Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

Τεύκρος Μιχαηλίδης " M. C. Escher, μαθηματικός χωρίς να το ξέρει", στο Χαροκόπειο, στις 21.11

Πέμπτη, 21. Νοέμβριος 2019, 06:00pm
Επισκέψεις : 204

thalis6Η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ και το Μουσείο των Ηρακλειδών σας προσκαλούν

την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου στις 6.00 μ.μ.

στo Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

(Αίθουσα Τελετών | Ελευθερίου Βενιζέλου 70, Καλλιθέα-Αττικής)

στην εκδήλωση

Μαθηματικός χωρίς να το ξέρει

Τα μαθηματικά στο έργο του γραφίστα M. C. Escher

 Ομιλητής: Τεύκρος Μιχαηλίδης


M.C. Escher θεωρείται, δικαίως, ως ο χαράκτης που οι ιδέες και οι δημιουργίες του έχουν τη μεγαλύτερη συνάφεια με τα μαθηματικά. Ωστόσο, ο ίδιος επανειλημμένα είχε δηλώσει ότι δεν κατανόησε ποτέ τα μαθηματικά ούτε ως μαθητής ούτε αργότερα όταν στις παρέες του συγκαταλέγονταν μερικοί από τους κορυφαίους μαθηματικούς του εικοστού αιώνα. Στην παρουσίασή μου επιχειρώ να ερμηνεύσω αυτή τη «λανθάνουσα» μαθηματική ιδιοφυΐα που χαρακτηρίζει το έργο του Escher και να μελετήσω την τέχνη του από τη σκοπιά του μαθηματικού.

Η εκδήλωση, η οποία θα είναι ανοιχτή στο κοινό, θα γίνει την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019 στις 18.00 στην αίθουσα τελετών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (Ελευθερίου Βενιζέλου 70, Καλλιθέα-Αττικής). Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται η έκθεση «M. S. Escher | Εξερευνώντας το άπειρο» με 29 πλαισιωμένα αντίγραφα από τη συλλογή έργων Escher του Μουσείου των Ηρακλειδών.

Ηρακλής Κακαβάνης: Ο Μάουριτς Κορνέλις Έσερ (1897-1972) ήταν Ολλανδός καλλιτέχνης. Εκτός από το σχέδιο και τη γραφιστική ο Έσερ, δούλεψε επίσης με τις τεχνικές της ξυλογραφίας της λιθογραφίας και της χαλκογραφίας.

Το 1919 ξεκίνησε τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική και τη διακοσμητική τέχνη στη Σχολή του Χάαρλεμ. Το 1922 ολοκλήρωσε τις σπουδές του, έχοντας αποκτήσει εμπειρία στη χαρακτική και ιδιαίτερα στην ξυλογραφία.

Η τέχνη του Έσερ, επηρεασμένη από τα μαθηματικά και τη γεωμετρία.

Ο ίδιος ο Έσερ θεωρούσε τον εαυτό του γραφίστα, ψυχή τε και σώματι, και άφησε στους επιστήμονες να ερμηνεύσουν το έργο του με μαθηματικούς όρους. Από τη δεκαετία του ’50 απέκτησε υποστηρικτές μεταξύ των μαθηματικών και άλλων επιστημόνων, καθώς είχε εξάψει το ενδιαφέρον τους με την τέχνη του. Το έργο του μέχρι σήμερα αποτελεί μία συμβολική γέφυρα μεταξύ επιστήμης και τέχνης.

 

Πίσω