική, που κατάφερε να ανατρέψει όλες τις ισχύουσες συμβάσεις της εποχής της. Ντυμένη σαν άντρας σπούδασε ζωγραφική στη Ρώμη, στη Σχολή των Ναζαριστών από το 1847 έως το 1850 και στη Φλωρεντία από το 1850 ως το 1851. Διεκδίκησε να ανοίξουν οι Ακαδημίες των Τεχνών και τα Πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο, επιτρέποντας στις γυναίκες να έχουν πρόσβαση στη γνώση. Διάβαζε τον Όμηρο και τον Πίνδαρο όπως άλλοι διαβάζουν εφημερίδα. Ερωτεύτηκε τον Ιταλό Σαβέριο Αλταμούρα και έζησε επαναστατικά και ποιητικά τη ζωή της, κάτι το οποίο είχε πάρα πολύ μεγάλο κόστος και τίμημα. Βίωσε την άνθηση του ρεύματος των Μακιαιόλι, συμμετέχοντας στις ζυμώσεις των επαναστατών για την ένωση της Ιταλίας. Αναζητώντας την Ελένη, κυριαρχεί η σκέψη πως από κάπου παίρνει νερό η φύτρα του ανθρώπου, πως ριζικό, δίχως σταματημό είναι να πολεμάς για την κατάκτηση της μέσα σου ελευθερίας.
2ο Βραβείο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας. Τιμητική Διάκριση στο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης του Καναδά FIFA το 2010.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί η σκηνοθέτρια Κλεώνη Φλέσσα. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.
Είσοδος ελεύθερη.
Η Ρέα Γαλανάκη το 1998 γράφει το "Ελένη ή ο κανένας" που το 1999 βραβεύεται με το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος. Κεντρική ηρωίδα είναι η Ελένη Αλταμούρα-Μπούκουρα, η πρώτη σπουδασμένη Eλληνίδα _ _ _ _ _ _ _, πού έζησε μια ζωή εντελώς ασυνήθιστη για μια γυναίκα της εποχής της. Η Γαλανάκη συνδυάζει το ιστορικό και βιογραφικό υλικό με καθαρά μυθοπλαστικά στοιχεία, στην απόπειρά της να εκφράσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα όνειρα μιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας που αντιμετωπίζει θαρραλέα τις κοινωνικές προκαταλήψεις, αλλά νικιέται από την τραγική μοίρα της.
Στις αρχές του 2013 ο Θέμος Μουμουλίδης σκηνοθετεί την Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου στο έργο "Ελένη ή ο κανένας". Η ηθοποιός Αλ. Σακελλαροπούλου, συνομιλεί με το βραβευμένο μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη «Ελένη, ή ο Κανένας» και ανιχνεύει τη μυστηριώδη ζωή της πρώτης Ελληνίδας .......... Ελένης Αλταμούρα Μπούκουρα, της Σπετσιώτισσας που γεννήθηκε την χρονιά της επανάστασης του 1821, πέθανε το 1900 και ήταν κόρη καπετάνιου που υπήρξε μετέπειτα ο πρώτος θεατρώνης της Αθήνας.
Στη 1η φωτό του άρθρου είναι η Ελένη αυτοπροσώπως και στη δεύτερη είναι η Σακελλαροπούλου όταν παρίστανε την Ελένη.

Η Ομάδα Πολιτισμού του Λιμανιού της Αγωνίας