Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

"Τόποι αναφοράς", από τη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος στο Μπενάκειο, 15.3 - 20.5

Τρίτη, 17. Απρίλιος 2018, 08:00am - 05:00pm
Επισκέψεις : 252
benakio2Με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 90 ετών από τη λειτουργία της Τράπεζας της Ελλάδος, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας παρουσιάζει έκθεση με 160 έργα τέχνης αξιόλογων Ελλήνων καλλιτεχνών, επιλεγμένα από τη Συλλογή της. Η Συλλογή αριθμεί περίπου 3.000 έργα, κυρίως παραστατικής ζωγραφικής και χαρακτικής (καθώς και μικρό αριθμό γλυπτών), που αναδεικνύουν πτυχές της νεοελληνικής τέχνης, από τα μέσα του 19ου αιώνα έως σήμερα.

Η έκθεση αναπτύσσεται μέσα από τρεις κύριες ενότητες: την αναφορά στην αρχαιότητα· την προσέγγιση του καθημερινού κόσμου· τη σημασία του τοπίου ως οδηγού για τη νεοελληνική τέχνη.

Γνώμονα της διερεύνησης αυτών των θεματικών αποτελεί το ανεξάντλητο ενδιαφέρον των Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς αυτές αποτέλεσαν «τόπους αναφοράς» στην έκφραση της δημιουργίας τους, στη διαμόρφωση του εκάστοτε προσωπικού εικαστικού ιδιώματός τους και –πολλές φορές –στην ανάδειξη της ταυτότητας ενός «ελληνικού κόσμου» στο σύνολό του.

Μέσω της έκθεσης, προτείνονται πολλαπλές αναγνώσεις των έργων, γόνιμες συγκρίσεις και ερμηνείες για τους τρόπους με τους οποίους κάθε θεματική εξυπηρέτησε ανά εποχή διαφορετικούς προορισμούς και στόχους –καλλιτεχνικούς, ιδεολογικούς, κοινωνικούς– προωθώντας τα αντίστοιχα μηνύματα προς την ελληνική κοινωνία. 

Η ίδια η Συλλογή προσεγγίζεται ως ένας «τόπος αναφοράς» έργων τέχνης που επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν και να διατυπώσουν διαχρονικά όψεις της ελληνικής πολιτισμικής ταυτότητας.

ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ: Χάρις Κανελλόπουλος
Θέση : Πειραιώς 138, Αθήνα
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Πέμπτη & Κυριακή, 10:00 -18:00 , Παρασκευή & Σάββατο 10:00 - 22:00.
ΕΙΣΙΤΗΡΙA: € 8, € 4

Πίσω