Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2026 11:05

Εμένα δεν μου το βγάζεις από το μυαλό ότι για το αν είναι μαύρη, λευκή ή μιγάδα η Ωραία Ελένη, έχει βάλει το χεράκι του εκείνος ο Al διάολος που δουλειά δεν έχει/βίντεο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo40Στο νέο επεισόδιο του «Newsroom» ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητάει με την Τίνα Μανδηλαρά για τη μεγάλη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει σχετικά με το ζήτημα της «μαύρης» Ωραίας Ελένης που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν στην ταινία του «Οδύσσεια». 

Το όλο θέμα για την μαύρη Ωραία Ελένη ξεκίνησε από μια ψεύτικη φωτογραφία της Κενυάτισσας ηθοποιού Νιόνγκο με χλαμύδα -επεξεργασμένη από τεχνητή νοημοσύνη. Και τσίμπησαν πολλοί.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους του σινεμά αλλά και του μύθου, φωτίζοντας άγνωστες πτυχές, όπως το ότι η Ελένη πέρασε από τη Μακρόνησο (!), ο κριτικός κινηματογράφου μιλάει στη LiFO για τις ρίζες των αντιδράσεων που παρατηρήσαμε και σε άλλες ταινίες όπως ο «Αλέξανδρος» και οι «300».

Επίσης, μας εξηγεί τι σημαίνει ο αρχαίος μύθος της ωραίας Ελένης, ποια είναι η διάσταση που αποκτά στο σινεμά και γιατί αφορά τόσο πολύ έναν κόσμο που θεωρεί ότι «έχει αποκλειστικότητα στην καθαρότητα», θυμίζοντας μας ότι συνιστά κτήμα όλων. 

Τέλος μας αποκαλύπτει στοιχεία για τον ρατσισμό του Χόλιγουντ, το θέμα της ποσόστωσης και τι έχουμε να περιμένουμε από τα φετινά Όσκαρ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2026 13:34

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση