Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2018 15:55

Ο πρωινός καφές, του Θοδωρή Γκόνη

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

kafesΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ξαναγύρισα στον πρωινό καφέ, στα λόγια, στις ιστορίες και στις συμβουλές του, είχα φύγει χρόνια μακριά του, έτρεχα με τσάγια, τις κούπες και τα μεγάλα φλυτζάνια, κουράστηκα, δεν είναι ο τόπος μου.

Με δέχτηκε σαν πραγματικός φίλος, χωρίς παράπονα και ερωτήσεις, δεν ζήτησε εξηγήσεις.

Ήρθε στο γυάλινο μικρό ποτήρι του κρασιού και κάθισε μαζί μου.

'Αρχισε να μου μιλά με την γλυκιά, την ήρεμη φωνή, που μόνο ο πρωινός καφές γνωρίζει.. 

Με πήρε και με σήκωσε. Με έφερε ξανά κοντά, δίπλα σου, να πίνω το δικό σου, τον πικρό καφέ από τα χέρια σου, τα κάρβουνά σου, τη φωτιά σου.

Να λέω και ν'ακούω τα όνειρά μου, τα όνειρά σου.

Ταξίδευα με το πρωινό λεωφορείο, ερχόμουνα σ'εσένα, νύχτα ακόμα, δεν είχε ξημερώσει, χειμώνας, χιόνιζε έξω δεν είχα εισιτήριο, ούτε χρήματα στην τσέπη, και δεν ξέρω πως μέσα στο πουθενά του κόσμου βρέθηκε ο ελεγκχτής να μου ζητά το εισιτήριο κι εγώ να ψάχνομαι και να μην έχω, και δίπλα μου κανείς - το λεωφορείο γεμάτο από γνωστούς και συγγενείς - να μη μου δίνει σημασία και βοήθεια και έξω να φυσά και να χιονίζει κι δρόμος κακοτράχαλος, να τρίζει, να αγκομαχά το μακρυμούρικο λεωφορείο, να μπάζει από παντού, και ο ελεγκτής να επιμένει, να θέλει να με κατεβάσει κάτω, στις ερημιές, στους πέντους δρόμους.

Κι εκεί που όλα φαίνονταν τελειωμένα κι ετοιμαζόμουν με αναφιλητά και κλάματα να κατέβω, μπαίνεις εσύ με τσάντες, με τραγούδια και με χρήματα και το μικρό ποτήρι κρασιού που έπινα τον καφέ γεμάτο.

 

Από τη συλλογή διηγημάτων του Θοδωρή Γκόνη "Εφτά λευκά πουκάμισα", εκδόσεις Άγρα.  Οι μικρές ιστορίες της συλλογής αυτής γράφτηκαν την περίοδο 2012-2017 ανάμεσα σε Βορρά και Νότο με μολύβι και γομολάστιχα. Με το ρυθμό της καρδιάς ενός ναυτικού, ενός νομάδα που μετακινείται διαρκώς με το μικρό του κοπάδι ψάχνοντας το χόρτο του. Ιστορίες που γράφηκαν κυρίως σε αίθουσες αναμονής αεροπλάνων, λεωφορείων και τρένων.

Προσωπικά δεν μου άρεσαν τόσο όσο οι στίχοι του στις μουσικές του Νίκου Ξυδάκη. 

Εδώ  για μια παρουσίαση του βιβλίου στο diastixo από τον Χρίστο Παπαγεωργίου.

Κι  εδώ  η βιβλιογραφία του Θ. Γκόνη στην biblionet

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2018 11:14
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση