Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2022 17:02

Podcast: Βούρλα, το γκέτο σεξεργασίας του Πειραιά στη Δραπετσώνα

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

vurla1Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει επί 40 ' με τον Κώστα Βλησίδη για «Το φρικτόν τέμενος της αμαρτίας», το βιβλίο που υπογράφει μαζί με τον Σπύρο Παπαϊωάννου.

Λειτούργησε για περισσότερο από 60 χρόνια στη Δραπετσώνα, ως γκέτο σεξεργασίας. Σε μια έκταση 7,5 στρεμμάτων, σε κτίρια που θύμιζαν άσυλο, οι εργατικές πολυκατοικίες, το γκέτο των Βούρλων στέγασε τις σεξεργάτριες του Πειραιά με στόχο τον υγειονομικό, αστυνομικό και κοινωνικό έλεγχό τους. 

Οι συγγραφείς Σπύρος Παπαϊωάννου και Κώστας Βλησίδης παρουσιάζουν, μετά από πολυετή έρευνα, την ιστορία του γκέτο των Βούρλων στο βιβλίο τους «Το φρικτόν τέμενος της αμαρτίας», που εκδόθηκε από το Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων.

Δύο τόμοι, 360 σελίδες, με σπάνιο υλικό, ανάμεσα στο οποίο και οι αποκαλυπτικές φωτογραφίας που τράβηξαν οι απεσταλμένοι της Κοινωνίας των Εθνών.

Ο πρώτος τόμος τεκμηριώνει την ιστορία των Βούρλων μέσα από τις πηγές. Ο δεύτερος παρουσιάζει την ανθρωπογεωγραφία των Βούρλων, τον χώρο και τους ανθρώπους. Η έκδοση αποτελεί πλέον σημαντικό κεφάλαιο της τοπικής ιστορίας, της ιστορίας της σεξουαλικότητας, της ιστορίας του περιθωρίου, της ιστορίας των φύλων.

Πατώντας  ΕΔΩ θα εμφανιστεί η σελίδα με το podcast.

Διαβάστηκε 331 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2022 12:27

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση