Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 17:23

Ως πότε καύσωνες, νεροποντές και χιονοθύελλες θα καταστρέφουν την χώρα και θα απειλούν ανθρώπινες ζωές;

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

midia18Αρκετοί σ'αυτήν την χώρα ένιωσαν στο πετσί τους τις συνέπειες της "Μήδειας" μένοντας για μέρες δίχως ρεύμα και νερό και οι περισσότεροι έμαθαν τα κακά νέα από τα ΜΜΕ. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι συνέπειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα όσο περνάει ο καιρός θα είναι όλο και πιο καταστροφικές εξ αιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου. Κι αυτό, πέρα από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, θα κοστίζει όλο και πιο ακριβά στις κοινωνίες. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να συμπεράνει πως οι κυβερνήσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης θα πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά με στόχο να μειωθούν οι επιδράσεις των ακραίων φαινομένων με προληπτικές δράσεις, παρεμβάσεις και επιλεκτικά μέτρα.

Οι στόχοι που εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ο κάθε μετρίως ενημερωμένος πολίτης που ενδιαφέρεται είναι ο εκσυγχρονισμός των δικτύων, η εκπαίδευση του προσωπικού, το αυστηρό ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων των θεσμικών παραγόντων και η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας.

Εκτιμώ ότι θα'ναι πολλοί σ'αυτήν την χώρα που δε θα αισιοδοξούν ότι σύντομα θα εφαρμοστούν από την κυβέρνηση όλα εκείνα τα κατάλληλα μέτρα που θα μας προστατεύουν από το κακό κι αυτό αφορά όλους μας, διότι καμία περιοχή δεν είναι στο απυρόβλητο. Λίγο πολύ όλοι κινδυνεύουμε από τα ξεσπάσματα της φύσης. Σε βάθος χρόνου που ξεκινάει από αύριο η μόνη προστασία μας είναι η εφαρμογή πολιτικών επιλογών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι σοβαροί μελετητές αυτό υποστηρίζουν. Και γι'αυτό όλοι έχουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.  

Ο δημοσιογράφος Κώστα Καλλίτσης με λίγα λόγια και καλά ξεδιπλώνει στο άρθρο του "Η Μήδεια και οι προτεραιότητές μας" την περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα που δυστυχώς δεν μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε κατ'ευχήν. 

Οτι ο κρατικός μηχανισμός είχε υποτιμήσει τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για την ένταση της επερχόμενης κακοκαιρίας και άργησε να αντιδράσει, δεν χωρά αμφιβολία. Για αυτό δε τέθηκαν άμεσα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι πληττόμενες περιοχές, για αυτό η επιστράτευση δυνάμεων, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν, καθυστέρησε – κι όταν έγινε, παραήταν χλωμή. Η αντίδραση του κρατικού μηχανισμού δεν ήταν εξαίρεση στον πατροπαράδοτο κανόνα που ορίζει ότι οι κίνδυνοι μπορεί να είναι προβλέψιμοι και ορατοί, ωστόσο η πρόνοια για την αντιμετώπισή τους θα είναι ισχνή έως αόρατη. Ετσι, όλα πήγαν σαν άλλοτε, δεν υπήρξαν προληπτικές δράσεις, μόνη εξαίρεση η απόφαση του Μ. Χρυσοχοΐδη να κλείσει την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας προληπτικά – για την οποία, μάλιστα, επικρίνεται…

 Δεν ήταν εξαίρεση στον κανόνα ούτε το πινγκ πονγκ των ευθυνών που άρχισε πριν καν η «Μήδεια» αποφασίσει να αποσυρθεί. Η Αυτοδιοίκηση έδειχνε τον ΔΕΔΔΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ έδειχνε περιφερειάρχη, δήμους και δασαρχείο, ο υπουργός Εσωτερικών ταλαντεύτηκε, το πρωί έριχνε τις ευθύνες στην Περιφέρεια της Αττικής και στους δήμους αλλά το βραδάκι τις ανακαλούσε και τις έριχνε σε ΔΕΔΔΗΕ και κεντρικό κράτος, ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από αυτό το πινγκ πονγκ και δεν έκρυψε τη δυσφορία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., – θα υπάρξει αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών που εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δένδρων ενημέρωσε τους βουλευτές του. Εντάξει, δεν φάνηκε και φως στην άκρη του τούνελ, αλλά έχει δίκιο, κάθε δημόσιος φορέας οφείλει να γνωρίζει τα καθήκοντά του. Πώς;

Ο προηγούμενος υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος είχε αναθέσει αυτό το έργο σε μια επιτροπή υπό τον καθηγητή Κοντιάδη. Η επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της, το παρουσίασε στον νυν υπουργό Εσωτερικών κ.Βορίδη, ο οποίος –μαθαίνω– σκέφτηκε ότι αυτά τα πορίσματα δεν μπορεί παρά να είναι ιδέες του προηγούμενου υπουργού, άρα είναι εξ ορισμού άχρηστα πράγματα, για αυτό τους ευχαρίστησε και τα πέταξε στο γνωστό καλάθι. Δικαίωμά του, θα πείτε, υπουργός είναι. Βεβαίως! Αλλά αν έτσι έχουν τα πράγματα, σε πόσα τέρμινα υπολογίζετε ότι θα φτάσει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που θα ορίζει ποιος κλαδεύει, τι (ίσως και πότε;..) ώστε –επιτέλους!– να μην μπερδεύονται οι εμπλεκόμενοι στο κλάδεμα δημόσιοι φορείς σε ανάλογες περιστάσεις; Θα καθυστερήσει – λέω εγώ. 

Τέλος, το σοβαρότερο: Ο καταλογισμός ευθυνών είναι ευκολάκι. Αλλά ας μην κρυβόμαστε (ειδικά η αντιπολίτευση που έχει κυβερνήσει…) πίσω από το δάχτυλό μας. Επί δεκαετίες, στη χώρα με το ακριβότερο σε ολόκληρη την Ευρώπη ηλεκτρικό ρεύμα, τα συστήματα μεταφοράς και διανομής του ψιλοσαπίζουν παρατημένα. Τα καλοκαίρια αναδεικνύονται σε επικίνδυνους εμπρηστές (πολλές δασικές πυρκαγιές αποδίδονται στα ηλεκτροφόρα καλώδια του ΑΔΜΗΕ…), τον χειμώνα κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς ρεύμα επειδή πέφτουν κολόνες με καλώδια ή πέφτουν δένδρα στα καλώδια, γιατί δεν νοιαστήκαμε να υπογειοποιήσουμε το σύστημα διανομής. Βλέπετε, για την Ελλάδα της αμέλειας, του πασαλείμματος και της αρπαχτής, δεν ήταν προτεραιότητα οι ισχυρές υποδομές –γενικά. Τώρα οφείλουμε να τις ενισχύσουμε, αν θέλουμε να αντέξουν στις επόμενες δεκαετίες της κλιματικής κρίσης. Αυτό προϋποθέτει ότι θα αλλάξουμε προτεραιότητες. Θα αλλάξουμε λέτε;

Πηγή:  kathimerini.gr  

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021 19:59
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση