Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 09:00

Στον Γιώργο Μητσάκη, ένα αφιέρωμα από το Αλάτι της γης

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

mitsakisΌσοι μιας κάποιας ηλικίας συμπατριώτες μας ακούν και φτιάχνονται με λαϊκά τραγούδια, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ανάμεσα στα ακούσματά τους έχουν και αρκετά τραγούδια του Γιώργου Μητσάκη. Τα φχαριστιώνται και τα τραγουδούν. Το θέμα είναι πως για τα περισσότερα απ'αυτά και κρίνοντας εξ ιδίων, νομίζω πως δεν θα ξέρουν ότι είναι του Μητσάκη και οι στίχοι και οι μουσικές.

Ευκαιρία να πούμε εδώ πως στα περισσότερα από τα περίπου 630 τραγούδια του Μητσάκη και οι στίχοι είναι δικοί του. Ένα άλλο θέμα είναι ότι φαίνεται πως τα τραγούδια του Μητσάκη, το ίδιο δυνατά με αυτά των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Ζαμπέτα, Καλδάρα, κ.ά, δεν έχουν στην εποχή μας την ίδια πέραση με αυτών τις συνθέσεις και παρόλο που από τα τέλη του '40 έως τα τέλη του '60 είχαν μεγάλη επιτυχία και τραγουδήθηκαν από εξαιρετικούς λαϊκούς τραγουδιστές. Σαν να τα σκεπάζει η λήθη του χρόνου γρηγορότερα από τα τραγούδια των εξαιρετικών ομότεχνών του, για κάποιους λόγους που δε μπορώ να τους δω.

Ο Γιώργος Μητσάκης ( Κων/πολη, 1921- Αθήνα, 1993), συνθέτης και στιχουργός πολυάριθμων ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών, γνωστός και με το παρατσούκλι "ο δάσκαλος", διότι πρωτοέβγαλε στο πάλκο πολλούς εξαιρετικούς τραγουδιστές.  

Ήρθε με την οικογένεια του στην Καβάλα το 1935 και αργότερα έμειναν σε ένα χωριό κοντά στο Βόλο. Ο Μητσάκης πρωτοέρχεται σε επαφή με τη λαϊκή μουσική στη Μαγνησία αλλά σύντομα θα αναζητήσει την τύχη του στη Θεσ/νίκη. Γνωρίζεται με τον Τσιτσάνη  και καταλήγει το 1939 στη Δραπετσώνα να μαθητεύει δίπλα στον Απ. Χατζηχρήστο και μετά πήγε στον Πειραιά, την πόλη που θα αγαπήσει. «Γράφαμε για τον καημό, το γλέντι, το μεράκι του λαϊκού ανθρώπου», έλεγε. «Εδινα την ερώτηση και αμέσως την απάντηση. Τότε παίζαμε εμείς οι ίδιοι τα τραγούδια μας. Τραγουδούσα σόλο, πρίμα, έπαιζα μπουζούκι, κιθάρα ο γέρος Καρίπης, μπαγλαμά ο τυφλός ο Χρυσίνης και εγώ μπροστά στο μικρόφωνο κι ο κόσμος άκουγε. Και όταν κανένας φώναζε, Μητσάκη δάσκαλε παίξε μου ένα "βασανισμένο", του έκανα το χατίρι..."Απόψε άρχισε να ψιλοβρέχει κι ο νους μου πάλι σε σένα τρέχει...". Αυτά τραγουδούσα, τα βάσανα και τις ελπίδες του λαϊκού ανθρώπου.

Εδώ  ένα κείμενο του Πάνου Γεραμάνη από το βιβλίο του "Η ζωή μου ένα τραγούδι" για τον Γιώργο Μητσάκη

Πατώντας  webtv.ert.gr  θα σας εμφανιστεί το βίντεο (1:48) ενός αφιερώματος που έκανε στον Γιώργο Μητσάκη ο Λάμπρος Λιάβας στην εκπομπή "Το αλάτι της γης"  

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 10:09
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση