Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2025 11:27

Χάλια χάλια χάλια, τους αγρότες τους βλέπει η κυβέρνηση με κιάλια, κι όλο αποκαλύπτονται σκάνδαλα κι άλλα, γιατί όμως λύση γιατί δεν μπορεί να δώσει λύση, ε;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lifo21Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης, με το οποίο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καθίσταται μηχανισμός εποπτείας και ελέγχου των αγροτικών επιδοτήσεων, παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο από τον Κωστή Χατζηδάκη και τώρα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΕ. Στο μεταξύ, όσο διαρκεί η μεταβατική περίοδος, μέχρι την «απορρόφηση» του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΑΑΔΕ, όλα συνεχίζουν να λειτουργούν όπως πριν, με το παλιό σύστημα. Σύμφωνα με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων που μίλησαν στη LiFO, «ψευδώς δηλωμένα στρέμματα που δηλώνονταν τα προηγούμενα χρόνια δηλώνονται κανονικά και φέτος», ενώ και «Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων στα οποία εντοπίστηκαν παρανομίες εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά και να παραλαμβάνουν δηλώσεις αγροτών». 

Στην αντιπολίτευση ορισμένοι αναρωτιούνται γιατί η κυβέρνηση «έσπευσε να καταργήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αντί να τον εξυγιάνει και να τον στελεχώσει με επαρκές προσωπικό, κάτι που εγείρει υποψίες ότι ίσως κάποιοι επιδίωκαν το κλείσιμό του για να μην προκύψουν κι άλλες αποκαλύψεις».  Η χώρα, μετά το σκάνδαλο των επιδοτήσεων, βρίσκεται υπό την εποπτεία της Ε.Ε. και οι Βρυξέλλες εξετάζουν τώρα το σχέδιο της κυβέρνησης και τους τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλιστεί η διαφάνεια και ότι τα χρήματα θα πηγαίνουν εκεί που πρέπει και όχι σε πελατειακά συστήματα με πολιτικές διασυνδέσεις. Αν η Ε.Ε. δεν εγκρίνει το νέο σχέδιο, υπάρχει ορατός κίνδυνος να παγώσουν οι ελληνικές επιδοτήσεις και η κυβέρνηση δύσκολα θα συγκρατήσει την οργή των αγροτών, που έχουν ήδη προγραμματίσει πανελλαδικό συλλαλητήριο για τις 11 Νοεμβρίου. 

Να υπενθυμίσουμε ότι η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε δώσει προθεσμία στην ελληνική κυβέρνηση έως τις αρχές Οκτωβρίου για να καταθέσει ένα νέο σχέδιο για τον μηχανισμό καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων, καθώς εκείνο που έστειλε αρχικά δεν επαρκούσε για τη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές διατάξεις. Με αίτημα της ελληνικής πλευράς η προθεσμία παρατάθηκε ξανά έως τις 4 Νοεμβρίου. Γιατί μετά από όλα αυτά η κυβέρνηση δεν έστειλε εγκαίρως ένα σοβαρό σχέδιο που θα εξασφάλιζε ένα δίκαιο σύστημα πληρωμών; Κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν δίνει σαφείς απαντήσεις. Λένε μόνο πως «η κυβέρνηση είναι σε απόλυτη συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και ότι τα προβλήματα είναι «μόνο διαδικαστικά».  

 

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως η αδυναμία να καταβάλει στους αγρότες τα χρήματα για το 2024 έχει προκαλέσει την εύλογη αντίδρασή τους, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ευχή η κατάσταση να έχει εξομαλυνθεί έως τα τέλη του έτους. Ωστόσο, λόγω των ατυχών χειρισμών και των παραλείψεών της, η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στο ακόμα χειρότερο ενδεχόμενο, που είναι να παγώσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια. 

Στη σχετική επιστολή που είχε αποστείλει η αρμόδια διεύθυνση της Κομισιόν στην κυβέρνηση καθιστούσε σαφές ότι εάν δεν συμμορφωνόταν άμεσα, υπήρχε ο κίνδυνος αναστολής των αγροτικών επιδοτήσεων. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ωστόσο, το προηγούμενο διάστημα αυτό άλλοτε το άφηνε ανοιχτό και άλλοτε διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος.

Για ολόκληρο το άρθρο της Βασιλικής Σιούτη  ΕΔΩ / lifo.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2025 18:57

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση