Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

160 χρόνια made in Greece - Ένα ταξίδι στην ελληνική βιομηχανία, στην Τεχνόπολη, από 18.1-25.3

Σάββατο, 10. Μάρτιος 2018, 08:00am - 05:00pm
Επισκέψεις : 324

gazi8Μια μεγάλη ιστορική έκθεση για τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα με μηχανήματα, πρώτες ύλες, φωτογραφίες, σπάνια έγγραφα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό κ.α.

Από πού βγαίνει ένας λαγός; Πότε φτιάχτηκε το πρώτο παγωτό ξυλάκι;

Τι γνωρίζουμε για τον κύριο Μάρσαλ και το σχέδιό του;

Ποιες ελληνικές βιομηχανίες έχουν να επιδείξουν τις πιο πρωτότυπες διαφημίσεις;

Έχεις δει ποτέ μίξερ μεγαλύτερο από σένα;

Aκριβώς ένα χρόνο μετά τα GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα,

η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου 

παρουσιάζουν τη μεγάλη ιστορική έκθεση 160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία, 

από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο του 2018, αναδεικνύοντας τη βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα, 

κατά την περίοδο 1860-1970 και την εξέλιξή της μέχρι σήμερα.

Με αφορμή τα «160 χρόνια Γκάζι», τη συμπλήρωση 160 χρόνων από την ίδρυση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, διοργανώνεται ένα ταξίδι σε 160 χρόνια ελληνικής βιομηχανίας: από τις απαρχές, τις λαμπρές στιγμές, άγνωστες πτυχές της έως την αποβιομηχάνιση, το παρόν και το μέλλον της.

Περισσότερα από 800 αντικείμενα, μηχανήματα, πρώτες ύλες, φωτογραφίες, σπάνια έγγραφα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, πρωτότυπα ιστορικά κείμενα, κρυμμένες πληροφορίες, παράλληλες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα συνθέτουν τα 160 χρόνια made in Greece. 

Μέσα από 3 ενότητες, οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν με διαδραστικό τρόπο 8 κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας (μετάλλου, χημικών, οικοδομικών υλικών και υλών, ενέργειας, τροφίμων και ποτών, κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, καπνού, επίπλου), περισσότερες από 90 βιομηχανίες, ενεργές και μη ενεργές, που δραστηριοποιήθηκαν σε αυτούς, πρώτες ύλες, στάδια παραγωγής, παραγόμενα προϊόντα, τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες που σημειώθηκαν, ενώ ταυτόχρονα, θα γνωρίσουν πρωτοπόρους επιχειρηματίες, εργαζομένους, αλλά και παράλληλες, ανεξερεύνητες ιστορίες της ελληνικής βιομηχανικής ιστορίας.

Στα 160 χρόνια made in Greece, παρουσιάζονται συνεντεύξειςσπάνια videos παραγωγής, παλιές διαφημίσεις, μηχανήματα και πρώτες ύλες που ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε πως καθημερινά βρίσκονται δίπλα μας, μέσα στη ζωή μας: νικέλιο, τσιμέντο, βωξίτη, αλουμίνα.

Απαντώνται ερωτήματα που μπορεί να μην είχαμε σκεφτεί ποτέ, αλλά εξάπτουν χωρίς αμφιβολία την περιέργεια: σε ποιο εργοστάσιο ανήκουν τα κτίρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, γιατί το λευκό χρώμα τοίχου στην Ελλάδα έχει περισσότερες αποχρώσεις από άλλες χώρες, πότε συσκευάστηκε για πρώτη φορά το αλεύρι, ποιο αυτοκίνητο κατασκευάστηκε στη Σύρο, ποιο εργοστάσιο φώτισε τους δρόμους της πρωτεύουσας, ποιος είναι ο 13ος άθλος του Ηρακλή, ποιος είναι ο «χοντρός» της ελληνικής βιομηχανίας, ποια εταιρεία παραγωγής μπύρας έφτιαχνε και λεμονίτες, ποιο εργοστάσιο έψηνε μπισκότα και μαζί κεραμίδια, ποια ελληνική βιομηχανία πήρε ξανά το δρόμο του μεταξιού και μετέφερε την παραγωγή της στην Κίνα, ποιο εργοστάσιο επισκέπτονταν ιδιαίτερα συχνά εξέχουσες κυρίες της αθηναϊκής κοινωνίας και πολλά ακόμα.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Γνωρίζοντας καλύτερα το παρελθόν, ανοίγει ένας διάλογος με το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας μέσα από μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το INNOVATHENS, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, παρουσιάσεις, workshops για την οικονομία, τη διοίκηση και τη διαχείριση βιομηχανικών μονάδων, την καινοτομία, τον ανθρώπινο παράγοντα στη βιομηχανία, την πολιτιστική επανάχρηση εργοστασίων στην Ελλάδα κ.ά.

Δημιουργική μάθηση

Με αφορμή την έκθεση, διοργανώνονται διαδραστικές ξεναγήσεις για μαθητές από 10 ετών και δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες 4-12 ετών. Τα παιδιά κάνουν μια βόλτα «Από το χωράφι… στο ράφι», ανακαλύπτουν τι θυμάται ο πελτές από τη ζωή του ως ντομάτα, ποια είναι η ιστορία μιας κουβερτούρας που στέκεται περήφανη στο ράφι ενός σούπερ μάρκετ, αλλά και διαφημίσεις που άφησαν εποχή.

Κάθε Κυριακή, από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο, διοργανώνεται το “160 χρόνια made in Greece. Kids edition”, μία ξεχωριστή σειρά εικαστικών εργαστηρίων για παιδιά 6-10 ετών, στην οποία πειραματίζονται με υλικά, ζωγραφίζοντας, παίζοντας και διασκεδάζοντας. Παράλληλα, τα παιδιά πειραματίζονται με την τέχνη της κινούμενης εικόνας και φτιάχνουν το δικό τους video animation.

Συντελεστές

Επιστημονική επιμέλεια: Χριστίνα Αγριαντώνη
Ιστορική έρευνα: Γιάννης Στογιαννίδης
Αρχιτεκτονικός-Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Ερατώ Κουτσουδάκη
Μουσειολογική επιμέλεια κειμένων: Θάλεια Σπυριδάκι
Οπτική ταυτότητα: pi6 communication design
Project management & Μουσειολογική επιμέλεια: ομάδα Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου

Γενική είσοδος: 4€
Μειωμένο (Άνεργοι, μαθητές 6-18 ετών, φοιτητές): 2,5€

Πίσω