Γεγονότα ημερολογίου

Προηγούμενος μήνας Προηγούμενη μέρα Επόμενη μέρα Επόμενος μήνας
Δείτε ανά χρόνο Δείτε ανά μήνα Δείτε ανά εβδομάδα Δείτε σήμερα Αναζήτηση Μετάβαση στο μήνα

4ο Athens Science Festival 2017: "Διαμορφώνοντας το μέλλον μας", στην Τεχνούπολη, 29.3 - 2.4

Σάββατο, 1. Απρίλιος 2017, 08:00am - 05:00pm
Επισκέψεις : 126

gazi6130 ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί οργανισμοί | 90 διαφορετικά διαδραστικά δρώμενα |

40 εργαστήρια για παιδιά | 20 workshops |40 ομιλίες | 5 Εκθέσεις Τέχνης και Επιστήμης | Ντοκιμαντέρ |

Συναυλίες | Διαγωνισμοί | Stand Up Science | Ποικίλες  δράσεις  για κάθε ηλικία! 
 
Το μοναδικό Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival,

επιστρέφει και αναμένεται να εντυπωσιάσει και να κάνει την παρουσία του πιο δυναμική από κάθε άλλη χρονιά.
 
Η σύγχρονη επιστήμη με όπλο τη γνώση και την ανοιχτή πρόσβαση σε καινοτόμα εργαλεία οδηγείται σε νέες τεχνολογίες, δημιουργεί ευφάνταστες κατασκευές

και πρωτοπόρες ανακαλύψεις «Διαμορφώνοντας το μέλλον μας»!

Με αυτό το σύνθημα, το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival 2017,

μας προσκαλεί και μας προκαλεί για μια βαθειά αναζήτηση/εξερεύνηση στον χώρο της τεχνολογίας του μέλλοντος:

drones, internet of things, εικονική πραγματικότητα και αυτοκίνητα ρομπότ, μεταξύ πολλών άλλων.
 
Ερευνητές, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί από τον ελληνικό και διεθνή χώρο

θα μας παροτρύνουν να εξερευνήσουμε με τον πιο ευφάνταστο και  πρωτότυπο τρόπο τον χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας του μέλλοντος.

Μέσα από ένα  πλήθος  επιστημονικών δράσεων θα μας ξεναγήσουν στον συναρπαστικό κόσμο της γνώσης 

για  να συντονιστούμε με σήμερα και με το αύριο της ζωής, της τεχνολογίας και των επιστημών.
 
Διοργάνωση:  Sci-Co, British Council, Σύνδεσμος Υποτρόφων Ιδρύματος Ωνάση,

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας
 
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, του Τομέα Έρευνας & Καινοτομίας  

και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας
 
Γενικές Πληροφορίες:
Ημέρες & Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη – Παρασκευή: 09.00 έως 22.00
Σάββατο & Κυριακή: 11.00 έως 22.00
Γενική Είσοδος: 3 ευρώ
 
Για την παρακολούθηση των παρακάτω δράσεων, η είσοδος είναι ελεύθερη και δεν απαιτείται αγορά εισιτηρίου:
 
Τετάρτη, 29 Μαρτίου
 
Έναρξη
ΑSF 2017
18.30 - 19.50
LED itbe
GovindaUpadhyay
 
20.00 - 20.50
Θεραπεύονται οι ασθένειες με ένα βουνό «Ζάχαρη»;
Γιώργος Κόλλιας / Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”
 
Σάββατο, 1 Απριλίου
 
20.00 - 20.50
Είναι η ζωή κβαντομηχανική;
Η αναδυόμενη επιστήμη της κβαντικής βιολογίας
JimAl-Khalili / Με την υποστήριξη των Εκδόσεων ΤΡΑΥΛΟΣ
 
21.00 - 23.00
Διεθνής διαγωνισμός FameLab: Τα νέα πρόσωπα της επιστήμης BritishCouncil, HUB Science
 
21.00 - 23.00
Παρατήρηση με αστρονομικά τηλεσκόπια
Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος (Παράρτημα Σαλαμίνας), Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διός Κούροι» 
 
Κυριακή, 2 Απριλίου
20.00 - 20.50
Η γέννηση μιας έξυπνης ιδέας
Δημήτρης Κορρές
21.00 
Τελετή λήξης ΑSF 2017
 
Ανατολή και Δύση: Μουσικά περάσματα  / ΒalkanFamily σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών (ΕΚΠΑ)
 
21.00 - 23.00
Παρατήρηση με αστρονομικά τηλεσκόπια /
Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος (Παράρτημα Σαλαμίνας), Αστρονομική
Ένωση Σπάρτης «Διός Κούροι»
 
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.athens-science-festival.gr/

Και ομιλίες που σύμφωνα με τους γνωρίζοντες δεν πρέπει να χάσετε:

Τετάρτη 29/3: Το Ψηφιακό Μουσείο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Πώς η φιλοσοφία συνδυάζεται με τη σύγχρονη τεχνολογία; Μέσω του ψηφιακού μουσείου της Ακαδημίας Πλάτωνος κάνουμε «βουτιά» στον χρόνο και φιλοσοφούμε μαζί με τον Πλάτωνα. Πού έζησε ο μεγάλος φιλόσοφος; Ποιες ήταν οι ιδέες του; Πώς το έργο του επηρέασε την ανθρωπότητα;

Με ψηφιακά μέσα, διαδραστικά εκθέματα και εκπαιδευτικές εφαρμογές η επίσκεψη αποτελεί ένα βιωματικό ταξίδι στη φιλοσοφία. Ομιλητές: Χριστίνα Σίνου, δρ Φιλοσοφίας, Ευγενία Σταυράκη, μουσειολόγος MA, Αγγελική Κωνσταντινίδη, αρχιτέκτονας MSc, Τίνα Ζούμπου, αρχιτέκτονας MSc.

Την ίδια ημέρα (στις 8 μ.μ.) η ομιλία του Jonathan Ellis «Τι είμαστε; Από πού προερχόμαστε; Πού πάμε;». O Jonathan Richard Ellis είναι ένας Βρετανός θεωρητικός φυσικός, καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής της έδρας Clerk Maxwell του King’s College London, πρωτοπόρος στη διερεύνηση των σχέσεων ανάμεσα στη σωματιδιακή φυσική και την κοσμολογία.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στις φαινομενολογικές πτυχές της σωματιδιακής φυσικής, αν και έχει συνεισφέρει εξίσου στην αστροφυσική, την κοσμολογία και την κβαντική βαρύτητα.

Πέμπτη 30/3 (στις 8 μ.μ.): Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, θα δώσει ομιλία με τίτλο «Εμείς και τα γονίδιά μας».

Θα παρουσιαστούν οι τελευταίες συγκλονιστικές εξελίξεις στην ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος και το πώς αυτές συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του ατόμου και στην ανάπτυξη μιας «εξατομικευμένης Ιατρικής».

Επίσης θα αναπτύξει τους προβληματισμούς και τα πρωτόγνωρα ερωτήματα που γεννούν αυτές οι επιστημονικές εξελίξεις.

Σάββατο 1/4 (στις 8 μ.μ.): Ο διάσημος Βρετανός επιστήμονας και συγγραφέας Jim Al-Khalili έρχεται στο Athens Science Festival για να μας αποκαλύψει τον νέο και περίπλοκο κόσμο της κβαντικής βιολογίας.

Μπορεί η έμβια ζωή, όπως την ξέρουμε, να διέπεται από τους δυσνόητους κβαντικούς νόμους που αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας; «Ο κβαντικός κόσμος είναι τόσο περίεργος που ακόμη και οι ιστορίες για απαγωγές από εξωγήινους μοιάζουν απολύτως λογικές» ισχυρίζεται ο Al-Khalili.

Κυριακή 2/4 (στις 6 μ.μ.): Η πολυαναμενόμενη ομιλία της κορυφαίας Ελληνίδας παλαιοανθρωπολόγου Κατερίνας Χαρβάτη με τίτλο «Οι Νεάντερταλ στον καθρέφτη».

Η παρουσίαση των νέων στοιχείων και θεωριών σχετικά με την εξέλιξη των Νεάντερταλ και την προέλευση των σύγχρονων ανθρώπων.

Καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Tubingen και επικεφαλής τμήματος Παλαιοανθρωπολογίας στο Κέντρο Senckenberg για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και Παλαιοντολογία, θεωρείται διεθνώς καινοτόμος στη χρήση ψηφιακών μεθόδων για τη μελέτη ανθρώπινων απολιθωμάτων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι εκθέσεις της ενότητας Τέχνη & Επιστήμη: «Η προκλητική ομορφιά του Διαστήματος», έκθεση φωτογραφίας του Ρώσου αστροναύτη Sergey Riazanov από το All-Russia Sciencе Festival.

Η «Επιστημογραφία», ατομική έκθεση του διάσημου καλλιτέχνη Viktor Koen. «Πείραμα ή εικονική πραγματικότητα» και «MED in ART», όταν η Ιατρική συναντά την Τέχνη.

Πίσω