Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 18:55

Βρε βρε ο Ολυμπιακός, ποιος το περίμενε...

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Παλιά ο Ολυμπιακός ήταν των φτωχών και δεν είχε σημασία που κάνανε κουμάντο οι παραλήδες. Ο Χαριτόπουλος όμως υποστηρίζει ότι και σήμερα ισχύει το ίδιο κι ας υπάρχει μία εξέδρα γι'αυτούς που θέλουνε να νιώθουν μάγκες, ξέρετε αυτοί που χορεύουν ζεϊμπέκικο σαν να πατούν σταφύλια. Από την άλλη μεριά, ενώ οι διοικήσεις όλων των μεγάλων ομάδων έχουν κατά το μάλλον ή ήττον λερωμένη τη φωλιά τους,

 

μόνο δυο πρόεδροι του Ολυμπιακού ( Κοσκωτάς, Σαλιαρέλης) ήταν τόσο αγαθολεβέντες, που της φυλακής τα σίδερα ήταν ταμάμ γι'αυτούς. Για έναν τρίτο (Κόκκαλης) ακούστηκαν τόσο πολλά που και τα μισά να ήταν αλήθεια θα είχε άγρια μπλεξίματα, πολύ άγρια. Όμως σαν να τον προστάτευε μια αόρατη Πλατωνική δύναμη τον κ.Σωκράτη και τίποτα δεν τον άγγιξε. Τώρα και ο νυν πρόεδρος κ. Μαρινάκης, για να μην χαλάσει την παράδοση, άνοιξε κι αυτός παρτίδες με τη δικαιοσύνη. Του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για στημένα παιχνίδια και για κάτι ανάρμοστες σχέσεις με τους διαιτητές ("....για απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας επιδιώκουν οικονομικό ή άλλο όφελος και απλή συνέργεια σε δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος, τελεσθείσα κατ΄εξακολούθηση."). Επί του παρόντος ο Νεφερίμ Πειραιώς τον αθώωσε, αλλά η επίσημη δικαιοσύνη δεν παίρνει όπως αυτός γραμμή κατ'ευθείαν από το θεό και επιφυλάσσεται για τον Σεπτέμβρη.

Παράλληλα εξελίσσεται και το παιχνίδι με την Cosco σε συνδυασμό με την πώληση του ΟΛΠ, στο οποίο υπάρχει και ένα κάποιος ρόλος για τον επερχόμενο δήμαρχο Πειραιά, τον ερυθρόλευκο κ.Μώραλη ( υπενθυμίζουμε ότι ο κ.Μαρινάκης είναι ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος σε όλο τον Πειραιά, με μεγάλη διαφορά ψήφων από όλους τους άλλους). Κι εκεί τα πράματα δεν πάνε κατ' ευχήν. Το θέμα που είναι αγκάθι είναι η Cosco και η επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει ο φιλικός διακανονισμός που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στον ΟΛΠ και την θυγατρική της Cosco, ΣΕΠ Α.Ε. Ο διακανονισμός αυτός προβλέπει ότι η Cosco δεν θα καταβάλλει το αντίτιμο για την προβλήτα ΙΙ και το ανατολικό τμήμα της προβλήτας ΙΙΙ, με αντάλλαγμα την κατασκευή του δυτικού τμήματος της προβλήτας ΙΙΙ. Πρόκειται για μία επένδυση που υπολογίζεται σε 230 εκατομμύρια ευρώ. Ποιος λοιπόν, έχει αντιρρήσεις γι'αυτόν τον φιλικό διακανονισμό;

Ναι και μην απορείτε, το ΤΑΙΠΕΔ* παρακαλώ. Το ΤΑΙΠΕΔ, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι το ταμείο που δημιούργησε η κυβέρνηση με σκοπό να αναλάβει να ξεπουλήσει τα ασημικά μας. Η πρώτη φανερή αντίδραση του ΤΑΙΠΕΔ στον προτεινόμενο φιλικό διακανονισμό του ΟΛΠ με την Cosco, ήταν η προχθεσινή παραίτηση του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΛΠ, κας Ελισ. Αργυροπούλου, πριν συζητηθεί το θέμα του φιλικού διακανονισμού. Και γιατί αντιδρά το ΤΑΙΠΕΔ; Διότι φαίνεται πως το συμβούλιό του εκτιμά, μάλλον εντελώς επαγγελματικά, ότι αν περάσει ο φιλικός διακανονισμός και εγκριθεί το νέο τελικό κείμενο από το Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, τότε η Cosco θα αποκτήσει κυρίαρχη θέση στο λιμάνι. Αυτό κατά τη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ σημαίνει ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του ΟΛΠ θα τιναχτεί στον αέρα. Διότι ποιος επενδυτής είναι τόσο χαζός που θα αγοράσει το λιμάνι, όταν αντιληφθεί πως δεν θα κάνει κουμάντο, αλλά θα έχει μέσα στα πόδια του και στα κέρδη του τους Κινέζους της Cosco; Μήπως λοιπόν, επιδιώκει η κυβέρνηση όλοι οι δρόμοι να οδηγούν στο Πεκίνο;

Οι συνδικαλιστές στον ΟΛΠ τι κάνουν, κάθονται με σταυρωμένα χέρια; Όχι βεβαίως τα παλικάρια. Στέλνουν, όσα στοιχεία μπορούν να μαζέψουν, στην αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να υποστηρίξουν την αντίθεσή τους στον φιλικό διακανονισμό. Και μπορεί μεν η κυβέρνηση με τα κανάλια της να τα παρουσιάζει όλα ρόδινα, όμως ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επιμένει για το κατά πόσο είναι νόμιμος ο διακανονισμός αυτός, όχι μόνο σε σχέση με τους δικούς μας νόμους, αλλά βασικά μ'αυτούς που ισχύουν στην Ε.Ε, της οποίας εξακολουθούμε να τυγχάνουμε μέλος. Αν τώρα όλα πάνε δεξιά για την κυβέρνηση της δεξιάς, δηλαδή εγκριθεί ο διακανονισμός από το Ελεγκτικό Συνέδριο και δεν παρέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τότε η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση το αποτέλεσμα του φιλικού διακανονισμού.

Απορίες φυσικά και υπάρχουν. Προσωπικά είμαστε αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Κάνοντας όμως μια βόλτα στο γήπεδό τους, αναρωτιόμαστε τι ακριβώς επιδιώκει ή κυβέρνηση; Δικοί της άνθρωποι είναι αυτοί στο ΤΑΙΠΕΔ που αντιδρούν και λένε πως δεν γίνεται και φιλικός διακανονισμός και πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ. Εκτός κι αν η κυβέρνηση επιδιώκει να τα πάρουν όλα οι Κινέζοι. Όμως αν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια ή τα αραβικά ή τα αμερικάνικα έχουν κι αυτά βάλει στα σχέδια τους τον ΟΛΠ, είναι δυνατόν ν'αφήσουν την κυβέρνηση να διαπράττει παρανομίες και να παιχτεί το παιχνίδι με περαγμένα ζάρια;

Το πιο πιθανόν είναι ότι όλα αυτά, οι φίλαθλοι του "Ολυμπιακός και ξερό ψωμί", για απροσδιόριστους λόγους, μάλλον δεν τα διάβασαν, δεν τα γνωρίζουν. Έλα όμως που όλα αυτά μπορεί και να συνδέονται και με τις κατηγορίες εναντίον του Μαρινάκη. Γιατί ποιον κάλεσε ο πρωθυπουργός την Τρίτη 22/7, για να συζητήσουν το θέμα του Λιμανιού στο μέγαρο Μαξίμου; Τον επερχόμενο δήμαρχο Πειραιά κ.Μώραλη, βεβαίως βεβαίως. Ο οποίος προεκλογικά ήταν κάθετος εναντίον της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, "....έχουμε διατυπώσει με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι δεν πουλάμε το λιμάνι της καρδιάς μας. Είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του και είναι ξεκάθαρη η θέση μας....". Βγαίνοντας πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μώραλης ανάμεσα στα άλλα δήλωσε και το εξής καταπληκτικό: ".. έχουμε κι εμείς στο μυαλό μας το τι πρέπει να κάνουμε για να προστατεύσουμε το συμφέρον της πόλης και όχι τις δικές μας προγραμματικές - αν θέλετε - δεσμεύσεις". Δεν ξέρω εσείς, αλλά εμείς πάντως μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Αυτή η δήλωση μας ενίσχυσε την απόφαση να παρακολουθούμε από όσο πιο κοντά γίνεται τις εξελίξεις στα δύο μέτωπα που έχουν ανοιχτεί κάτω στον Πειραιά στο λιμάνι. Cosco - ΟΛΠ λοιπόν, και υπόθεση Μαρινάκη δεν φαντάζουν πια τόσο άσχετες μεταξύ τους.

Ο Ολυμπιακός όμως, όπως όλοι σχεδόν οι Έλληνες - άλλοι πιο λίγο κι άλλοι πιο πολύ - είναι κι αυτός αντιφατικός. Διότι εκτός από τα γνωστά με τους διαιτητές και τα παρατράγουδα στις εκλογές, κοιτάξτε και τι άλλα κάνει, που κανείς δεν τον υποχρεώνει να τα κάνει και που είναι πιθανόν να μην είναι για ξεκάρφωμα.  

α) Υπέγραψαν οι παίκτες του 200 φανέλες που θα τις πουλάει η ομάδα με 250 ευρώ τη μία. 200Χ250 =50.000 ευρώ, που θα πάνε όλα στην Unicef για να εμβολιαστούν 50.000 παιδιά εδώ και σε όλον τον κόσμο. Οι φανέλες αυτές κατ'αποκλειστικότητα διατίθενται στο Red Store στο στάδιο Καραϊσκάκη. 

β) Το Σάββατο 26 Ιουλίου ο Ολυμπιακός θα παρευρεθεί στο National Hellenic Mouseum στο Σικάγο για να διαδώσει το μήνυμα της συνεργασίας του με την Unicef για τον εμβολιασμό παιδιών σε όλον τον κόσμο. Ο Ολυμπιακός θα βρίσκεται στην Αμερική και στον Καναδά για να πάρει μέρος στο Internacional Champions Cup, όπου θα αντιμετωπίσει από τις 24/7 έως 2/8 την Μίλαν στο Σικάγο, την Λίβερπουλ στο Τορόντο και την Μάντσεστερ Γ. στην Μινεάπολη.

γ) Στις 13 Αυγούστου θα αντιμετωπίσει στο στάδιο Καραϊσκάκη την Ατλέτικο Μπιλμπάο την ομάδα των Βάσκων όπου προπονητής της είναι ο Βαλβέρδε. Τα έσοδα απ'αυτό το ματς θα διατεθούν στην Unicef. 

δ) Σχεδόν τελειωμένη υπόθεση θεωρείται και η συμφωνία με την Φενερμπαχτσέ για έναν αγώνα στην Κωνσταντινούπολη, που τα έσοδα θα διατεθούν για τα παιδιά στη Γάζα.

ε) Αγοράζει συνεχώς διάφορους παίχτες λες και έχει σκοπό να φτιάξει δυο τρεις Ολυμπιακούς. Εν πάση περιπτώσει με όλους αυτούς τους καινούργιους θα πιάσουμε πάλι Χριστούγεννα μέχρι να τους μάθουμε.

Να πούμε κι ένα τελευταίο. Από όλους αυτούς τους ξένους που έχει αγοράσει τα 20 τελευταία χρόνια, αν εξαιρέσουμε καμιά δεκαριά, τους υπόλοιπους τσάμπα τους αγόρασε. Διότι και κατά τη γνώμη μας, ανάλογης ποδοσφαιρικής αξίας ποδοσφαιριστές άνετα θα μπορούσε να βρει στον ελληνικό χώρο και στις δικές του ακαδημίες. Καταλήγω στο συμπέρασμα, ότι εκεί μέσα στον Ολυμπιακό μεγαλοπιάνονται και σπαταλούν χρήμα. Μου θυμίζουν εκείνους τους Έλληνες που πάνε στα Λονδίνα και στα Μιλάνα κι αγοράζουν πράματα που λίγο αν ψάξουν θα τα βρουν αυτά ή παρόμοια και εδώ και μάλιστα πιο φτηνά. Ας ελπίσουμε πάντως να μην πολιτευτούν οι Ολυμπιακοί στον δήμο του Πειραιά με την ίδια νοοτροπία που διοικούν τον Ολυμπιακό.  

* Πατώντας   εδώ  θα σας παρουσιαστούν οι βασικές πληροφορίες για το ΤΑΙΠΕΔ.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014 19:49
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση