Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 19:02

Διαχείριση Αστικών Στερεών Αποβλήτων : Ελπίδα, με τη δημιουργία τοπικών εταιρειών.

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το άρθρο που ακολουθεί το έγραψε ο Βασίλης Γιόκαρης και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Οικοτριβές". Έχει ως θέμα του την παρουσιάση των λόγων για τους οποίους αξίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ή Συναιτεριστικές εταιρίες, να κινηθούν προς την κατεύθυνση της αποκαλούμενης διαλογής στην πηγή για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

 

Όπως και άλλες φορές έχουμε αναφέρει, αξίζει και για λόγους οικολογικούς και για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους κοινωνικούς. Επίσης περιγράφει ο αρθρογράφος, τις διαδικασίες και τους τρόπους για να δημιουργηθεί μία τοπική εταιρεία η οποία θα προωθεί αυτό το μοντέλο για την διαχείριση των σκουπιδιών.

Τον τρόπο αυτόν - σε άλλες φυσικά κλίμακες - τον έχουν επιλέξει οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε που τον επεξεργάζονται χρόνια τώρα και τον τελειοποιούν. Είναι ένας τρόπος, που ένα από τα βασικά κλειδιά του είναι η ενεργός συμμετοχή των κατοίκων. Ας ελπίσουμε πως οι διάσπαρτοι αγώνες που γίνονται σε όλην την Ελλάδα εναντίον της ανάθεσης της επεξεργασίες των σκουπιδιών στους εθνικούς μας εργολάβους που συνεργάζονται με ξένες εταιρίες, θα καταφέρουν να γίνει και στην χώρα μας το αυτονόητο. Αυτό που μπορεί να γίνει από τους δήμους ή από εταιρείες ανεξάρτητα από τις τριτοκοσμικές επιλογές που προωθεί στην Αττική ο περιφερειάρχης Σγουρός. Εμείς, ως ιστοσελίδα, και στο μέτρο των δυνάμεών μας, προβάλλουμε πάντα τέτοιες απόψεις, που στην εποχή μας τις θεωρούμε ως μία από τις καλύτερες λύσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων.

 

Και επειδή πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές, ελπίζουμε πως το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών θα απασχολήσει σοβαρά όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Ιδιαίτερα αυτές που διατείνονται πως αγωνίζονται για το συμφέρον των δημοτών και που δηλώνουν πως θα εργαστούν για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

 

Το ενδιαφέρον άρθρο που ακολουθεί, μπορείτε να το διαβάσετε και πατώντας   εδώ

Όπως σε όλη τη Ελλάδα έτσι και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, Κυβέρνηση και Περιφέρεια, προωθούν τα σχέδιά τους ώστε να αναθέσουν μέσω ΣΔΙΤ τη διαχείριση των σκουπιδιών σε ιδιώτες, με την κατασκευή φαραωνικών έργων με πανάκριβο από κάθε πλευρά κόστος.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, εντός του καλοκαιριού αναμένεται η ανάδειξη του αναδόχου του Έργου με την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.

Από το σημείο αυτό όμως και μέχρι την κατασκευή του έργου και την έναρξη λειτουργίας του ΄΄ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων΄΄ θα παρέλθουν τρία τουλάχιστον χρόνια, ήτοι ούτε το 2016 δεν θα είναι έτοιμο το εν λόγω έργο.

Από την πλευρά τους, οι Δήμοι Πελοποννήσου διατυπώνουν από τις αρχές του 2012 όλο και εντονότερα προς το ΥΠΕΚΑ το αίτημα, να αναλάβουν έως τότε αυτοί να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν υποδομές προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων. Και το αίτημά τους αυτό εμπεριέχει και την πλευρά της χρηματοδότησης των εν λόγω υποδομών από κρατικούς ή και κοινοτικούς πόρους. Πιες είναι αυτές οι υποδομές ΄΄προσωρινής διαχείρισης΄΄ ή ΄΄μεταβατικού σταδίου΄΄  ή ΄΄ενδιάμεσης λύσης΄΄; α) Μονάδα Κομποστοποίησης για ένα μικρό μέρος προδιαλεγμένων οργανικών αστικών αποβλήτων, β) Μονάδα Μηχανικής Διαλογής όπου : 1)Θα οδηγείται ο κύριος όγκος των σύμμεικτων στερών αποβλήτων, ώστε μετά από τη διαλογή το οργανικό κλάσμα, όχι καλής ποιότητας, να οδηγείται στην Μονάδα Κομποστοποίησης, όπου θα παράγεται Κομπόστ αντίστοιχα όχι καλής ποιότητας, 2)Τα ανακυκλώσιμα που ενυπάρχουν στα σύμμεικτα θα διαλέγονται/θα διαχωρίζονται (;), ενώ 3)Το υπόλειμμα θα οδηγείται στην τρίτη  υποδομή, στον γ) Δεματοποιητή, όπου θα μπαλάρεται και θα εναποτίθεται αναμένοντας την μέσω ΣΔΙΤ ολοκληρωμένη Μονάδα για την τελική διαχείρισή του. Πρόκειται για μία λύση επίσης εξαιρετικά προβληματική.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, τα σκουπίδια εξακολουθούν να μεταφέρονται ΄΄προσωρινά και μέχρι νεωτέρας΄΄ από το ένα μέρος στο άλλο, με νόμιμο ή παράνομο τρόπο και με πανάκριβο τίμημα.

Σε αυτό το κλίμα, όπου Κράτος και Δήμοι εξακολουθούν να πηγαίνουν από προσωρινή λύση σε προσωρινή λύση, κοινωνικές δυνάμεις αφυπνίζονται και αναλαμβάνουν τοπικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες κοινωνικής βάσης για το ΄΄κόψιμο του γόρδιου δεσμού΄΄ των σκουπιδιών με τη μόνη από κάθε πλευρά (οικονομική, κοινωνική, οικολογική, πολιτιστική) ενδεδειγμένη μέθοδο,  την ΄΄Διαλογή στην Πηγή΄΄, ήτοι την :

 

Πρόληψη δημιουργίας – Διαλογή στην Πηγή – Ανακύκλωση/Κομποστοποίηση/

Παραγωγή Βιοαερίου – Ενεργειακή Αξιοποίηση –

Υγειονομική Ταφή Υπολειμμάτων

Στη Λακωνία, η "Λακωνική Βιοενεργειακή ΑΕ" ιδρύθηκε το 2011 από 30 Λάκωνες και έκλεισε ήδη πάνω από ένα χρόνο οικονομικών δραστηριοτήτων παραλαμβάνοντας, σε δικό της χώρο με δικές της υποδομές, ξεχωριστά καθαρά υλικά συσκευασιών (Χαρτί, Γυαλί, Πλαστικό, Μέταλλο καθώς επίσης και Τηγανέλαια). Καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των δημοτών αλλά και επιχειρηματιών που μεταφέρουν τα εν λόγω υλικά/υποπροϊόντα τους στην Αποθήκη της "Λακωνικής Βιονεργειακής ΑΕ". Το προσωπικό της εταιρείας δέχεται, ελέγχει, ζυγίζει, "εξευγενίζει" και μπαλάρει τα υλικά, ενώ οι δημότες έχουν να λαμβάνουν ανταποδοτικά οικονομικά κίνητρα για τη συμμετοχή τους. Τα πρεσσαρισμένα υλικά οδηγούνται ακολούθως από την εταιρεία στο εμπόριο. Στο μεταξύ, η "Λακωνική Βιοενεργειακή ΑΕ" προχώρησε στο επόμενο στάδιο δραστηριοτήτων της αγοράζοντας και θέτοντας σε κυκλοφορία 2 αυτοκίνητα, με τα οποία παραλαμβάνει πλέον η ίδια ανακυκλώσιμα υλικά από ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς.

Με το ζωντανό παράδειγμα της "Λακωνικής Βιοενεργειακής ΑΕ" 'να τρέχει δίπλα τους', 40 Αρκάδες ίδρυσαν προ τριμήνου την "Αρκαδική Εναλλακτική ΑΕ", με σκοπό την λύση του προβλήματος των απορριμμάτων στην Τρίπολη και στην Αρκαδία, με τη συμμετοχή ή δυνατόν όλων των αρκάδων πολιτών σταδιακά, είτε ως συνδρομητών είτε/και ως προνομιούχων μετόχων της <<Αρκαδικής Εναλλακτικής ΑΕ>>. Πρόκειται για μία εταιρεία πολυμετοχικής κοινωνικής βάσης, με στόχο την ανάπτυξη οικονομικών δραστηριοτήτων στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων με τα αναφερθέντα παραπάνω χαρακτηριστικά ως προς τη μέθοδο. Ήδη, η "Αρκαδική Εναλλακτική ΑΕ" έχει αναλάβει έργο με τη δημιουργία των πρώτων βασικών υποδομών και με διαρκώς διευρυνόμενο το ενδιαφέρον δημοτών, εμποροβιοτεχνών και φορέων της Τρίπολης να συμμετέχουν προσκομίζοντας ή διαθέτοντας τα υλικά/υποπροϊόντα τους. Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι συμπολίτες μπορούν να γίνονται κοινωνοί του εταιρικού έργου, ενώ ταυτόχρονα τα πολλαπλά οφέλη (οικονομικά, κοινωνικά, οικολογικά) θα διαχέονται σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία.

 Γίνεται κατανοητό επομένως, ότι στα θεμελιώδη στοιχεία για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος ανήκει και η διαρκής και συστηματική ενημέρωση-πληροφόρηση-ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των δημοτών/πολιτών.

 Παρόμοιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες τοπικής κοινωνικής βάσης έχουν ξεκινήσει επίσης στη Μύκονο και στην Τήνο, για την επίλυση του ίδιου προβλήματος. Αισιοδοξούμε ότι σύντομα θα γεννηθούν και άλλες σε διάφορα μέρη της χώρας. Με φόντο την ολόπλευρη – και όχι μόνον την σχετιζόμενη με τα σκουπίδια – κρίση, ο τόπος μας το έχει τόσο πολύ ανάγκη. 

Βασίλης Γιόκαρης

(Διευθύνων Σύμβουλος της <<Αρκαδικής Εναλλακτικής ΑΕ>>)

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013 18:14

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση