Δευτέρα, 18 Απριλίου 2022 21:08

Η NASA τηλεμετέφερε ολόγραμμα επιστήμονα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

nasa 1Ο χειρουργός Δρ. Γιόσεφ Σμιντ παρουσιάστηκε περιχαρής εντός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού πίσω στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, χωρίς ωστόσο να φορά την ειδική στολή των αστροναυτών. Κατά την «παραμονή» του εκεί, ο ίδιος δεν έκανε και πολλά… πέρα από το να κουνήσει τα χέρια και να ανταλλάξει μερικές κουβέντες με τους λοιπούς παρευρισκόμενους.

 Κι όμως, αυτά τα «λίγα» θεωρούνται, πια, ιστορικά, καθώς ο Δρ. Γιόσεφ Σμιντ δεν βρισκόταν εκείνη την στιγμή στην πραγματικότητα εντός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ούτε σε κάποια οθόνη, αλλά πίσω στη Γη.

Ο ίδιος παρουσιάστηκε στο διάστημα ως ολόγραμμα αλλά σε πραγματικό χρόνο, με τους επιστήμονες να χρησιμοποιούν τον όρο «holoportation» που αποτελεί έναν συνδυασμό των λέξεων «ολόγραμμα» (hologram) και «τηλεμεταφορά» (teleportation) και θα μπορούσε, ενδεχομένως, στα ελληνικά να μεταφραστεί ως «ολομεταφορά». 

 Αν και… οριακά απίστευτη, η εν λόγω τεχνολογία δεν είναι και πάρα πολύ νέα, όπως σημειώνει σε άρθρο του ο ιστοχώρος C/NET. Αντιθέτως, ξεκίνησε να δοκιμάζεται προ ετών από τη Microsoft με το βλέμμα τότε στραμμένο κυρίως στους κλάδους της διαφήμισης, της εκπαίδευσης και της υγείας.

Ωστόσο, πλέον η NASA κατάφερε κάτι εντυπωσιακό: να τηλεμεταφέρει για πρώτη φορά ένα ολόγραμμα σε πραγματικό χρόνο όχι σε κάποιο άλλο σημείο της γης αλλά στο διάστημα (ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ταξιδεύει με 17.500 μίλια την ώρα σε τροχιά 250 μίλια πάνω από τη γη). Και όχι μόνο ένα ολόγραμμα αλλά πολλά, καθώς ο Δρ. Σμιντ «είχε δίπλα του» στον Διαστημικό Σταθμό και άλλα άτομα που παρουσιάστηκαν να «δίνουν τα χέρια» σαν να είναι εκεί χωρίς όμως να είναι, ανάμεσα σε αυτά και τον Fernando De La Pena Llaca, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας AEXA Aerospace, που έβαλε το χέρι της ώστε να επιτύχει αυτό το πείραμα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 03:27

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση