Φώτης  Νυχτολέας

Φώτης Νυχτολέας

kathimerini81

Τη στιγμή που οι immersive εμπειρίες κερδίζουν συνεχώς έδαφος στους πολιτιστικούς χώρους, μια εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη με ειδίκευση στις VR καλλιτεχνικές εμπειρίες ετοιμάζει βαλίτσες για το Φεστιβάλ των Καννών

Περίληψη AI. 

  • Τα αδέρφια Ηλίας και Βύρων Χρυσοβέργης ίδρυσαν στα τέλη του 2025 στη Θεσσαλονίκη τη νεοφυή εταιρεία Poetics, η οποία εξειδικεύεται σε εγκαταστάσεις εικονικής πραγματικότητας για πολιτιστικούς χώρους, μετατρέποντας καλλιτεχνικά θεάματα σε εμβυθιστικές εμπειρίες.

kathimerini79Άρης Αλεξανδρής. Αυτοί που υποτιμούν τις δημοσκοπήσεις, συνήθως το κάνουν όταν δεν ευνοούνται από τα ευρήματά τους*. Οταν τα ευρήματα τους κολακεύουν, τις επικαλούνται με καμάρι ή τις αποδέχονται με σιωπηλή ικανοποίηση.

Οπως και να ’χει, οι δημοσκοπήσεις δεν προσφέρονται ούτε για κλάματα ούτε για πανηγυρισμούς. Είναι ασκήσεις ψυχραιμίας. Ενθαρρύνουν, δε, και σκέψεις που υπερβαίνουν το άμεσο αποτέλεσμα της έρευνας:

Τι σημαίνει η τρίτη θέση της Καρυστιανού* στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Interview, για παράδειγμα; Οτι ο κόσμος δείχνει να εκτιμά μια αντισυστημική πρόταση, η οποία όμως δεν έχει μετουσιωθεί ακόμα σε πολιτικό σχηματισμό. Η δύναμη της νεόκοπης πολιτικού αποτυπώνεται, επομένως, εύγλωττα αλλά φαντασματικά: για να έχεις ουσιαστική ισχύ δεν αρκεί να έχεις φωνή· πρέπει να έχεις και σώμα.

sxedia5Εισερχόμαστε στην κοινότητα της οικειότητας, θωρούμε περήφανους χαρταετούς, βρίσκουμε τις νότες της σωτηρίας, φυλλομετρούμε τις σελίδες μιας τελετουργίας, εξασκούμαστε στον τρύγο του σωφρονισμού.
Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Μαΐου 2026 (τεύχος #144). Κυκλοφορεί από την Τετάρτη 29 Απριλίου στους δρόμους της πόλης

«Η κοινότητα της οικειότητας». Μία απλή συνομιλία με έναν άγνωστο γεννά πολύ σημαντικές χαλαρές συνδέσεις, μειώνει τη μοναξιά, το φόβο και το άγχος, ενώ μπορεί να θέσει σε λειτουργία ένα μηχανισμό ουσιαστικών αμοιβαίων εκμυστηρεύσεων. 

«Το να μιλήσουμε σε κάποιον ξένο στο δρόμο, στο καφέ ή στο σουπερμάρκετ ίσως να είναι μία από τις πιο ευγενικές και ανθρώπινες εμπειρίες που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε, αλλά και να βιώσουμε», επισημαίνει ο ψυχολόγος και συγγραφέας Δημήτρης Φλαμούρης.

Κυριακή, 26 Απριλίου 2026 19:38

Σπίτι είναι εκεί απ’ όπου ξεκινάμε

anagnostis14Αντώνης Βαδόλας. Αν σκεφτούμε την έννοια του «σπιτιού», μπορεί αυτή να συνδεθεί αρχικά με την εικόνα μιας κατοικίας: τοίχοι, παράθυρα, σκεπή και πόρτα, όπως θα τα απέδιδε ένα παιδί στο σχέδιό του. Το σπίτι όμως στα παιδικά σχέδια σπάνια στέκει μόνο του σαν κτίσμα.

Αντίθετα, πλαισιώνεται από τα πρόσωπα της οικογένειας. Πρόκειται, με αυτή την έννοια, για ένα συμβολικό σπίτι. Κατ’ αναλογία, στην καθημερινή εμπειρία η λέξη «σπίτι» δεν παραπέμπει πρωτίστως σε ένα οικοδόμημα, αλλά ανασύρει ένα πλέγμα εμπειριών, νοημάτων, συναισθημάτων και σχέσεων που εκτυλίσσονται σε οικείους χώρους Μέσα από αυτό το πλέγμα γεννιέται μια βαθιά αίσθηση του ανήκειν, μια εμπειρία ριζώματος στον κόσμο που συνδέεται με την προσωπική ιστορία του καθενός.

mathesisΦίλες και φίλοι,

Με μεγάλη μας χαρά σας παρουσιάζουμε το πρώτο podcast του Mathesis Ιστορία αν δεν σας άρεσε στο σχολείο: 

Μια σειρά από μικρές και μεγάλες ιστορίες από την Ιστορία για όσους αναζητούσαν τη γνώση αλλά δεν άντεχαν την αποστήθιση!

Το podcast μας προσφέρεται ελεύθερα στα κανάλια του Mathesis στο Spotify και το ΥοuTube!

Στα πρώτα επεισόδια της νέας μας σειράς οι διδάσκοντες του Mathesis μας μιλάνε μεταξύ άλλων για τη μαγεία και τα ξόρκια στην αρχαία Ελλάδα, για την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους, για τον Αριστοφάνη και την Παλαιά Κωμωδία και για τη μοιχεία και τις απιστίες στον αρχαιοελληνικό κόσμο!

iefimerida2Κώστας Τσαχάκης: Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΦΙΜ (Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών) , η χώρα κατέλαβε το 2025 τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την αύξηση των ενοικίων, καταγράφοντας άνοδο 10,1%, πίσω μόνο από την Κροατία.

Με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Eurostat, στο σύνολο των 27 κρατών-μελών οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 5,5% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2025, ενώ τα ενοίκια ενισχύθηκαν κατά 3,2%. Ωστόσο, στην Ελλάδα οι αυξήσεις είναι σαφώς υψηλότερες.

googleΣωτήρης Χαραλαμπόυλος. Η Google αφιέρωσε το σημερινό Doodle της στην Παγκόσμια Ημέρα Κβαντικής (World Quantum Day), η οποία από το 2021 εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Απριλίου, τιμώντας τον επιστημονικό κλάδο που υπόσχεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν – μεταξύ άλλων – οι υπολογιστές, η ιατρική έρευνα και η τεχνολογία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Google, η ημερομηνία δεν είναι τυχαία, καθώς αντικατοπτρίζει τα πρώτα τρία ψηφία της σταθεράς του Planck (4,14 × 10⁻¹⁵ eV·s), μιας θεμελιώδους φυσικής σταθεράς που περιγράφει τη σχέση μεταξύ ενέργειας και συχνότητας στον κβαντικό κόσμο.

fab2
Ο τίτλος στα Περσικά ( Φαρσί) کارگردانان ایرانی، جعفر پناهی و اصغر فرحی، در دوران سخت، شایسته فیلم‌های عالی‌ای بودند که می‌سازند، نوشته ماریانا پیندا، از فیسبوک
Διαβάζεις για την στάση των Ιρανών καλλιτεχνών και συγκινείσαι, αναπόφευκτα όμως κάνεις την σύγκριση με τις δικές μας φωνές στα χρόνια των Μνημονίων, κάτι μανιφέστα διανοουμένων και καλλιτεχνών κι έρχεται πάλι εκείνος ο κόμπος στον λαιμό...
 
 ????Ο καταξιωμένος Ιρανός σκηνοθέτης Τζαφάρ Παναχί (στον οποίο απαγορεύτηκε να γυρίζει ταινίες για 20 χρόνια και έχει φυλακιστεί δυο φορές) γυρίζει στην πατρίδα του να βοηθήσει, γνωρίζοντας πως τον περιμένει πιθανή φυλάκιση, μετά από μήνες παρουσίας σε φεστιβάλ και κινηματογραφικές εκδηλώσεις σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη, όπου προώθησε τη βραβευμένη με Χρυσό Φοίνικα ταινία του «Ένα Απλό Ατύχημα»

protagon4Με αυξανόμενη ανησυχία για το μέλλον και φόβους για μια πιο βίαιη και άνιση παγκόσμια πραγματικότητα, οι πολίτες της Ισπανίας στρέφουν την προσοχή τους στον αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο θεωρούν μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη από άλλους διεθνείς ηγέτες 

Η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με τους Ισπανούς, σε σύγκριση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αυτό καταγράφει δημοσκόπηση στην οποία αποτυπώνεται κλίμα  έντονης ανησυχίας για τις διεθνείς εξελίξεις και το μέλλον της διεθνούς σταθερότητας.

nafteboriki0Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι έτοιμη να πετύχει το απόλυτο σκορ σε ένα από τα πιο απαιτητικά τεστ γνώσεων στον κόσμο, το «Humanity’s Last Exam (HLE)», εντός των επόμενων μηνών σύμφωνα με τους δημιουργούς του τεστ.

Το HLE δημιουργήθηκε από στελέχη τεχνολογίας για να αξιολογήσει το επίπεδο νοημοσύνης των συστημάτων τους και αποτελείται από 2,500 προσεκτικά επιλεγμένες ερωτήσεις, καλύπτοντας περίπου 100 θεματικές από την πυραυλική επιστήμη και τη μυθολογία έως τη φυσιολογία. Κάθε ερώτηση απαιτεί κατανόηση επιπέδου διδακτορικού (PhD) και ένα σκορ κοντά στο 100% θα χάριζε σε κάποιον τον τίτλο του «καθολικού ειδικού».

Σελίδα 1 από 72