Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 15:50

Δελτίο Τύπου: Κερατσίνι - Δραπετσώνα, η πόλη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dimker51Χρόνια σε αυτές τις γειτονιές κατοικούσαν άνθρωποι που δουλεύοντας σκληρά κατάφερναν να ζουν με αξιοπρέπεια τις οικογένειες τους.

 Από το 2010 η οικονομική κρίση (που γρήγορα μετατράπηκε σε ανθρωπιστική) και έπληξε την ελληνική κοινωνία, οδήγησε μεγάλα τμήματα της σε ακραία φτώχεια με συνέπειες καταστροφικές για πολλούς συνανθρώπους μας.

 Η πόλη όμως στάθηκε όρθια και κατάφερε να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό τις συνέπειες αυτής της κατάστασης.

Απέδειξε ότι οι άνθρωποι μας παρά τα χτυπήματα που δέχονται από άδικες πολιτικές μένουν όρθιοι και επιδεικνύοντας ζηλευτή αλληλεγγύη βοηθούν από το υστέρημα τους και εκείνους που έχουν γονατίσει. 

Η πόλη μας έμεινε όρθια γιατί εκατοντάδες συμπολίτες μας με αλληλεγγύη στήριξαν όσους και όσες είχαν περισσότερη ανάγκη.

Η πόλη μας έμεινε όρθια γιατί τα σχολεία της άνοιξαν την αγκαλιά τους και βοήθησαν με τη συνεργασία γονιών και εκπαιδευτικών εκατοντάδες οικογένειες να καλύψουν βασικές τους ανάγκες.

Η πόλη μας έμεινε όρθια γιατί οι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι επέλεξαν κι αυτοί με τη σειρά τους όχι να σφυρίξουν  αδιάφορα σε αυτό που εκτυλίσσεται γύρω τους, αλλά να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ωθούνταν στο περιθώριο.

Η πόλη μας έμεινε όρθια γιατί οι εκκλησίες αποφάσισαν να στηρίξουν και κείνες εκατοντάδες οικογένειες της πόλης που δυσκολεύονταν να επιβιώσουν.

Η πόλη μας έμεινε όρθια γιατί ο Δήμος φρόντισε να χτίσει με την πολύτιμη βοήθεια των εργαζομένων του, ένα δίχτυ προστασίας για τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες της πόλης.  

 Οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, σηκώνοντας ένα μεγάλο βάρος, στάθηκαν πάντα στο μέτρο των δυνατοτήτων τους στο πλευρό των συνδημοτών μας όχι μόνο για την ενημέρωση τους αλλά και για την ουσιαστική στήριξη τους.

Τα κέντρα κοινότητας με τους κοινωνικούς λειτουργούς επικοινωνούν και ενημερώνουν εκατοντάδες δημότες, οι δομές βασικών αγαθών με το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό μαγειρείο και το κοινωνικό φαρμακείο εξυπηρετούν πάνω από 1000 νοικοκυριά στο δήμο μας. Το κέντρο κοινότητας για τους Ρομά, το κέντρο συμβουλευτικής γυναικών, το πρόγραμμα λογοθεραπείας, η ψυχολογική υποστήριξη των δημοτών μας που χρειάζονται βοήθεια, είναι ακόμη δράσεις που εξελίσσονται σε σταθερή βάση. Η ενημέρωση για επιδόματα, η υποστήριξη και οργάνωση του προγράμματος ΤΕΒΑ από την περιφέρεια για τη διανομή στους συμπολίτες μας, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» βοηθά εκατοντάδες συνδημότες μας.

Σήμερα με τα καινούργια προβλήματα που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας, με ακόμη περισσότερους συνανθρώπους μας να έχουν χάσει τη δουλειά τους και να δυσκολεύονται να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες, αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι η αλληλεγγύη και πολύ περισσότερο η «φιλανθρωπία» δεν αρκούν για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της πόλης.

Οι αιτίες που δημιουργούν την ανάγκη οι πολίτες, οι σύλλογοι, οι εκκλησίες, ο Δήμος να στηρίξουν τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται παραμένουν εδώ και δημιουργούν καινούργια θύματα.

Ευθύνη της κυβέρνησης είναι καταρχάς να υλοποιήσει πολιτικές που δεν θα οδηγούν στη φτωχοποίηση τμημάτων της κοινωνίας. 

Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να λάβει μέτρα ελάφρυνσης των λαϊκών οικογενειών.

Ευθύνη της κυβέρνησης  είναι να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης ώστε να μην βάλουν λουκέτο.

Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ανεργίας ώστε οι άνθρωποι της πόλης μας να μην χρειάζονται στήριξη αλλά να κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλά, δουλεύοντας να ζουν τις οικογένειες τους με αξιοπρέπεια.  

Τις τελευταίες μέρες έχει εξελιχθεί μια επικοινωνιακή καταιγίδα με αφορμή την αξιέπαινη προσπάθεια ενός συμπολίτη μας που μέσα στην πανδημία αποφάσισε να κάνει αυτό που έκανε πάντα. Να βοηθά με όλες του τις δυνάμεις και να σιτίζει πολλές οικογένειες που δυσκολεύονται.

 O Πρωθυπουργός της χώρας επέλεξε να τιμήσει και να αναδείξει αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε να πιστεύουμε, αν και η πραγματικότητα φαίνεται να μας διαψεύδει,  ότι με αυτή του την επίσκεψη τιμά τους εκατοντάδες συμπολίτες μας που έχουν βάλει πλάτη για να μείνει όρθια η κοινωνία και δεν επιδιώκει να χτίσει ένα φιλολαϊκό προφίλ αξιοποιώντας τέτοιες αξιέπαινες ιδιωτικές προσπάθειες, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα στην κοινωνία ότι  λύση για την αντιμετώπιση της φτώχειας θα έρθει μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία.   

Αυτό που μας τρομάζει είναι η ψευδαίσθηση που δημιουργείται ότι τα προβλήματα της κοινωνίας αντιμετωπίζονται με τέτοιου είδους επισκέψεις ή πολύ περισσότερο ότι τα προβλήματα της κοινωνίας επιλύονται με τέτοιου είδους -σημαντικές κατά τα άλλα- ατομικές προσπάθειες συνανθρώπων μας.

Ευθύνη του Πρωθυπουργού και της Πολιτείας είναι να στηρίζει τις δημόσιες κοινωνικές δομές, να μιλήσει μαζί τους, να αφουγκραστεί την αγωνία τους και να τους δώσει τη δυνατότητα να υποστηρίξουν πιο αποφασιστικά και πολύπλευρα τους δημότες μας που βρίσκονται σε ανάγκη.  

Σε κάθε περίπτωση, οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, οι συνδημότες μας, οι εκκλησίες, οι σύλλογοι, θα αποδείξουν ότι και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, οι φτωχογειτονιές μας θα συνεχίσουν να είναι παράδειγμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 16:00

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση