Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

"Μεταμορφώσεις" μια πρωτοποριακή δράση για παιδιά κι εφήβους από την Εθνική Λυρική, Νοέμβριος-Ιούνιος

Κυριακή, 13. Νοέμβριος 2022, 08:00am - 10:00pm
Επισκέψεις : 67
lyriki-programma-paidiaΜια νέα πρωτοποριακή εκπαιδευτική δράση, με τίτλο «Μεταμορφώσεις», εγκαινιάζει φέτος το λυρικό μας θέατρο, πραγματοποιώντας εργαστήρια που αποκρυπτογραφούν τα μυστικά της όπερας και των διάσημων ηρώων της για χάρη όσων παιδιών και εφήβων λαμβάνουν μέρος.  Ετσι οι νέοι ως άλλοι ερευνητές όχι μόνο ξετρυπώνουν από τις λέξεις και τις νότες τα μη προφανή νοήματά τους φωτίζοντας με διαφορετικό τρόπο τις λυρικές αφηγήσεις, αλλά διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες μέσα από την επαφή τους με μια ριζοσπαστική τέχνη που υμνεί διαχρονικά την ανθρώπινη ελευθερία.Τα εργαστήρια που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες παιδιών και εφήβων (6-9, 9-11 και 12-15 ετών) αποτελούν μια σύμπραξη των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων της Λυρικής Σκηνής με την ομάδα μουσικού θεάτρου «Ραφή», η οποία κλείνει δέκα χρόνια παρουσίας και συνεργασίας με τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας. Αλλά και «κάθε φορά στις συναντήσεις θα συμμετέχουν σημαντικοί προσκεκλημένοι από ετερόκλητα πεδία, ενεργοποιώντας τη φαντασία των παιδιών και ακονίζοντας το δημιουργικό τους βλέμμα και τη σκέψη τους, ώστε να διερευνάται κάθε φορά αυτό που γνωρίζουμε με έναν διαφορετικό τρόπο και να παρατηρούμε αυτή την αλλαγή του βλέμματος στο ήδη γνώριμο» λέει στην «Εφ.Συν.» η Μυρσίνη Βασιλοπούλου εκ μέρους των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δράσεων της Λυρικής.
ΦΩΤ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ

Στην πρώτη συνάντηση αυτό το Σαββατοκύριακο οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν τη διαχρονική δύναμη της μουσικής του Μότσαρτ και θα ταξιδέψουν με τον μύθο του «Ντον Τζοβάνι».

«Πώς θα προσεγγίσετε την εποχή του metoo και των συνεχών έμφυλων κακοποιήσεων αυτόν τον κατεξοχήν αμφίσημο ήρωα, γητευτή μέχρις αποπλανήσεως των γυναικών;» ρωτήσαμε την Αναστασία Κότσιαλη από την ομάδα μουσικού θεάτρου «Ραφή».

Ο μύθος του «Ντον Τζοβάνι»

«Η όπερα “Ντον Τζοβάνι”, όπως όλα τα σπουδαία έργα, θέτει πρωτίστως ερωτήματα και περισσότερο ίσως από οποιαδήποτε άλλη γίνεται καθρέφτης της κοινωνίας στην οποία παρουσιάζεται. Τα όρια της ελευθερίας, η έμφυλη βία, η χειραφέτηση, το #metoo, το ταξικό ζήτημα, φλέγοντα ζητήματα, αναδύονται χωρίς η δραματουργία να δίνει εύκολες απαντήσεις. Κι έτσι το βλέμμα μας εστιάζει κάθε φορά αλλού, με οδηγό τη θεσπέσια μουσική του Μότσαρτ: ετερόκλητα ανεβάσματα, ακόμα και μέσα στην τελευταία πενταετία, επιβεβαιώνουν ότι “εικόνα μας είναι και μας μοιάζει”» μας απαντά.

Και προσθέτει: «Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη οπερατική δημιουργία συμπυκνώνει τους προβληματισμούς κάθε ιστορικής περιόδου, εύπλαστη και συμπαγής ταυτόχρονα στην πολυεπίπεδη ανάγνωσή της. Αυτή την αίσθηση δημιουργικής και πνευματικής ελευθερίας, που μόνο ένα αριστούργημα όπως ο “Ντον Τζοβάνι” μπορεί να γεννήσει, θέλαμε να μοιραστούμε με τα παιδιά, αφού πρώτα τα φέρουμε σε επαφή με τις σύγχρονες επιστημονικές προσεγγίσεις στα θέματα που θίγει και εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιο της αισθητικής και της σκέψης μέσα από γόνιμες συζητήσεις.

Η συμβολή της επίκουρης καθηγήτριας στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Ειρήνης Αβραμοπούλου, της λυρικής τραγουδίστριας Χρύσας Μαλιαμάνη και της επιστημονικής συνεργάτιδας των “Μεταμορφώσεων”, μουσικολόγου Σοφίας Κομποτιάτη, είναι καθοριστική. Ο μύθος του “Ντον Τζοβάνι” αντέχει τελικά στην εποχή μας; Τα παιδιά θα βουτήξουν στη μουσική και το λιμπρέτο, θα επιμεληθούν τα σκηνικά-κοστούμια, το σκηνοθετικό ύφος, θα μας αναπτύξουν την προσέγγισή τους, θα μας δώσουν τις απαντήσεις τους... Ανυπομονούμε» καταλήγει η ίδια.

ΦΩΤ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ

Μάλλον ανυπομονούν και οι έφηβοι τους οποίους αφορούσε το εργαστήριο, καθώς οι μόλις 15 θέσεις που υπήρχαν έχουν ήδη καλυφθεί. Ωστόσο θα πραγματοποιηθούν και άλλες δράσεις και έτσι θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τη δημιουργικότητά τους και τις δυνατότητες διαφορετικών προσεγγίσεων μιας καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα από DIY μουσικές, ψηφιακές και εικαστικές τεχνικές, ώστε να σκηνοθετήσουν τελικά μια δική τους άρια.

Τον Νοέμβριο (26 και 27/11, 5-7 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί ο «Δον Κιχώτης», ένα εργαστήριο κίνησης για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, που μεταμορφώνονται σε Δον Κιχώτες και ανεμόμυλους αναπλάθοντας με τον χορό, τη μουσική και το σωματικό θέατρο τη δύναμη και την ομορφιά του ονείρου, της φαντασίας, της επανάστασης. Υποβολή συμμετοχής 6-17/11.

Ακολουθούν τον Δεκέμβριο (17-18/12, ώρες 5-7 μ.μ.) «Τα παραμύθια του Χόφμαν», ένα εργαστήριο «μουσικής» γλυπτικής στο οποίο τα παιδιά ηλικίας 6-9 ετών θα γίνουν κούκλες αλλά και γλύπτες-ταχυδακτυλουργοί με ταχύρρυθμα μαθήματα οπερατικής μαγείας (υποβολή συμμετοχής 28/11-8/12).

Από τη νέα χρονιά σειρά παίρνουν ο «Φάλσταφ» τον Ιανουάριο και ο «Βέρθερος» και η «Μήδεια» τον Απρίλιο, τρία εργαστήρια που απευθύνονται σε εφήβους (13-15 ετών). Επεται τον Ιούνιο η «Μαντάμα Μπατερφλάι», μουσικοεικαστική δράση για παιδιά (6-9 ετών), και με αυτήν θα κλείσει ο φετινός κύκλος εργαστηρίων.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να αναζητούν οι ενδιαφερόμενοι στο: https://www.nationalopera.gr/ekpaideusi-koinonia/ekapiseitikes-koinonikes-draseis-els/draseis-gia-oli-tin-oikogeneia-sto-kpisn/item/4841-metamorfoseis

Πίσω