Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

Η ταινία "Η ΜΕΤΕΩΡΗ ΕΛΛΑΔΑ" του Pedro Olalla στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στις 13.6

Πέμπτη, 13. Ιούνιος 2019, 07:00pm
Επισκέψεις : 62
dimotiko2Την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, 19.00, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, Ηρώων Πολυτεχνείου 32,
θα πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας του Pedro Olalla ¨Η ΜΕΤΕΩΡΗ ΕΛΛΑΔΑ¨μία στοχαστική περιήγηση στην Αθήνα αναπολώντας την παρακαταθήκη της αρχαίας δημοκρατίας και τις προκλήσεις της στο παρόν και στο μέλλον. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και τον ίδιο τον δημιουργό. Την εκδήλωση διοργανώνει το Σωματείον ΔΙΟΝΥΣΟΣ στο πλαίσιο του ¨Πάμε Δημοτικό; Πάμε Πειραιά;¨.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους.
Ακολουθούν στοιχεία για το έργο και τον δημιουργό.

Αυτό το έργο είναι μια οπτικοακουστική εκδοχή του βιβλίου «Η μετέωρη Ελλάδα» 

Υπό τη νέα του μορφή ταινίας «docufiction», το έργο σκοπεύει να προσφέρει, με πιο ζωντανό ακόμα τρόπο, μια υποβλητική, στοχαστική περιήγηση στην Αθήνα του χθες και του σήμερα, αναπολώντας, παρέα με τον συγγραφέα του, την αξιόλογη παρακαταθήκη και τις επιτακτικές προκλήσεις της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας στις μέρες μας.
Η ταινία αυτή δημιουργήθηκε με μικροχορηγίες από συνειδητούς και γενναιόδωρους ανθρώπους από την Ισπανία και την Ελλάδα, καθώς και με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Μαρίας Τσάκου για την Προώθηση του Ελληνικού Πολιτισμού (Ουρουγκουάη). Δεν είναι μια ταινία που προβάλλεται, με κερδοσκοπικό χαρακτήρα, στις αίθουσες κινηματογράφων: είναι ένα σημείο εκκίνησης –ένα εργαλείο– για τη διοργάνωση εκδηλώσεων κοινωνικού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με σκοπό τον από κοινού προβληματισμό για τη δημοκρατία. Για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της. Για την ενεργό συμμετοχή μας ως μοναδική, πραγματική εγγύηση για την επιβίωση της.
«Η μετέωρη Ελλάδα» είναι μια ταινία που διηγείται τη δημοκρατία από την ίδια την Αθήνα, πράγμα που αποδεικνύεται χρήσιμο και καίριο, δεδομένου ότι η πορεία προς την αληθινή δημοκρατία θα εξακολουθεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των επόμενων χρόνων, και, στην εποικοδομητική προσπάθεια του σωστού επαναπροσδιορισμού της, ποτέ δεν θα πάψει να είναι καλό, αναγκαίο και διαφωτιστικό να στρέψουμε το βλέμμα προς τις ελληνικές αρχές και απαρχές της. 
 
ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ
Ο Pedro Olalla Gonzalez de la Vega (Οβιέδο, Ισπανία 1966) είναι συγγραφέας, ελληνιστής,  καθηγητής φιλόλογος, μεταφραστής και κινηματογραφιστής, και σε αυτούς τους τομείς συνεργάζεται τακτικά με εκδοτικούς οίκους και εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς από διάφορες χώρες του κόσμου. Εδώ και τριάντα χρόνια, διατηρεί μια έντονη σχέση με την Ελλάδα και το 1994 μετοίκησε στην Αθήνα. Τα λογοτεχνικά και οπτικοακουστικά του έργα μελετούν και προβάλλουν τον ελληνικό πολιτισμό συνδυάζοντας, με έντονα προσωπική γλώσσα, λογοτεχνικά, επιστημονικά και εικαστικά στοιχεία. Στον κοινωνικό χώρο, ο συγγραφέας υποστηρίζει ενεργώς, μέσα από τα κείμενα, τις πρωτοβουλίες και τις δημόσιες εμφανίσεις του, την αυξημένη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων και στον προσδιορισμό του κοινού καλού.
Η κύρια απασχόλησή του είναι η δημιουργηκή γραφή: περισσότερα από 30 πρωτότυπα έργα σε διάφορες γλώσσες, καθώς και μια μακρά σειρά από δημοσιογραφικά άρθρα και περισσότερες από εκατό μεταφράσεις Ελλήνων και Ισπανών συγγραφέων, με ειδίκευση σε λογοτεχνία, αρχαιολογία, ιστορία και ανθρωπιστικές σπουδές. Παράλληλα με τη συγγραφή, ασχολήθηκε με τη διδασκαλία πάνω από είκοσι χρόνια ως καθηγητής μετάφρασης, ισπανικής ως ξένης γλώσσας, και ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, σε φορείς όπως το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, η Βουλή των Ελλήνων, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μετάφρασης-Μεταφρασεολογίας), η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στον χώρο της δημοσιογραφίας, διατέλεσε διευθυντής του Πολιτιστικού Δελτίου της Ισπανικής Πρεσβείας και αρχισυντάκτης του δίγλωσσου μηνιαίου περιοδικού “El Sol de Atenas”, ενώ τα τελευταία οκτώ χρόνια αρθρογραφεί τακτικά για την κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σε ισπανόφωνες εφημερίδες. Ως οπτικοακουστικός δημιουργός, έχει πραγματοποιήσει ταινίες ντοκιμαντέρ, εκδόσεις και περισσότερες από σαράντα ατομικές φωτογραφικές εκθέσεις. Ως λεξικογράφος, είναι συγγραφέας του «Νέου Ελληνο-Ισπανικού Λεξικού» (εκδ. Texto), για το οποίο δούλεψε για χρόνια με υποτροφία του Ιδρύματος «Α. Γ. Λεβέντη». Ως ερευνητής, υπήρξε υπότροφος των ιδρυμάτων Α. Σ. Ωνάση, Α. Γ. Λεβέντη, Κ. & Ε. Ουράνη και Open Society Foundation, και έχει συνεργαστεί με εξειδικευμένους εκδοτικούς οίκους όπως National Geographic, Thames & Hudson, Altair, Planeta, Road Editions, κ.α. καθώς και με διάφορα τηλεοπτικά κανάλια και εταιρείες παραγωγής.
Ανάμεσα στα έργα του συγκαταλέγονται ο «Μυθολογικός Ατλας της Ελλάδας» –πόνημα που χορηγήθηκε από το Ιδρυμα Ωνάσης και βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, και για το οποίο έχει διανύσει πάνω από εκατό χιλιάδες χιλιόμετρα στην Ελλάδα ακολουθώντας τα ίχνη των αρχαίων μύθων–, η τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ «Οι τόποι των μύθων» –μια παραγωγή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (ΕΤ1) για το Ειδικό Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004–, η ταινία ντοκιμαντέρ «Νυμφαίο της Μίεζας: Ο κήπος του Αριστοτέλη» –μια περιήγηση στον χώρο όπου ο φιλόσοφος δίδασκε τον νεαρό Αλέξανδρο–, το βιβλίο «Ευδαίμων Αρκαδία» –ένα μεγάλο νοερό ταξίδι στο δυτικό πολιτισμό ιχνηλατώντας το αρκαδικό στοιχείο–, η τριλογία αποτελούμενη από τα βιβλία «Ελλάδος Ελάσσων Ιστορία» –μια ιστορική και λογοτεχνική ματιά στη διαμόρφωση και την επιβίωση της ουμανιστικής στάσης–, «Η μετέωρη Ελλάδα» –παρακαταθήκη και προκλήσεις της αρχαίας Αθηναϊκής δημοκρατίας από την οπτική της σύγχρονης Αθήνας– και «Περί πολιτικού γήρατος: αναπάντητη επιστολή στον Κικέρωνα», καθώς και οι ταινίες «Με τον Καλλιγιάννη» –υποψήφια στο "Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Τεκμηρίωσης" της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου– και «Η μετέωρη Ελλάδα», οπτικοακουστική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του, έργο που έδωσε αφορμή σε μια ανοιχτή πρωτοβουλία για τη δεοντολογία της Δημοκρατίας στην οποία έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής πάνω από πενήντα φορείς από διάφοες χώρες.
Για το έργο του στο χώρο της μελέτης και της προώθησης του ελληνικού πολιτισμού, αναγορεύτηκε Πρεσβευτή του Ελληνισμού από το ελληνικό κράτος, Associate Member του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Harvard University, Επίτιμος Δημότης Κλείτορος Αρκαδίας, Χίου και Οινουσσών, Επιφανής Επισκέπτης της Πόλης του Μοντεβιδέο και υπήρξε προσκεκλημένος σε περισσότερους από τετρακόσιους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς και ΜΜΕ της Ευρώπης και της Αμερικής για την πραγματοποίηση διαλέξεων, εκδηλώσεων και εκπομπών (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Universidad Autónoma de México, University of London, Universidad Internacional Menéndez Pelayo, Onassis Foundation New York, Fulbright Foundation, Πρεσβεία της Ελλάδος στη Σουηδία, TVE, RNE, Telesur, Canal 13 Argentina, etc.). Επίσης υπήρξε υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ελλάδα (ΕΠΑΜ), ιδρυτικό μέλος και διευθυντής της International Society for Arcadia και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Α. Σ. Ωνάσης.
 
Επικοινωνία : Τηλέφωνο επικοινωνίας 6943535994 Μαργαρίτα Βέργου Καραμάνου

Πίσω