Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 19:31

Φωτιές: «Ντόμινο» μετά την αναφορά του περιφερειάρχη Σπανού ότι δέχτηκαν «εντολή μη κατάσβεσης» στην Εύβοια

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

fanis-spanos

Σ.Δ .Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πολλαπλά ταυτόχρονα μέτωπα του Αυγούστου ήταν ένα ακραίο σενάριο και ενδεχομένως μη αναμενόμενο. Κάθε κυβέρνηση όμως, οφείλει να είναι έτοιμη και για τα πιο ακραία σενάρια, σε μία εποχή μάλιστα που όλα δείχνουν ότι η κλιματική κρίση τα γεννά αφειδώς. Και η σημερινή κυβέρνηση δυστυχώς δεν ήταν έτοιμη ούτε σε επίπεδο πρόληψης ούτε σε επίπεδο παρέμβασης.

Δύο στοιχεία που φαίνεται αυτό είναι ότι όταν ξεκίνησε η αντιπυρική  περίοδος ξεκίνησε με 4 χιλ. κενά πυροσβεστών και ότι από τα 18 εκ. που ζήτησαν τα δασαρχεία για έργα αντιπυρικής θωράκισης η κυβέρνηση διέθεσε τελικά 1,7 εκ. ευρώ για όλη την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα όταν καίγονται ταυτόχρονα η Βαρυπόμπη, που σημαίνει όρια Αθήνας, η Ολυμπία, γνωστή από την παγκοσμίως γνωστή αρχαία Ολυμπία και η Β.Εύβοια και δεν μπορείς να βρεις τα αναγκαία μέσα και για τις τρεις, η εξουσιαστική λογική επιλογή φαίνεται να  είναι η κατάσβεση των δύο πρώτων πυρκαγιών. 

 Αντιδράσεις έχει προκαλέσει, τόσο στο πολιτικό προσκήνιο όσο και στα social media, η αναφορά του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανούεκλεγμένος με την ΝΔ, περί «εντολή μη κατάσβεσης», της φωτιάς στην Εύβοια

Ο κ. Σπανός είπε αυτή τη φράση στην αρχική τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της κατεπείγουσας συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, την Τρίτη. Στο τέλος της συνεδρίασης, επιχείρησε να ανασκευάσει τη δήλωσή του. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, χαρακτήρισε «πολύ βαριά» την καταγγελία του Φάνη Σπανού και κάλεσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να απαντήσει, επισημαίνοντας ότι «η ευθύνη για την καταστροφή είναι δική του».  

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε ότι ο κ. Σπανός έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια «απέναντι στις θεωρίες συνωμοσίας που υπονοεί ο ΣΥΡΙΖΑ». 

Τι είπε ο Φάνης Σπανός στη συνεδρίαση 

Ο Φάνης Σπανός είπε την επίμαχη φράση, περί «εντολής μη κατάσβεσης» στην πυρκαγιά στην Εύβοια, κατά τη διάρκεια της χθεσινής κατεπείγουσας συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας. 

«Όσοι ζήσαμε αυτή την καταστροφή από κοντά- και ήμουν ένας από αυτούς για 6 μερόνυχτα τουλάχιστον- είδαμε πράγματα. Είδαμε πράγματα τα οποία πρέπει να ειπωθούν και να απαντηθούν», είπε ο περιφερειάρχης. 

«Κληθήκαμε να σβήσουμε μια φωτιά μόνοι μας. Χωρίς αεροπλάνα, χωρίς ελικόπτερα, χωρίς επίγεια πυροσβεστικά μέσα. Με πάρα πολλές περιπτώσεις που μαρτυρούν αμέτρητοι συμπολίτες μας ότι τα λιγοστά επίγεια μέσα είχαν εντολή μη κατάσβεσης. Σε πείσμα αυτών των εντολών πολλοί ηρωικοί πυροσβέστες δούλεψαν, αλλά ήταν δική τους πρωτοβουλία», συνέχισε. 

«Γιατί; Μπορούν να ειπωθούν πολλά και με διαφορετικές διατυπώσεις. Ό,τι υπήρχε η Αττική και η Ολυμπία. Ναι, αλλά υπήρχε και η Εύβοια. Και τουλάχιστον η στοιχειώδης ευθύνη είναι όταν δίνεις προτεραιότητες, να κοιτάζεις στα μάτια εκείνους που δεν έδωσες προτεραιότητες γιατί υποτίμησες το φαινόμενο. Και εδώ είμαστε ξεκάθαρα όλοι θύματα αυτής της πραγματικότητας», δήλωσε ακόμη ο κ. Σπανός.  

«Η Πολιτική Προστασία έπραξε ως έπραξε, φέρει ευθύνες και αυτές οι ευθύνες πρέπει να αναζητηθούν», τόνισε ακόμη. 

Δείτε το απόσπασμα από το 25.30 του βίντεο

 

Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο Φάνης Σπανός επιχείρησε να ανασκευάσει τα όσα είχε πει στην αρχική τοποθέτησή του (στο 5.36.50 του βίντεο). 

«Επειδή έχω μάθε να λέω την αλήθεια και επειδή το τελευταίο που έχει ανάγκη ο τόπος αυτή τη στιγμή είναι κομματικά ή οποιαδήποτε άλλα παιχνίδια να στρεβλώνουν φράσεις μου, θέλω να το ξεκαθαρίσω. Σε σχέση με το ζήτημα που αναφέρθηκε νωρίτερα, σχετικά με την κατάσβεση. Αναφέρθηκα με ειλικρίνεια στις συζητήσεις κάποιων κατοίκων. Και αυτές οι συζητήσεις προφανώς συνδέονται με την κατάσταση. Συνδέονται με κινδύνους για τους πυροσβέστες, με αυτούς τους ανθρώπους που όπως είπα με τον ένα και τον άλλο τρόπο κατέβαλαν προσπάθειες με κίνδυνο και της ζωής τους και το είδαμε όλοι. Εμείς οι ίδιοι, επειδή ήμασταν εκεί, μιλήσαμε και για τα λάθη και τις ολιγωρίες που έγιναν», είπε αρχικά. 

«Όμως, για να κλείσω το θέμα και για να έχουμε ένα μέτρο λογικής, δεν περίμενα ποτέ ότι θα χρειαστεί να το πω, αλλά είναι απολύτως αυτονόητο, ότι καμία πυροσβεστική ή πολιτική ηγεσία στον κόσμο δεν υπάρχει οποιαδήποτε πιθανότητα να έχει λόγο ή επιθυμία ή έστω και βούληση να επεκτείνεται οποιαδήποτε πυρκαγιά», πρόσθεσε και συμπλήρωσε «Τα ζητήματα θα διερευνηθούν και οφείλουν να διερευνηθούν». 

«Να απαντήσει ο Μητσοτάκης, δική του η ευθύνη για την καταστροφή» 

Η φράση του Φάνη Σπανού προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει απαντήσεις. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νάσος Ηλιόπουλος, χαρακτήρισε «πολύ βαριά» την καταγγελία του περιφερειάρχη σχετικά «με τις πολιτικές εντολές που υπήρχαν στην Πυροσβεστική». 

«Αυτός που πρέπει να απαντήσει είναι ο κ. Μητσοτάκης. Η ευθύνη για την καταστροφή είναι δική του. Με περισσότερα από 1,2 εκατ. στρέμματα καμένης γης (αύξηση 450%) ζήσαμε την κατάρρευση του επιτελικού του κράτους. Καμία αλλαγή σε πρόσωπα δεν μπορεί να τον απαλλάξει από τις εγκληματικές του ευθύνες», τόνισε σε ανάρτησή του. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 04:43

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση