Δευτέρα, 15 Ιανουαρίου 2024 18:53

WWF: Μαζί παλεύουμε για τα περιβαλλοντικά μας δικαιώματα- προτάσεις

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

wwf11Αγαπητή φίλη / Αγαπητέ φίλε,

 Μετά από 3 μήνες δημόσιας διαβούλευσης, συνδιαμορφώσαμε μαζί με πολίτες και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, μία νέα πρόταση νόμου για τα περιβαλλοντικά μας δικαιώματα.

 Ευχαριστούμε πολύ όσους από εσάς συνεισφέρατε στη βελτίωση και τον εμπλουτισμό του κειμένου, για ένα θέμα, που αν και απαιτητικό, είναι μεγάλης προτεραιότητας Η ολοκληρωμένη πρόταση νόμου εστάλη στην πολιτική ηγεσία, με βασικό αίτημα να ενισχυθεί ο ρόλος των πολιτών στη διαμόρφωση κρίσιμων περιβαλλοντικών αποφάσεων.

Με δεδομένες τις ολοένα και εντεινόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, μια μεγάλη πρόκληση είναι το πώς η μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη κοινωνία θα γίνει με δίκαιο τρόπο, συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή όλους τους πολίτες, δίχως αποκλεισμούς, και λαμβάνοντας υπόψη τις επιμέρους ανάγκες τους. Για να ακουστούν οι φωνές τους, προϋπόθεση αποτελεί η ενεργός συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για το περιβάλλον.  

 Με στόχο την ενίσχυση και επέκταση της νομοθεσίας που ισχύει σήμερα, στην πρόταση νόμου εισάγονται νέες διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης και συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον, όπως:

  • Δημιουργία ενός ενιαίου δικτυακού τόπου όπου θα διεκπεραιώνονται όλες οι διαδικασίες συμμετοχής του κοινού, συμπεριλαμβανομένων και των αιτήσεων για περιβαλλοντικό έλεγχο. 
  • Έγκαιρη γνωστοποίηση επικείμενων διαβουλεύσεων, επέκταση των δημόσιων διαβουλεύσεων σε νέες πράξεις (π.χ. πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τροπολογίες, προτάσεις νόμων και προτάσεις αναθεώρησης του Συντάγματος κ.λπ.), και πρόβλεψη συμμετοχής του κοινού μέσω διερευνητικής διαβούλευσης.
  • Ισχυροποίηση του ρόλου των τοπικών κοινωνιών με δεσμευτικά τοπικά δημοψηφίσματα.

Στα επόμενά μας βήματα είναι, να στηριχθεί η νομοθετική πρόταση από επιπλέον οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, ενώ θα την προωθήσουμε και στη νομοθετική και την εκτελεστική εξουσία. Επιπλέον, θα διεξάγουμε διαδικτυακά εργαστήρια για περιβαλλοντικές ομάδες και ενεργούς πολίτες, με σκοπό την περαιτέρω εμβάθυνση σε τρέχουσες διαδικασίες δημόσιων διαβουλεύσεων, και θα αναπτύξουμε ένα διαδικτυακό εργαλείο για διάδραση, ανταλλαγή εμπειριών και δικτύωση των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών που ασχολούνται με τα περιβαλλοντικά θέματα.


Εάν θες να μάθεις περισσότερα για τα περιβαλλοντικά σου δικαιώματα και τους τρόπους που μπορείς να συμμετέχεις σε δημόσιες διαβουλεύσεις, παρακολούθησε το ακόλουθο βίντεο που σχεδιάσαμε για σένα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2024 10:14

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση