Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 08:16

Banksy: Να μια ιδέα για το άδειο βάθρο του δουλεμπόρου Κόλστον στο Μπρίστολ

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

banksy1Εν μέσω μαζικών συγκεντρώσεων κατά της ρατσιστικής βίας σε όλο τον κόσμο, διαδηλωτές στο Μπρίστολ της Βρετανίας αποκαθήλωσαν την Κυριακή 7.6  το άγαλμα του δουλεμπόρου Έντουαρντ Κόλστον* και τώρα ο Banksy έχει μία ενδιαφέρουσα πρόταση για το άδειο βάθρο. Ο διάσημος καλλιτέχνης Banksy, μοιράστηκε σήμερα στο Instagram τις σκέψεις του, κάνοντας μία πρόταση για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το άδειο βάθρο του αγάλματος, ικανοποιώντας ακόμα και εκείνους που ήθελαν τον Κόλστον πίσω στη θέση του.  

 «Τι θα πρέπει να κάνουμε με τον άδειο πλίνθο στη μέση του Μπρίστολ;» αναρωτήθηκε πλάι σε ένα σκίτσο αποκαθήλωσης. «Ορίστε μία ιδέα που θα ικανοποιήσει τόσο εκείνους που τους λείπει το άγαλμα του Κόλστον, όσο και εκείνους στους οποίους δεν λείπει. Τον τραβάμε έξω από το νερό, τον βάζουμε πάλι πάνω στη βάση, δένουμε ένα καλώδιο γύρω από τον λαιμό του και παραγγέλνουμε μερικά μπρούτζινα αγάλματα διαδηλωτών σε πραγματικό μέγεθος που θα τον τραβούν προς κάτω. Όλοι θα είναι χαρούμενοι. Θα τιμηθεί μια σημαντική ημέρα.»  Ο Banksy προσέφερε μάλιστα κι ένα πρόχειρο σχέδιο της πρότασής του.     

*Το Μπρίστολ, λιμάνι στην νοτιοδυτική Αγγλία, έχει 1 εκ. περίπου κατοίκους, ακούστηκε αυτές τις μέρες εξ αιτίας της αποκαθήλωσης και της ρίψης στη θάλασσα από διαδηλωτές του Black Lives Matter του 5.5 μέτρων μπρούτζινου αγάλματος του Έντουαρντ Κόλστον ( 1636 - 1721). Το άγαλμα αυτό είχε ανεγερθεί ως αναγνώριση των όντως πολλών φιλανθρωπικών πράξεων του Κόλστρον που έδωσε πολλά χρήματα σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις και αυτό εξηγεί γιατί το όνομά του έχει δοθεί σε τόσα πολλά δημόσια κτίρια στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων εκπαιδευτικών και οικονομικών ιδρυμάτων όπως και σε μία κεντρική λεωφόρο της πόλης. 

Αρκετές φορές τον τελευταίο αιώνα είχαν μαζευτεί υπογραφές για την αποκαθήλωση αυτού του αγάλματος που βρίσκεται στην πόλη από το 1895. Το πιο πρόσφατο αίτημα το είχαν υπογράψει 10 χιλ. κάτοικοι του Μπρίστολ. Ο λόγος που πολλοί κάτοικοι κατά εποχές  έχουν ζητήσει την αποκαθήλωση αυτού του αγάλματος είναι πως τα πολλά χρήματα που δώρισε ο Κόλστον στην πόλη προέρχονταν από δουλεμπόριο, μιας και υπήρξε κύριος μέτοχος μια εταιρείας που πουλούσε αφρικανούς ως σκλάβους. Συνολικά 12 εκ. περίπου Αφρικανοί εκτιμάται ότι πουλήθηκαν από διάφορους δουλέμπορους στην Αμερική. Η Βρετανία κατάργησε επίσημα το εμπόριο σκλάβων το 1807 με νόμο του Κοινοβουλίου, αλλά η ίδια η δουλεία απαγορεύτηκε επίσημα στα βρετανικά εδάφη μόλις το 1834.

Η εταιρεία αυτή ήταν η Royal African Company. που υπήρξε η μοναδική επίσημη εταιρεία εμπορίας σκλάβων στην Αγγλίας εκείνη την εποχή. Η εταιρεία μετέφερε Αφρικανούς στην άλλη μεριά του Ατλαντικού Ωκεανού, κυρίως για να εργαστούν ως σκλάβοι στις φυτείες ζάχαρης στην Καραϊβική και να καλλιεργήσει τα χωράφια καπνού που αναπτύσσονται στη νέα αποικία της Βιρτζίνια της Βόρειας Αμερικής. Μέχρι το 1689, η εταιρεία είχε μεταφέρει περίπου 100.000 Αφρικανούς σκλάβους στην Αμερική με αλυσίδα που έφερε την επωνυμία RAC, τα αρχικά της εταιρείας. Οι ανθυγιεινές και άθλιες συνθήκες μεταφοράς τους οδηγούσαν πολλούς στο θάνατο και τα πτώματά τους πετάγονταν στη θάλασσα.

bristolΤην Κυριακή 7.6 κατά τη διάρκεια μια πορείας κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας διαδηλωτές έριξαν το άγαλμα του διαβόητου στην εποχή του δουλέμπορου Κόλστον. Στη συνέχεια το σκέπασαν με ένα μαύρο περίβλημα και σέρνοντάς το στους δρόμους του Μπρίστολ το έριξαν στη θάλασσα δίπλα στη γέφυρα Περό, η οποία ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Περό Τζόουνς, ενός ανθρώπου που υπήρξε σκλάβος από τα δώδεκά του και που όταν απελευθερώθηκε πήγε να ζήσει στο Μπρίστολ.  

«Είναι αυτό που του άξιζε. Περιμένω όλη μου τη ζωή γι' αυτή τη στιγμή. Είναι ένα καταπληκτικό συναίσθημα, μοιάζει με το τέλος ενός κεφαλαίου. Είναι αυτό που όλοι χρειαζόμασταν» είπαν κάποιοι από τους διαδηλωτές στη HuffPost UK για το γκρέμισμα αυτού του αγάλαμτος.

Ο επιθεωρητής της Avon και της Somerset Andy Bennett ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τον εντοπισμό μιας μικρής ομάδας ανθρώπων «που σαφώς διέπραξαν εγκληματική πράξη προκαλώντας ζημιά». Η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η ανατροπή του αγάλματος ήταν «εντελώς ντροπιαστική». Και ο νέος ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ ισχυρίστηκε ότι το άγαλμα του Κόλστον μετακινήθηκε με λάθος τρόπο. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2020 11:21
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση